A hivatalos adatok szerint 80 ezer, a Portfolio becslése szerint akár 300 ezer is lehet a munkaerőpiacról hiányzó emberek száma. A munkaerőhiány mostanra minden szektorban jelen van, és egyre nagyobb problémát jelent - írja a lap.

A hivatalos becslések szerint 80 ezerre tehető a hiányzó munkavállalók száma, 30 százalékkal emelkedett a betöltetlen állások száma. A Portfolio számításai szerint ez jóval magasabb, súrolja a 300 ezer főt.

A munkaerőhiány legnagyobb mértékben a feldolgozóiparban van jelen, ahol a termelékenység növekedését akadályozza, az építőiparban pedig az építkezések csúszásához vezet. 

A Központi Statisztikai Hivatal az idei első negyedévben 80 ezerre tette a betöltetlen álláshelyek számát, de ez egy alsó becslés, mert a hivatal csak azokról az 5 fő feletti betöltetlen helyekről tud, amit bejelentenek a munkaadók.

Az MGYOSZ már tavaly 100-200 ezer főre becsülte az üres állások számát, most Rolek Ferenc több mint 200 ezer főről beszélt a lapnak. Szerinte szakemberek legnagyobb arányban, az építőiparból, a vendéglátásból, a turizmusból hiányoznak. 

Tovább >>