A 2020-as évek a karrierváltások ideje, amikor egyre többen teszik meg a nagy lépést, és kezdenek újra új szakmai területen. Bár a munkaadók is gyakrabban választanak kompetencia alapon, még nem lehetsz biztos gyors sikeredben. Az eredményes, figyelemfelkeltő karrierváltó életrajz elkészítése kemény dió. Cikkünkben megismerheted a munkahelyeink.hu csapatának legjobb javaslatait!

Elhagyod eddigi szakmádat, hogy más hivatásban valósítsd meg önmagad? Remek! Ma már nem kelt különösebb megrökönyödést, ha például egy sikeres ügyvéd kézműves pékségben helyezkedik el, vagy ha egy marketing szakértő mondjuk ingatlanközvetítőként folytatja. Mi több, folyamatosan nő a nem-lineáris karrierutak aránya, ami izgalmas változásokat, lehetőségeket teremt a munkaerőpiacon.

Ahhoz azonban, hogy más vonalról származó tapasztalataid ellenére behívjanak az állásinterjúra, különös figyelmet kell fordítanod szakmai önéletrajzod átalakítására.#

 

1. A célnak megfelelő sablon

Karrierváltás esetén nem csak arról van szó, hogy új CV-re van szükséged. Fontos szempont, milyen formát választasz, hogy a kiélezett versenyben érvényesülhess a munkaerőpiacon. Azt kell megmutatnod, hogy az adott szakmától eltérő készségekkel, képességekkel is te vagy az ideális jelölt a meghirdetett pozícióra. Önéletrajzok tekintetében 2022-ben két fő trend figyelhető meg: az előmenetel és a kompetencia alapú rezümé. Neked, amikor eddigi karrierutadat elhagyva új területen valósítod meg álmaidat, ambícióidat, az utóbbira lesz szükséged.

A munkahelyeink.hu online szakmai életrajz készítő felületén megtalálható, ingyenesen használható négy minta közül elsősorban a szakmai és a kompakt verziót ajánljuk. Ezek a professzionális önéletrajz sablonok ugyanis − amellett, hogy természetesen teret hagynak korábbi pozícióid és feladatköreid felsorolására − a készségekre, képességekre helyezik a hangsúlyt.

 

2. Készségeid, képességeid…

…kerüljenek a CV fókuszába! Az ügyes grafikai megoldásokkal kiemelt, skálaszerű kompetenciatáblázatot használd ki arra, hogy erősségeidet hangsúlyozd. Mutass rá azokra a tulajdonságokra, amik megbízható, ütőképes munkaerőként pozícionálnak téged. Ilyen lehet a problémamegoldás, a stratégiai szemlélet, a kifinomult kapcsolattartási készségek, a hatékony időmenedzsment.

Válogasd ki, és akár egy-egy konkrét példával is szemléltesd a legfőbb 2-3 képességedet, amely a szóban forgó állás szempontjából releváns. Mutassunk egy példát? Amellett, hogy „csak” leírod a stressztűrést, támogasd meg egy magyarázattal: „Az év legnagyobb kampányának indítása előtt váratlanul át kellett vennem a vezetői feladatokat. A kampány így is az elvártaknak megfelelően teljesített.” Látod, mekkora a különbség?

 

3. Korábbi pozícióid feldolgozása

Mivel szakmai tapasztalatot az új irányban még nem tudsz felmutatni, eddigi feladatköreidet nem kell túl részletesen kifejtened. Karrierváltó életrajzodban ez a rész kisebb hangsúlyt kap, bár elhagyni nem szabad. A tételes feladatkör felsorolás helyett tömören foglald össze a lényeget, és arra szánj több szót, mit tanultál, miben fejlődtél az adott pozícióban. Ilyen például, hogy csapatvezetőként álltál helyt, hogy tervezéstől megvalósításig végigkísértél több projektet, hogy átfogó tapasztalatot szereztél közigazgatási ügyintézésben. 

Törekedj arra, hogy minden felsorolt karrierállomásodnál legalább egy, a megpályázott pozíció betöltéséhez szükséges készséget, tapasztalatot kiemelj.

 

+1. A motivációs levél

Alapszabály, hogy mindig kerüld a sablonos, egy kaptafára készült, a CV-ben leírtakat visszhangzó kísérőlevelet − hatványozottan igaz ez karrierváltáskor! Itt kapsz lehetőséget, hogy leírd, mi motivál a váltásra, miért érzed magad alkalmasnak a pozícióra, milyen terveid vannak a területen. Leveleden érződjön a lelkesedés, a bizonyítani akarás, indokold meg, mit és miért nyerne veled az új cég. Nyugodtan rávilágíthatsz szakmai tapasztalatod hiányára − a HR-es úgyis ki fogja azt szúrni −, ha utána megindokolod, milyen készségeidre, tudásodra támaszkodva állnál helyt mégis. A túlzásokat kerüld, legyél őszinte és hiteles!