Vélhetően, már tudod, hogy az állásinterjú nemcsak a munkaadó számára egy lehetősége arra, hogy kérdéseket tegyen fel, azért hogy többet tudjon meg rólad és képességeidről. Az interjú neked is tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy többet megtudj a cégről, a megpályázott pozícióról és a munkakörnyezetről. Az interjú során, az általad feltett kérdések segítenek abban, hogy megbizonyosodj arról, hogy a munkaköri leírás valóban megfelel-e neked és nyilvánvalóvá teszi a munkáltató számára, hogy érdekelt vagy.

Az interjú végén általában lehetőség van arra, hogy kérdéseket tegyél föl. Optimális esetben, legalább két kérdésednek kellene lennie a tarsolyodban, hogy bizonyíthasd a lehetséges munkáltatónak, hogy felkészült és motivált vagy arra, hogy kiemelkedően teljesíts az új beosztásban.

Ebben a cikkben, egy sor ötlettel támogatunk téged, hogy felkészültnek érezd magad a következő interjúra. Így, magabiztosan teheted meg a soron következő lépést ahhoz, hogy egy neked megfelelő ajánlatot kapjál egy új munkahelyre!

 

Kérdések, melyeket fel kell tenned a munkaadónak

 

1. Kaphatnák több információt a munkakör napi szintű feladatairól és kötelezettségeiről?

Most van itt az ideje és a lehetőség arra, hogy minél többet megtudjál a megpályázott állásról, hogy meg tudj bizonyosodni arról, hogy valóban ez az, amit csinálni/ dolgozni szeretnél. Minél többet tudsz meg a napi tennivalókról, annál jobban átlátod, hogy milyen készségekre és tulajdonságokra van szükség a munkakör betöltéséhez.


 

2. Melyeket tekintik a legfontosabb tulajdonságoknak ahhoz, hogy valaki kiemelkedően tudjon teljesíteni ebben a munkakörben?

A legtöbb esetben, feltéve ezt a kérdést, megtudhatsz olyan kulcs információkat, melyek nem szerepelnek a munkaköri leírásban. Így, hozzájuthatsz értesülésekhez a cég vagy intézmény munkahelyi kultúrájáról és környezetéről valamint arról, hogy a munkaadónak milyen elvárásai vannak veled szemben.

 

Tipp: lehetőleg, próbáld elkerülni a zárt kérdéseket, ahol a válasz egy egyszerű „igen” vagy „nem”-re korlátozódik vagy az olyan általános jellegű kérdéseket, amikre nehéz lenne konkrét választ kapni. Nem lehet célod, hogy az interjút készítőt sarokba szorítsad, miközben megpróbálsz pozitív benyomást kelteni.

 

3. Mondhatna pár szót a cégkultúráról?

Az interjú során kapott bemutatás alapján, lehetőséged van értékelni azt, hogy milyen mértékben megfelelő ez az új munkahely számodra. Használd ki ezt a lehetőséget, hogy megbizonyosodj arról, hogy jól fogod-e érezni magad, ebben az adott munkahelyi környezetében.

 

4. Milyennek látja a cég fejlődését a következő 5 évben? 


Amennyiben az a terved, hogy hosszabb ideig kívánod betölteni ezt a munkakört, akkor előre látnod kell a cég folyamatos fejlődését, melyben te is - a csapat részeként – fejlődni vagy képes.

 

5. Kit tekintetek a legnagyobb versenytársatoknak és miért?

Elméletileg, már pontos fogalmadnak kellene lennie arról, hogy kik a cég tényleges versenytársai, de segíthet az, hogy információkat kapsz közvetlenül egy tájékozott forrásból, a jövendő munkáltatódtól.

 

6. Melyek a cég elött álló legnagyobb lehetőségek? 


Ezzel a kérdéssel megmutathatod, hogy részese kívánsz lenni a folyamatoknak és mélyebben érdeklődsz a cég iránt. Egyúttal, azt is megtudhatod, hogy a cégnek a közeljövőben milyen fejlődési irányvonalai vannak.

 

7. Melyek azok a legnagyobb kihívások, melyekkel a cég/ részleg szembesül jelenleg?

 

Az is fontos, hogy a kihívásokról is érdeklődj. Így, sikerül majd megállapítanod az irányvonalakat és trendeket, valamint megismerheted az iparág specifikus problémáit.  Esetleg, azonosíthatsz olyan területeket, ahol a te ismereteid és készségeid hasznosak lehetnek.

 

8. Milyen az ehhez a munkakörhöz tartozó szokványos szakmai életút?

 

Ez a kérdés segíthet abban, hogy több ismerethez jussál a cégen belüli előléptetési folyamatról. Az, hogy felteszed ezt a kérdést, azt bizonyíthatja jövendőbeli munkatársaidnak, hogy a céggel együtt kívánsz fejlődni – de figyelj arra, hogy a kérdés ne legyen túlságosan elhamarkodott és nyíltan önérdekű (pl. mikor kaphatok legközelebb fizetésemelést?).

 

9. Mit gondolnak, milyen jellegű személy volna az ideális jelölt erre az állásra? Hogy vagyok én viszonyítható ezekhez az elvárásokhoz?

 

Azért javasoljuk ezt a kérdést, mert kevesebb kockázatot hordoz magában, mint az, ha rákérdeznél: „Milyen a többi elfogadható jelentkező és hol vagyok én ezekhez viszonyítva?”, viszont ugyanazt a célt szolgálja: röviden és célirányosan kérdezve, megtudhatod, hogy az, amit te tudsz nyújtani, összhangban van-e azzal, amit a cég elvár az ideális jelentkezőtől.

 

10. Melyek az alkalmazási folyamat további lépései?

Ezzel a kérdéssel kimutathatod, hogy tovább szeretnél haladni. Úgyszintén, fontos információkhoz juthatsz a vállalkozás elképzeléseiről és terveiről az alkalmazási folyamatot illetően. Megismerve a következő tervezett lépéseket, megtudhatod azt is, hogy mikor számíthatsz valamilyen válaszra.

 

Ne feledd: Próbáld meg és ne tegyél még fel kérdéseket a bérről vagy egyéb javadalmazási elemekről. Azt tanácsoljuk, hogy ezzel várjál a kiválasztás utolsó szakaszáig és akkor kezdjél tárgyalni erről a munkaadóval vagy a felelős HR személlyel.
 

Persze, a járvány kontextusában, feltehetsz még néhány specifikus kérdést, úgy, mint:

 

A járvány körülményeinek ismeretében, hogy változtatták meg a cég egészségi és biztonsági eljárásait?

Sok cég és intézmény – ebben az időszakban - különféle intézkedéseket foganatosított a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében.  Például, többségük új higiéniai előírásokat léptetett életbe; egyes cégek különleges védelmi eszköz készleteket adnak alkalmazottaiknak; mások, megváltoztatták a munkaidő beosztásokat, olyan módon, hogy azok lehetővé tegyék az egyszerre egy helyen lévő alkalmazottak számának minimalizálását.

 

 

Ha egy alkalmazott igazoltan COVID 19 fertőzött, milyen intézkedéseket fognak foganatosítani?

 

A munkáltatónak, kész válaszokkal kell rendelkezzen arról, hogy mi a belső eljárásrend ebben az esetben. Ideális esetben, a cégek kész, világos és egyértelmű eljárásokkal kellene rendelkezzenek, hogy elkülönítsek azokat a személyeket akik ilyen tüneteket mutatnak és az alkalmazottaknak ezeket behatóan ismerniük kellene, hogy azokat hatékonyan alkalmazni tudják.

A jelenlegi körülmények sokakat kényszerítettek arra, hogy nehéz döntéseket hozzanak munkahelyükkel kapcsolatosan. Az erre a kérdésre kapott válaszok birtokában, már az interjú során megalapozottabb döntéseket tudsz hozni a jövendő munkahelyed biztonságos jellegével kapcsolatban.

 

Természetesen, ebben a cikkben csak javaslatokat tudtunk megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy milyen kérdéseket tegyél fel a munkáltatónak az interjú során. Fontos azonban tudnod: ezeket a kérdéseket hozzá kell igazítani a helyzethez, az interjú lefolyásához. Az is lehet, hogy egyes előre megfogalmazott kérdéseket nem kell feltenned, mert azokat a témákat már érintettétek a megbeszélés során.

 

Tehát, ne felejtsd: az általános felkészülésre fordított idő és energia mellett, szentelj elégséges időt arra is, hogy megfogalmazd azokat a kérdéseket, melyeket te akarsz feltenni az interjú végén a munkáltatónak. Esetleg, még fontosabb szempont az, hogy természetesen viselkedj, ne félj attól, hogy kérdezzél. Végül is, az ezek révén kapott információk segítenek majd abban, hogy a megfelelő döntést hozd meg, ezzel segítve álmaid munkaajánlatának majd állásának megszerzését.

 

Nemrég voltál állásinterjún? Oszd meg itt tapasztalataidat más jelentkezőkkel is.