Megfigyelhetjük, hogy az emberek nagyon nagy része közömbös az olyan betegség veszélyekkel szemben, amelyeknek nincsenek látható, közvetlen, azonnal megtapasztalható jelei. Esetleg ezek a jelek nem egyértelműen veszélyre utalnak, és talán pont ezért nem mindig ismerjük fel a stressz jeleit - Ábri Judit MCC coach és Gogolák Zoltán ACC coach írása.

Jó, ha tudjuk, sokkal több ember hal meg stresszhez köthető betegségekben, mint fertőzésekben vagy öregség miatt.

A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia egyik őszi workshopjának témája a stressz és a kiégés legyőzésének módja volt. Dr. Rose Aghdami ezek hatásairól, elindítóiról, okairól, a kialakult helyzet kezeléséről és megelőzéséről beszélt. Rose workshopján a gyakorlatban azonnal használható módszertant, stratégiát mutatott erre.

Először érdemes tisztázni, hogy mi a stressz és a kiégés

Stressz: Az az érzés, amikor azt érzékeljük, hogy a ránk nehezedő követelmények meghaladják a rendelkezésre álló erőforrásainkat. A "nem tudok ezzel megküzdeni" gondolatok jellemzik.

Kiégés: Érzelmi mentális és fizikai kimerültség állapota, amelyet az erőteljes és/vagy állandósult stressz okoz. A "nem érdekel" gondolatok jellemzik.

Mi a különbség a stressz és a kiégés között? 

A stresszhelyzetnek a "nekem ez már túl sok" a jellemzője: nagy pszichológiai nyomás és követelmények, erőteljes fizikai érzetek. A Kiégésre a "nekem nincs már semmi" jellemzője: nincs motiváció, nincs remény a pozitív változásra.

Mi az oka a kiégésnek? 

Személyiséggel kapcsolatos okok: 

- perfekcionista tendenciák,
- pesszimista világ- és önértékelés,
- a kontroll fenntartásának kényszere,
- a delegálás elutasítása,
- túlzottam magas eredményszemlélet,
A típusú személyiség.

Mi vezet a kiégéshez? A stresszhelyzetből elinduló gondolatok negatív érzelmeket generálnak. Ezek hatására újabb, negatív értelemben mélyebb, sötétebb gondolatok születhetnek. Az érzelmek követik a gondolatokat. A gondolataink viszont a mi valóságunkat jelentik, azt, ahogyan érzékeljük a világot. Ez egy ördögi kör, ami megnehezíti a megküzdést a negatív érzelmeinkkel. Ez a lefelé mutató spirális és elhúzódó folyamat vezet a kiégéshez.

Tovább >>