A béren kívüli juttatások fontos és értékes motivációs eszközök, nem meglepő tehát, hogy itthon is egyre több munkáltató teszi elérhetővé valamilyen formában a szakmai fejlesztést. A folyamatosan képzett, motivált munkaerő minden progresszív cégvezetés számára kulcskérdés, ahogyan a tanulás a szakmaiságára igényes, karrierben gondolkodó munkavállaló számára is elengedhetetlen. Mutatjuk, miért igazi win-win a befektetés.

Számos típusa és fajtája létezik a munkahelyi képzéseknek, akár időtartam, akár téma vagy mélység szempontjából vizsgáljuk őket. Ide tartozik például a kétnapos kezdő Excel oktatás, akár a kétéves mesterképzés, egy egész divízió számára megrendezett tanfolyam, de az egyes alkalmazottakra testreszabott, egyedi szakmai fejlesztési program is. Akár vezető által kijelölt kurzusokról, akár éves, szabadon felhasználható keretekről van szó, ma már egyértelműen felívelő trendről beszélünk.

Álláskereséskor számodra komoly mérlegelési szempont lehet egy-egy munkahelyi képzési lehetőség, míg a munkáltatói márkaépítésnek is egyre fontosabb pillére. A HR-t se felejtsük el: a vállalati stratégia, a céges kultúra komoly és vonzó eleméről beszélünk. Nézzük meg, ki mit nyerhet egy jól megtervezett, valóban értékes vállalati képzési portfólióval!

 

A munkavállaló

Magától értetődő, nem igaz? Bruttó béreden felül szakmai életutad, karriered fejlesztése szempontjából értékes juttatásban részesülsz, továbbá új ismereteket szerezhetsz aktuális feladatköröd minél magasabb szintű betöltéséhez. Szakmai rálátásod gyarapodik, akár specializálhatod is magad egy-egy területre, így munkáltatód felé szintén nő saját értéked. Végül pedig, ha később visszatérsz a munkaerőpiacra, friss, naprakész tudással, folyamatos tanulásra utaló képzéslistával sokkal nagyobb eséllyel szállhatsz ringbe soron következő pozíciódért.

 

A munkáltató

A konkurenciát maga mögé utasító szakértői gárda, egyre jobb piaci eredmények, a vállalat iránt elkötelezett, motivált csapat – folytassuk még? Plusz pont a munkáltatói brandingben, tervezhetőbb vállalati stratégia, jobb alkupozíció új kollégák felvételekor, valamint akár minimális kiadás.

Ez utóbbit érdemes most picit kibontani. Minden valamire való szakképzés, kurzus vagy tanfolyam súlyos összegekbe kerül, mely megelőző és alapos pénzügyi tervezést igényel. Hogyan beszélünk mi mégis alacsony kiadásokról? Nos, pályázatok, támogatások egész sora áll a mikro-, kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalatok cégvezetői rendelkezésére, melyekkel a munkahelyi képzések díjának nagy részét, sőt, akár egészét lefedhetik. 2021 őszén például cégek munkahelyi képzési programját és bértámogatását célzó 70 milliárdos európai uniós pályázat első, 15 milliárdos keretét jelentették be, ám további opciók is nyitva állnak. Tájékozódjunk, és éljünk a lehetőségekkel!

 

A munkaerőpiac

A robbanásszerű technológiai fejlődés szinte kivétel nélkül, minden iparágban és szakmában a képességek megerősítését, a kompetenciák folyamatos bővítését, megújítását követeli meg mindenkitől. A jól képzett, szakmailag naprakész, álláskeresők munkaerő kiélezik a versenyt, ezáltal a munkáltatókat, valamint a lemaradó, elkényelmesedett munkakeresőket is önfejlesztésre sarkallva. Mindez idővel meglátszik majd a gazdasági teljesítményen – vállalati és országos szinten egyaránt.