Manapság a vezetőknek egészen új skillekre, a személyiségük egészen más jegyeire van szükségük, mint korábban, ahhoz, hogy megfeleljenek a kor igényeinek, elvárásainak. Már nem az erőskezű, tekintélyelvű vezető a jó vezető, aki előtt meghunyászkodnak a munkatársai, és kérdés nélkül engedelmeskednek neki, hanem az, akinek magas az érzelmi intelligenciája, meghallgatja a munkatársait, elérhető és együttműködésre törekvő. Korábban talán egy mondatban sem lehetett volna említeni a vezetőt és a szolgálatot, mint vezetői attribútumot. Mára azonban úgy tűnik, kifejezetten jót tehet a szervezeti kultúrának a vezetői alázat.

A fogalom persze már nem új, csak újra felfedezték, hiszen aktuálisabb, mint valaha. Robert Greenleaf 1970-ben írt egy esszében a szolgáló vezetésről, amelynek a lényege, hogy a feje tetejére kell állítani a hatalmi piramist. Vagyis ahelyett, hogy a vezető „főnökösködne”, a szolgáló vezetési stílus azt jelenti, hogy támogatja a többi dolgozót. Így tulajdonképpen az a feladata, hogy irányt mutat és felhatalmazza az alkalmazottakat arra, hogy döntést tudjanak hozni. Vagyis az övé a segítő, támogató szerep, nem pedig fordítva. 

Hogy miért tesz jót a szervezeti kultúrának?

Ha a vezető mondja ki mindenre a döntő szót, akár egy néhány főnél nagyobb cégnél, akkor megvan a veszélye annak, hogy nem feltétlenül a teljes képet átlátva, a valóság talaján születik meg minden döntés. Hiszen egy nagyobb vállalatnál fizikai képtelenség, hogy egy vezető - egy személyben -mindent átlásson, kézben tartson. A szolgáló vezető ehelyett bizalmat szavaz az alkalmazottjának, akit azért vett fel, hogy elvégezze a rábízott munkát (azért is nyerte el a pozíciót, mert képes ellátni). A vezető így elsődlegesen azt „kérdezi” tőle, hogy hogyan támogathatná abban, hogy ez minél jobban tudjon működni. 

Nem semmittevő a vezető

Ez nem jelenti azt, hogy a vezető átad minden feladatot, és nem kell csinálnia semmit, éppen ellenkezőleg, támogató szerepében folyamatosan jelen kell lennie. Ahhoz, hogy jól tudjon segíteni kapcsolatban kell lennie a kollégáival, tudnia, hogy mi történik a cégnél, az iparágban, mert csak így maradhatnak versenyképesek. A kompetens vezető éppen széleskörűbb tapasztalatával, az adott szektor ismeretével, átfogó látásmódjával segíthet. Illetve mediátor és összekötő szerepe lehet mondjuk a cég különböző osztályai, funkciói között. 

Tovább >>