A Pénzügyminisztérium kimutatása szerint a magyar vállalati szektorban dolgozó munkavállalók közel fele minimálbért, vagy garantált bérminimumot visz haza.

portfolio.hu cikke szerint a hazai vállalati szektorban dolgozó munkavállalók több mint 42 százaléka minimálbérre, vagy garantált bérminimumra van bejelentve itthon. A lap ezt egy Pénzügyminisztérium által készített dokumentumra hivatkozva írja, ami hozzájuk került.

A dokumentum szerint a vállalatoknál alkalmazott munkavállalók 42,4 százalékát érintette tavaly a minimálbér, vagy a garantált bérminimum emelése. Előbbi 443 ezer, az utóbbi 436 ezer magyar munkavállalót érintett a vállalati szektorban, ez összesen 879 ezer embert jelent.

A lap munkaerő-piaci szakemberekre hivatkozva arról is beszámolt, hogy szerintük az állami szektorban olyan 230-250 ezer fő lehet, akiket a legalacsonyabb bérszinten tartják, viszont rájuk nem terjedt ki a Pénzügyminisztérium elemzése. Velük együtt azonban 1,1 millióan kaphatják a teljes nemzetgazdaságban a minimálbért, vagy a garnatált bérminimumot.

Tovább >>