Az informatikai területen a Windows rendszeradminisztrátorok kereshetnek a legkevesebbet bruttó havi 280 ezer forinttal, de például egy IT programmenedzser bére akár már a bruttó kétmillió forintot is elérheti- derül ki egy friss felmérésből.

A Grafton Kifejezetten a magyarországi informatikusok fizetését és bérigényeit tanulmányozta: ez lapján a hazai informatikai munkaerőpiac nagyjából 80 százaléka a fővárosba koncentrálódik. Így a fizetésekben természetesen lehetnek eltérések a vidéki és a kisebb cégeknél, de alapvetően a cég szerint a tanulmány egy jó kiindulópontot jelent a minimum és a maximum bérekhez.
Az adatok azonban a Grafton 33 partnervállalatának béradatai mellett magukba foglalják 547 interjúztatott jelölt jelenlegi fizetését és bérigényét is, valamint az álláskereső oldalakon beérkezett információkat, ami így több mint 3000 fős mintát jelent összességében Magyarország minden területéről -írja a hwsw.hu. 

A legkevesebb fizetést a rendszer és infrastruktúra üzemeltetés kategórián belül a Windows rendszeradminisztrátorok kaphatnak, akiknél a pályakezdő bér jellemzően minimum bruttó 280 ezer forint, a Linux és Unix rendszeradminisztrátorok ennél már valamivel többet kapnak az induláskor is, minimum 320 ezer forintot, és maximum 650 ezret. A kategória többi munkakörében viszont már itt is bruttó egymillió fölé csúszhatnak a bérek, a rendszerelemzők 700 ezer és egymillió közt kereshetnek, a rendszermérnökök 850 ezer és 1,2 millió forint között, az infrastruktúra mérnököknek viszont már induló bére is 1,1 millió forint, de idővel megkaphatják akár az 1,8 millió forintot is.

Tovább >>