Állásinterjú kérdés:

“Mi motivál?”

 

Mi az állásinterjú: röviden, ez egy hitelesítési és megismerési gyakorlat mindkét érintett fél számára. Az az eljárás, melynek során a vállalkozás eldönti, hogy Ön a megfelelő jelöltek egyike a toborzási folyamat következő szakaszához való továbblépésre.

 

Bármely interjú során, a jelöltnek előtérbe kell helyeznie eredményeit és ki kell domborítania szakmai képességeit.

Az értékelés során fellépő szorongásérzés, nagyon ijesztő lehet, különösen, ha az interjú alatt, a szabványkérdések sorozatára kell válaszolni. Fontos megjegyezni, hogy noha a toborzók mindig elmondják, hogy nincsenek helyes vagy rossz válaszok, tudjuk, hogy valójában ezek a válaszok különböztetik meg egymástól a jelentkezőket.

 

Az állásinterjú során az egyik legnehezebb kérdés a "Mi motivál?".

Pontosan ezért írtam meg az alábbi cikket, hogy tudd:

- Miért teszik fel a toborzók ezt a kérdést?

- Hogy válaszolj helyesen erre a kérdésre?

- Konkrét példák a válaszokra

- Alkalmazandó tippek és tanácsok

 


Miért kérdezik ezt a toborzók: "Mi motivál?" egy állásinterjún

Talán, ez az egyik leggyakoribb állásinterjú kérdés, de lehet, hogy pont az, ami készületlenül érhet, a: "Mi motivál?" Ezzel a kérdéssel, az interjúvoló valóban többet szeretne megtudni arról, hogy miért és miként maradsz motivált a munkahelyeden. Nyitott kérdésként, nehézséget okozhat a helyes válasz megtalálása. Az embereket számos tényező motiválhatja, többek között a fizetés, a presztízs, a fejlődési lehetőség, a teljesítmény – esetleg, a más szakemberekkel történő együttműködés.

 

Két fő oka van annak, hogy a toborzók felteszik ezt a kérdést:

 

1. A munkáltatók tudni akarják, hogy az, ami Önt motiválja, megfelel-e annak a beosztásnak, amelyre jelentkezett.

A munkakörnek megfelelő állásjelölt, természetes módon, felvillanyozónak és ösztönzőnek fogja érezni az adott pozícióra jellemző felelősséget és gyakorlatot. Például, ha hírtudósítói állásra jelentkezett, és önt egy dinamikus, sok kihívással és határidőkkel jellemzett munkakör motiválja, a toborzó számára nyilvánvaló lesz, hogy Ön ebben a szerepben tud majd eredményeket elérni és megfelelően teljesíteni. Hasonlóképpen, ha Ön olyan ember, aki úgy érzi, hogy a kihívást jelentő munka motiválja, akkor nem biztos, hogy Ön a legjobb jelölt egy szabvány, irodai rutint igénylő munkára. Amit az interjúvolók keresnek, az a szenvedélyszint, amit az adott pozíció vagy maga a cég iránt érez. Minél elhivatottabb ön a munkakör iránt, annál hatékonyabb lesz.

 

 


2. A munkaadók meg akarják tudni, hogy tisztában van-e ön azokkal a szempontokkal, amelyek motiválják önt.

A toborzók úgyszintén, azért is kérdezik azt, hogy mi motiválja önt, hogy kiderítsék, mennyire van tisztában önmagával. Az a jelölt, aki képes gyorsan egy természetes, jól felépített választ adni arra, hogy mi motiválja őt a munkahelyén, az egy olyan személy, aki jól ismeri erősségeit és gyengeségeit, és tudja, hogyan kell hasznosítania képességeit.

Igazából, a következő kérdésekre keresnek válaszokat:

- Ön csapatjátékos vagy magányos farkas?

- Igazodnak-e az erősségei a munkakör kívánalmaihoz?

- Általánosságban, összhangban van-e a vállalati kultúrával?

- Olyan munkára jelentkezik, amelyben szeretne kiemelkedőt teljesíteni, vagy csak a fizetésért van ott?

- Ön az a fajta ember, akit az motivál, hogy többet érjen el az életben, vagy kielégíti az, ha csak a szükséges minimumot kell teljesítenie?

- Hajlandó keményen dolgozni azért, amire vágyik, vagy inkább a lazább, nyugisabb megközelítést választja?

 

A kérdezőbiztosok megpróbálják kideríteni, mi készteti arra a reggeli ébredéskor, hogy motiváltan kezdje a napot és sikeresen vigye végig azt. Megtudva azt, hogy mi ösztönzi, mi készteti arra, hogy lelkesen induljon a munkahelyére, a toborzó fel tudja mérni, mennyire illeszkedik a vállalat szervezeti kultúrájába.

 

"Mi motivál téged?" - Hogy válaszolhat erre az állásinterjú kérdésre

Erre a nyílt kérdésre nincs tökéletes, szabvány válasz, de amit tehet, az az, hogy még időben megfontolja válaszát. Válaszának előkészítéséhez, gondoljon a korábban betöltött munkakörökre:

- Hogy teltek a legjobb munkanapjai?

- Mikor várta türelmetlenül a következő munkanapot az irodában?

- Mikor történt meg az utoljára, hogy úgy érkezett haza, hogy tele volt a munkájával kapcsolatos elmesélendő történetekkel, és lelkesnek érezte magát?

 

Mit kell tartalmaznia válaszának:

1. Fogja rövidre a választ: Mivel a kérdés rövid, a kérdező úgyszintén tömör, konkrét választ vár. Igyekezzen gondolatait a lehető legegyértelműbben és célirányosan megfogalmazni.

2. Hozzon fel néhány példát: Ha lehetséges, támassza alá válaszát konkrét példákkal tapasztalatai tárából.

3. Kapcsolja össze a választ azzal a munkakörrel, amelyre jelentkezik: Az ösztönző tényezőjének relevánsnak kell lennie, összefüggésben azzal a munkakörrel, melyre alkalmazni tervezik.

4. Lépj túl az anyagi tényezőkön: még akkor is, ha a pénz megkerülhetetlen tényező, ritkán elégséges ok arra, hogy olyan munkahelyen maradjon, ahol minden mást utál. A munkáltatók nem kizárólag pénzügyi indíttatású jelölteket keresnek, hanem a legtöbbször olyan valakit kívánnak alkalmazni, aki hosszú távon fog megfelelő szinten teljesíteni.

 

Példák olyan válaszokra, melyek nem okoznak kudarcot az állásinterjún

Mikor a kérdésre válaszol, győződjön meg arról, hogy az célirányos, adjon példákat az életéből, a válaszok ehhez a munkahelyhez/munkakörhöz kell kötődjenek. Íme néhány példa hasznos válaszokra:

 

1. példa:

A leginkább, az elért eredmények motiválnak. Szeretem, ha konkrét teljesítendő célom van és elegendő idő áll rendelkezésemre, egy ennek megfelelő, erős stratégia felépítésére. Legutóbbi munkahelyemen például, nagyon ambiciózusok voltak az éves céljaink, de a menedzseremmel és a csapat többi tagjával együtt havi stratégiákat dolgoztunk ki, ami segít elérni az év végi kívánt eredményeket. Csodálatos volt, hogy ez sikerült!

Miért működik: Ez a válasz az eredményekre és a megvalósításra összpontosít. Pozitív és tömören mutatja be, mit sikerült elérnie utolsó munkahelyén.

 

2. példa:

Mindig motivált az a cél, hogy betartsam a határidőket, mert ez a megvalósítás érzését kelti bennem. Szeretek egy szervezett keretet megalkotni a feladat végrehajtására és a céljaim időben történő megvalósítására. Például, mikor tavaly, előre nem tervezett leltárt kellett elvégeznünk, szinte minden egyes feladatra meghatároztunk határidőket, és egyértelműen hozzárendeltük őket a csapat minden tagjához. Minden egyes eredmény motivált a munkában és segített abban, hogy a leltár időben elkészüljön.

Miért működik: Mindig érdemes olyan módon válaszolni, ami rávilágít arra, hogy munkafeladataidnak és céljaidnak megvalósítása motiváló tényezők számodra.

 

3. példa:

Legutóbbi munkahelyemen több olyan projektért feleltem, melyben több programozói csapatot irányítottam és bevezettünk bizonyos ismétlődő folyamatokat. A csapatok 100% -a időben szállította a kért szoftver terméket. Mind a projektek határidő előtti befejezésének kihívása, mind a csapatok vezetése motivált engem és ezek segítettek céljaink elérésében.

Miért működik: Ez a válasz megmutatja az interjúztatónak, hogy több tényező - menedzsment, ütemezés és csapatmunka – is motiválja, és multi-tasking készségekkel is rendelkezik.

 

Gyakorlatban alkalmazandó tanácsok

1. Készítse el előre a választ:

Ha elgondolkodik rajta és esetleg lejegyzetel néhány ötletet arról, hogy mi motiválja Önt, akkor könnyebben válaszolhat a kérdésre az interjú során.

 

2. Adjon elő példákat tapasztalatából:

Építse válaszát tapasztalatára és eredményeire, olyanokra, melyek leginkább megfelelnek a munkáltató igényeinek.

 

3. Érvelje meg válaszát:

Az interjú lehetőséget kínál arra, hogy "eladja" magát. Koncentráljon azon képességeire, melyek tökéletes jelöltté teszik erre a munkakörre.

 

Sok sikert!

 

Ha tetszett, add tovább másoknak is!