Az állásinterjú egy olyan beszélgetés, melynek során mindkét félnek minél több információt kell megszereznie egymásról, annak érdekében, hogy megtudják, összeillenek-e és sikeres lehet-e az együttműködésük.

 

Előbbiek okán, ezt a cikket, egy jövőbeli állásinterjú résztvevőinek - mint jelöltnek - írták. Négy fontos kérdést fogalmaztunk meg, melyeket munkáltatójának kell feltennie annak érdekében, hogy megalapozott döntést tudjon hozni arról, hogy ez a pozíció megfelelő-e vagy sem önnek.

 

1. Jelentkezésem melyik része volt eléggé érdekes vagy vonzó ahhoz, hogy egy interjúra hívjanak?

 

Sok esetben nekem - a jelöltnek - az a benyomásom, hogy ami nekem tetszik önmagamban és amit én a szakmai tapasztalataimból értékesnek tartok, az oka annak, hogy a munkáltató interjúra hívott. Gyakran előfordul azonban, hogy a munkáltató valami mást lát sokkal fontosabbnak számára a szakmai profilomban. Ezért, ha megtudja és megérti, hogy a munkáltató mit talál értékesnek a pályázatában, akkor peer-to-peer, egyenlő felek közötti megbeszélést folytathat velük és nagyobb önbizalommal válaszolhat az általuk feltett kérdésekre. Így, minden bizonnyal, jobban megérti, milyen célból tesznek fel önnek bizonyos kérdéseket.

Meggyőződésem, hogy legalább egyszer azokon az interjúkon, amelyeken részt vett, megkapta a következő kérdéseket: "Miért jelentkezett erre a munkára?" vagy "Miért akar a cégünkben dolgozni?" A kérdésekben rejlő ok, az ön motivációinak megértése. Tanulja meg, hogy a jövőbeli interjúkon, önt is érdekelje megérteni annak a személynek a motivációját, aki meghívta az interjúra, legalább olyan mértékben, mint amennyire érdekelt a megbeszélés pozitív eredményében.

 

2. Ez a munkahely/beosztás újonnan jött létre a cégnél vagy egy eltávozott kolléga pótlását kell megoldani?

 

Ez a tény rendkívül fontos és meghatározó abban, hogy miként fog lezajlani az új csapatba történő beilleszkedése és hogy történik meg majd, az új felelősségek lefedése. Egy újrabetöltött munkakör esetében, már van egy kitaposott út. A szervezet tudja, mit várjon el tőled, hogyan működjön együtt ezzel a munkakörrel. A kollégáknak csak meg kell szokniuk önt, az új embert, ebben a szerepkörben. Továbbá, a pótlás esetébenben, lehetőségük lesz az összehasonlításra, volt kollégájuk teljesítményének tükrében. Ez a jelleg, már a kezdetektől meg fogja határozni azt, hogy a csapat miként kalibrálja be elvárásait önnel szemben. Ez se nem egy negatív, sem pedig egy pozitív dolog. Mindössze, csak egy olyan helyzet, aminek tudatában kell lennie.

Más a helyzet egy újonnan létrehozott beosztás esetében, mert ez nagyfokú kétértelműséget hordoz magában. Mit jelent ez? Arra számítson, hogy a szervezet nem tudja pontosan, hogyan működjön együtt önnel, ezért nagyon gyakran kell majd hozzájuk fordulnia és kérnie a szükséges információkat vagy meg kell magyaráznia, hogyan kell önnel együttműködni és miért van szüksége ezekre az információkra. Számoljon azzal, hogy a közvetlen vezetője nem rendelkezik minden kritériummal teljesítményének értékeléséhez, de néha még a célokkal sincs tisztában. Egy új beosztás nagy szabadságfokot és meglehetősen nagy káoszt hordoz, ezért az a személy, aki ezt a szerepet fogja betölteni elsőként, abba a helyzetbe került, hogy kialakíthatja és meghatározhatja a munkakört, vagyis a szája íze szerint és saját személyére formálhatja azt.

Ezen helyzetek egyike sem jobb a másiknál. A legjobb az lesz, amelyik leginkább megfelel önnek, ezért az erre a kérdésre adott válasz segíthet kiválasztani a megfelelő viszonyulást.

 

3. Abból kiindulva, hogy én vagyok a kiválasztott jelölt, mi a tanulási cél az ebben a szerepkörben eltöltött, első 4 hétben?

 

Íme, egy huncut kérdés. A munkáltató válasza, rengeteg információt tartalmaz majd a vállalat belső szervezésére vonatkozóan. Általánosságban elmondható, hogy két típusú választ tud kapni: egy konkrétat, amelyből rájön, hogy a munkáltató már gondolt egy beszoktatási tervre, világosan tudja, milyen erőforrásokat és kollégákat szán az új kolléga támogatására ebben a folyamatban Mi több, a jelentkezésedet is komolyan vette, és már gondolkodott azon is, milyennek képzeli el a jövőben önt, kollégaként, a csapatában. A másik lehetőség, egy általános jellegű válasz, és ennek a végén nem kapott túl sok információt arról, hogy mit kell megtanulnia az első 4 hétben. Ennek nem kell feltétlenül igaznak lennie, de igen gyakran, azoknak a munkáltatók esetében, akik nem tudják ezt a kérdést konkrétan megválaszolni, előfordulhat, hogy nem rendelkeznek valós beilleszkedési és beintegrálási tervvel az új személy részére és ez egy kaotikus helyzet elé állíthatja önt és őket is, mikor elkezdi a másnapi, tényleges munkát. Az első munkanap, jellemzően, nagyon tele van mindenféle induló beilleszkedési tevékenységgel.

 

4. Hogy néz ki a vállalat szervezeti ábrája - vagy ha nagyon nagy cégről beszélünk -, mi annak a szervezetnek esetleg teamnek a szervezeti ábrája, amelyhez ez a munkakör tartozik?

 

Ez az információ, segít abban, hogy egyrészt átlássa a szervezet nagybani perspektíváit, másrészt pedig, további kérdések megfogalmazásában. Így kiderítheti, hogy hány hasonló munkakör van még ebben a szervezetben, melyek azok a részlegek, melyekkel a leggyakrabban fog együttműködni, illetve melyek azok a belső ügyfelek, akiket ebben az új szerepkörben ki kell majd szolgálnia. Úgyszintén, egy rendkívül fontos információ lesz az ön számára az, hogy ezáltal meg fogja tudni érteni, mi a különbség a jövőbeni vállalata és az a cég között, melyből most távozik vagy az utolsó, amelyiknél alkalmazva volt. Így tehát, láthatja azokat a kilátásbeli különbségeket, melyekkel rendelkezik majd ebben az új szervezetben.

Ez az a négy kérdés, melyet javaslunk feltenni minden olyan esetben, mikor egy új, potenciális munkáltatóval folytat majd egy első állásinterjút.

Köszönöm, hogy végigolvasta ezt a cikket és azt kívánom, hogy ezen információk és ötletek használatával sikeres interjúkban legyen része. Olyanokban, melyek után tisztán látja majd a helyzetet és a kilátásait és úgy távozhat, hogy azt érezheti: ott majd, várhatóan, megbecsülik önt. Ezt követően, vélhetően, képes lesz az ön számára a legmegfelelőbb döntést meghozni.

 

Ha további forrásokat keres a sikeres szakmai döntések területéről, akkor meghívom önt, látogasson el a Munkahelyeink.hu oldalra.