Nem csak a belbecs, hanem a külcsíny is számít, ha álmaid munkájára jelentkezel, és ki akarsz emelkedni a tömegből! Megmutatjuk, hogyan készíts vizuálisan és tartalmában egyaránt vonzó életrajzot, amin megakad a munkáltató szeme. Eláruljuk, mondandódat miként építsd fel, hogy a CV-t olvasva be is hívjanak a mindent eldöntő interjúra. Kattints, és tarts velünk!

 

Sajnos a mai napig sok álláskereső elköveti azt a hibát, hogy szakmai életrajz néven egy sima Word dokumentumot ad le a jelentkezéshez. Van, aki fél oldalban összecsapja az egészet, más hosszan áradozik, az eredmény mégis ugyanaz: elenyésző számban kap választ, hiszen semmi figyelemfelkeltő nincs a bemutatkozó anyagban. A munkahelyeink.hu-nál azonban szorosan követjük a trendeket, így tudjuk, mire kapják fel fejüket a HR-esek. Online kitölthető CV formáink segítenek, hogy te is ott legyél az első körben. Nyugalom, nincs ebben semmi ördöngösség – nézzük a „must have”-eket.

 

Alapadatok és kronológia

Személyes adataidat feltétlenül meg kell adnod, különösen elérhetőségeidet, azonban az olyan érzékeny információk, mint életkor vagy párkapcsolati státusz, nem kötelezőek, sőt! Mindig gondolj arra, hogy az adott pozíció betöltéséhez érdekes-e, hogy elmúltál-e 30 vagy sem. Ha nem, hagyd ki bátran, legalább lesz helye szakmai blogodnak vagy LinkedIn oldaladnak (mindkettő fontos!). 

 

Mindegy, milyen állás, milyen munkalehetőség forog kockán, a CV legfontosabb részét készségeid és szakmai tapasztalataid bemutatása képezi. Kezd a legutóbbi munkahelyeddel, majd haladj időben visszafelé. Hogy fenntartsd az olvasó érdeklődését, ne írj regényeket az egyes pozíciókról – szorítkozz a lényegre, és csak a megpályázott állás szempontjából releváns felelősségeket, elért kisereket, projekteket emeld ki.

 

Extra tipp pályakezdőknek: Ha első munkahelyedet keresed, sorold fel gyakornoki tapasztalatodat, releváns tanulmányi sikereidet. Önkénteskedtél? Dolgoztál a diákönkormányzatban, a sulitévében? Írj róla pár szót, hiszen mindez jellemez téged, mutatja, hogy nem vagy teljesen zöldfülű!

 

Struktúra és kiemelés

Többféleképpen felépítheted életrajzodat, az aranyszabály nem más, mint a logika! Legyél következetes: a dokumentum akkor profi, ha átlátható, könnyen értelmezhető, és az egyes részek – mint a tapasztalatok, a készségek, a tanulmányok – egymástól láthatóan elkülönülnek. 

 

Célszerű azt is kihasználni, hogy a színezett alcímek, a kontrasztos hátterű kiemelés vezetik a szemet. Legyen egyértelmű, a munkáltató hol találja az őt érdeklő részleteket. Ha írsz magadról egy rövid jellemzést, vagy pár sorban megfogalmazod, milyen kihívást keresel, azt nyugodtan különítsd el látványosan a kronologikus adatoktól. Kitérnél pár hobbidra, egyéb eredményedre? Akár ikonokat, piktogramokat is használhatsz, csak figyelj az egyensúlyra.

 

Extra tipp: a holnapunkon elérhető négy CV vázlat kiváló példája a jól strukturált felépítésnek. Ha még nincs túl sok szakmai tapasztalatod, válaszd a vizuálisan a készségekre fókuszáló „egyszerű” formát. Helytálltál már pár helyen? Szuper! A „szakmai” és a „strukturált” verziók szemléltetik szakmai előmeneteledet, míg a „kompakt” variáció ügyesen ötvözi a kettőt, például egyoldalas CV elvárásnál lehet befutó.

 

Spanyolviasz helyett

Nyugodtan támaszkodj online elérhető szakmai életrajz mintákra! Nem kell egyedül kitalálnod, merre indulj, mit írj, mit ne írj a CV-dbe. Arra azonban figyelj, hogy kizárólag megbízható forrásból tölts le formát! A munkahelyeink.hu vázlatait örömmel ajánljuk, használd őket kedvedre. Mi drukkolunk, hogy te legyél a befutó – életrajz alkotásra fel!