A munkaadók már a korábban alacsonyabbra tartott szakmákban dolgozókat is megbecsülik. A lakosság pedig továbbra is küszködik a megfelelő szakember megtalálásával.

A lakosság is tisztán érzékeli már, hogy a szolgáltató szektorokban sok a hiányszakma és jelentős a munkaerőhiány. A magyarok több, különböző típusú szakma esetében is nehéznek tartják a megfelelő szakemberek megtalálását. 

A hiányszakmák közé tartozik egy friss felmérés szerint a szakorvos (84%), a villanyszerelő (82%), a festő-mázoló (80%), a háztartási gép szerelő (79%). Ugyanakkor hiány van postai ügyintézőből (56%) buszvezetőből (52%), de egyre nehezebb fodrászt és felszolgálót találni.
A felmérés szerint a lakosság 80 százaléka úgy látja, hiába keresi, vagy nem találja meg a megfelelő szakembert vagy csak nagyon nehezen. Budapesten többen vannak, akik így éreznek, míg a vidékiek nem ennyire borúlátóak. A munkaadói oldal is küszködik természetesen: 2018-ban az üres álláshelyek aránya, a kommunikáció / pénzügyi, biztosítási tevékenység / ingatlanügyletek / szakmai, tudományos műszaki tevékenység területeken 3,6 százalék, ami 2017-ben a 3,2 százalékos arányához képest növekedést mutat a KSH adatai szerint.

Tovább >>