Egyre több EU-tagállam alkalmaz az unión kívülről érkezett munkásokat. Az erre vonatkozó statisztikát nemrég közölte az Eurostat. Ebből kiderül, hogy Magyarországra is egyre nagyobb számban érkeznek az ukrán vendégmunkások -írja a Privátbankár.

privatbankar.hu cikke szerint a hivatalos kommunikáció magyar részről az, hogy neincs szükség külföldi munkavállalókra, a munkaerőpiacon ugyanis számos, elsősorban a szakmunka területén óriási hiány tapasztalható. Nemrég megjelent egy álláshirdetés is, amiben a magyar Hankook gyárba keresnek ukránul tudó magyart, miután a társaság alkalmazásában olyan sok már az ukrán vendégmunkás.

A lap idézi a korábbi számokat is, amelyek szerint a toborzó programban szerint 2016-ban 262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben (ebből 82 millió fedezte az ukrán médiakampányt, 180 milliót pedig a program keretéből költöttek el különféle célokra), majd a 2017-es költségvetés zárszámadási törvényjavaslata szerint egy évvel később további 270 milliót költöttek az ukrán munkások idecsábítására. Vagyis a rendelkezésre álló 450 milliós keretet az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására.

Tovább >>