Soroltuk már az elviselhetetlen főnököket, a lusta, halogató dolgozókat, most a nagybetűs ELSŐ munkanapokat (időszakokat) nézzük meg az új munkahelyen a filmkészítők szemüvegén keresztül.

Egyre több cég tudja, hogy mennyire fontosak egy új belépőnél az első időszak tapasztalatai egy új munkahelyen. Hogy nem szabad magára hagyni, lógni a levegőben, hanem „meg kell fogni a kezét” és bevezetni a céggel és a munkájával kapcsolatos információkba, bemutatni a kollégáknak, lehetőleg informális lehetőséget is teremtve az ismerkedésre, hogy a dolgozó szociális beilleszkedése is elkezdődhessen. Különösen fontossá vált a beillesztés sikerességének kérdése annak nyomán, hogy a jelentős munkaerőhiány miatt az emberek könnyebben váltanak. Így, ha az egyik helyen nem tetszik, nem azt kapják, amit ígértek nekik, tovább állnak. A csalódás nagyon komoly faktor, főleg az első időszakban, ami miatt sokan már a próbaidő alatt felmondanak

Persze egy hollywoodi filmnél fontos, hogy a munkakezdés is kellően eseménydús legyen, így a dolog ritkán zajlik konfliktusok, zűrök nélkül. Sőt a lényegük épp, hogy az onboarding ballépések megnevettessenek vagy elszörnyülködésre késztessék a nézőket.

Adódik az első „jelölt”: a Kiképzés, melynek angol címe sokkal árulkodóbb a mi szempontunkból, ugyanis az eredeti címe a filmnek „Training day”, amikor is Ethan Hawk (Jake), kezdő rendőrtisztként beavatásban részesül Denzel Washington (Alonzo Harris) veterán nyomozó által, méghozzá nem is akármilyenben. Igazán nem mondható hagyományos első napnak, még zsarufilmes szemszögből sem. Talán az onboarding egy kicsit túl stresszesre és mélyre sikeredett, nem is lett felhőtlen a kapcsolat vezető és beosztott között. Bár kétségtelen, hogy a krízishelyzetek össze tudják hozni a csapatokat, ehhez azonban előbb csapattá kell válni. A főnök pedig nem sokat tesz ezért.

Tovább >>