A túlóratörvény elfogadását követően több szervezet kilátásba helyezte, hogy sztrájkolni fog, ezzel azonban nemcsak a kormányt helyezik nyomás alá, hanem - nem első szándékból - a munkáltatókat és HR vezetőket is, mivel dönteniük kell, hogyan helyettesítik az éppen sztrájkoló munkavállalókat. Egy bírói döntés már volt, amely szerint a munkáltató helyettesíthet sztrájkban nem részt vevő munkatársakkal a sztrájkolók munkakörében. Sőt, rendkívüli munkavégzést is el lehet rendelni. Írásunk a HR Blogon.

Mit tehet a munkáltató sztrájk idején?

A törvény előírja, hogy a sztrájkjog gyakorlása során a munkáltatónak és a munkavállalóknak együtt kell működniük. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a munkavállalói követelésekre megoldást találjanak.

A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozókkal szemben a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszközökkel nem lehet fellépni.
Helyettesíthetők-e a sztrájkoló dolgozók?

A sztrájk lényege, hogy a munkabeszüntetéssel vegyék rá a munkáltatót a változtatásokra, a munkavállalók érdekeinek figyelembevételére. Mit sem érne a sztrájk, ha munkáltató könnyedén tudná a munkát nem végző dolgozókat helyettesíteni.

Ugyanakkor viszonylag szűk körben van konkrét törvényi tiltás a sztrájkoló dolgozók helyettesítésére. Ezt a Munka Törvénykönyve csak a munkaerő kölcsönzés esetén tiltja egyértelműen, amikor kimondja, hogy sztrájkban résztvevő munkavállaló helyettesítésére nem lehet munkaerőt kölcsönözni.

Tovább >>