Egyre több diák kezd dolgozni a szorgalmi időszakban, nem csak a nyári szünet elején nő meg a számuk. A statisztikák szerint már nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy egyetem mellett ne dolgozzanak.

A magyar cégeknek is jól jön a friss, olcsó munkaerő. A Pénzcentrummegnézte, hogy havonta átlagosan mekkora kiadással kell számolnia egy diáknak, és azt is, mennyit lehet keresni árufeltöltéssel, "békázással", vagy utas biztonsági sormenedzserként. Az aktív dolgozók, a nyugdíjasok és a kismamák mellett a magyar cégeknek egyre nagyobb szükségük van a legfiatalabb munkavállalókra is, azokra a diákokra, akik tanulás mellett heti pár órában dolgozni tudnak

Az idén januárban közzétett Eurostudent VI. gyorsjelentésből, mely többek között a felsőoktatásban résztvevő hallgatók szociális hátterével, életkörülményeivel, munkavállalásával és anyagi forrásaival foglalkozik, kiderült, hogy minden harmadik magyar egyetemista egész évben dolgozik azért, hogy fedezni tudja a kiadásait.
A portál idézi a felmérést miszerint minden ötödik megkérdezett nyilatkozott úgy, ha nem dolgozna, képtelen lenne tanulni. Ez nagyjából 62 ezer diákot jelent. Az átlagos havi megélhetési és tanulmányi költségek összesen 133 625 forintot tesznek ki azoknak, akik nem a szüleikkel élnek, és 91 013 forintot azok számára, kik a családi otthonban laknak. Ezt a pénzt pedig elő is kell teremteni valahonnan.


Tovább >>