Igen, 40 éves kor fölött munkát találni a munkaerőpiacon, komoly kihívást jelenthet sok ember számára. A kutatások azt mutatják, hogy az idősebb munkavállalók sokkal inkább szembesülnek a munkanélküliség lehetőségével, kitettebbek annak - mint a fiatalabb korosztályok.

Míg a munkaadók több mint 80% -a azt állítja, hogy nincs elég jelentkező a kvalifikált munkaerőpiacon, az idősebb munkavállalókat gyakran elutasítják, mikor ugyanazon a munkakörökre pályáznak, mint fiatalabb versenytársaik, bár hazánkban az állam és a jogi keret bünteti a munkahelyi diszkriminációt.

 

5 eszköz, mellyel 45 évesen vagy afölött munkát találhat:

 

1. Sajátítson el folyamatosan új készségeket

A +45 éves jelöltek által elkövetett egyik általános hiba az, hogy elolvassák a munkaköri leírást és helyből azt feltételezik, hogy nem felelnek meg a munkakörnek. Sok esetben, a fő akadályt, az általuk korábban soha nem alkalmazott szoftverek használatának elvárása jelenti. Átlagban, a jelöltek több mint 50% -a nem fektet időt és energiát a folyamatos szakmai (tovább)fejlődésbe. Ha ön több eséllyel szeretne rendelkezni a jövőbeni foglalkoztatáshoz, nagyon fontos, hogy továbbra is releváns és potenciálisan kiválasztható maradjon a munkaerőpiacon.

Kezdheti azzal, hogy információkat és oktatóanyagokat keres az új technológiák vagy programok használatáról. Jó ötlet, lehetőség szerint, beruházni tanfolyamokon történő részvételre is. Ha be tudja mutatni a munkáltatónak, hogy rendelkezik a szükséges képesítésekkel és hajlandó további új készségeket elsajátítani, ezzel be tudja bizonyítani, hogy ön nem "túl öreg" ehhez a munkához.

 

 2. Optimalizálja önéletrajzát

Amennyiben egy jó ideje történt meg utoljára, hogy munkát keresett, javasoljuk, hogy kezdje el átgondolni, hogyan mutathatja be tapasztalatait úgy, hogy biztos legyen abban, hogy jelentkezése versenyképes lesz egy meghirdetett munkakörre. Alapvetően fontos, hogy bizonyítsa a munkaadók számára, hogy érdekli a folyamatos fejlődés és nyitott az új iránt.

Stratégiai módon gondoljon az önéletrajzra és igyekezzen megfontolni, hogy a munkaadó milyen tulajdonságokat keres. Próbálja meg megtudni, hogyan használhatja fel képességeit és tapasztalatait annak bizonyítására, hogy ön a legmegfelelőbb ember erre a munkakörre.

Ha nem biztos abban, hogy önéletrajza megfelel a jelenlegi elvárásoknak, használhatja annak felfrissítéséhez azokat a CV-sablonokat a munkahelyeink.hu webhelyen, melyek megfelelnek a 2021. évi felvételi kívánalmaknak.

 


3. Hozzon létre egy alkalmazotti profilt a munkahelyeink.hu webhelyen

A platform közvetítésével, könnyedén közvetlen kapcsolatba kerülhet azokkal a munkaadókkal és vállalatokkal, ahol betöltendő munkakörök vannak, esetleg pont az ön számára. A munkahelyeink webhelyén található, személyre szabható alkalmazotti fiók lehetőséget kínál arra, hogy megtalálja az ön számára érdekes állásajánlatokat és elérhető állásokat. Szakterületének megfelelő konkrét értesítéseket és e-maileket fog kapni, képes lesz kapcsolatba lépni a Magyarországon toborzó és folyamatosan álláshirdetéseket közzé tevő vállalatok oldalaival. Mi több, megismerheti azok szervezeti kultúráját és munkakörnyezetüket, akár más alkalmazottak posztolt véleményeiből is okulva.

 

4. Készítsen alkalmazotti profilt a LinkedIn-en

A LinkedIn lényegében az üzleti világnak megfelelő társadalmi hálózat, valamint, az itt fellelhető vállalati profilok, általában több részletet tartalmaznak a vállalat munkakörnyezetéről, a szabad álláshelyekről vagy arról az iparágról, amelyben működnek. Az erős, szakszerű profil segítséget nyújt a készségeinek megfelelő állásajánlatok felfedezésében, valamint segít önnek, egy hatékony kapcsolati hálózat kiépítésében is. A LinkedIn az egyik legnépszerűbb toborzási platform, amit a vállalatok világszerte használnak, ezért az ezen a szociális média hálózaton belüli alkalmazott profil potenciálisan komoly előny lehet. Annak érdekében, hogy profilja sikeres és hatékony legyen, virtuális önéletrajzként kell azt kezelnie. Igyekezzen a lehető legpontosabban meghatározni egyes korábbi munkahelyeinek releváns részleteit, folyamatosan frissítse azokat, és töltse fel az "Összegzés" szakaszt a releváns szakterületi ismereteivel.


5. Kerülje a 2-3 évnél hosszabb karrier szüneteket

Az önéletrajz törései érthetőek, de riadalmat okozhatnak a potenciális munkaadók körében, ha meghaladják a 2-3 évet. Mindegy, hogy egy éves szabadot adott magának, esetleg utazgatott vagy akár önkéntesként jelentkezett és tevékenykedett valamilyen nemes cél szolgálatában, a munkaadók elkerülhetetlenül kérdéseket fognak feltenni a munkaerőpiacra történő lehetséges visszailleszkedéséről. Mikor eljön az interjú ideje, győződjön meg róla, hogy készen áll a válaszokkal, hogy ne érhesse meglepetés. Igyekezzen röviden és objektíven, őszintén megválaszolni a kérdést. Bizonyítsa be potenciális munkáltatójának, hogy ez a szünet az ön előnyére vált: tapasztalatokat szerzett, elmélyítette az elméleti tudását vagy az otthonára és a családra összpontosított ebben az időszakban. Ezután próbálja meg a jövőbeni lehetőségekhez visszavezetni a beszélgetés fonalát, kidomborítva azt, hogy mit hozhat ez, milyen haszna lehet ebből annak a vállalatnak, ahova pályázik. Ha úgy érzi, hogy szünetre van szüksége, mert egyszerűen fáradt vagy családi kötelezettségei vannak, próbáljon részmunkaidős lehetőségeket kihasználni, vállaljon el rövid távú szerződéses egyedi munkákat, szerződjön egyszeri projektekre vagy váltson szabadúszó életmódra.

 

Olyan programok, melyek 45 év fölöttieknek segítenek munkát találni

Jó kiindulópont lehet a keresésben olyan projektek és kezdeményezés megléte is, melyeket célirányosan hívtak életre, az életkoron alapuló diszkrimináció leküzdésére a foglalkoztatásban. Ilyen programok vagy kezdeményezések keretében, megszólítják a munkaerőpiacot és az összes érintett szereplőt azzal a céllal, hogy oktassák és mozgósítsák őket az előbbi cél érdekében. Az EU irányelveinek a leírását a következő linkre kattintva ismerheted meg: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:52009IE0628&from=SV

Sokszor, nemzeti szinten is találkozunk olyan specifikus kezdeményezésekkel, mikor a munkáltatók állami támogatást kapnak az idősebb munkaerő foglalkoztatásához, ezeket érdemes megkeresni és megismerni, hogy tisztában legyünk plusz lehetőségeinkkel, sőt, esetleg felhívjuk a lehetséges munkaadók figyelmét is – lásd például: https://www.palyazat.gov.hu, az ezekben rejlő előnyökre.

 

4 mítosz, ami akadályozza abban, hogy 45 év fölött munkát találjon

Nehéz a motiváltságát fenntartani, amennyiben 45 év fölött korban munkát keres. Az egyik első lépés amit megtehet az, hogy gyorsan elfelejti az előzetes fenntartásokat és előítéleteket, melyek megakadályozzák alkalmazhatóságát és ismételt munkába állását.

 

Mítosz 1: "Túl öreg vagyok ahhoz, hogy bárhova felvegyenek"

A 45 éves korod elérésekor a félelem az első érzés ami megjelenik ilyen kontextusban, de meg kell próbálnia ehelyett, az erősségeire összpontosítani.

Előbbieken túl, ha magas szintű szakértelemmel bír, ezt kiemelheti önéletrajzában, motivációs levelében vagy az interjú során. Javasoljuk, hogy az interjú végén tegyen fel néhány érdekes kérdést a munkáltatónak, hogy bemutassa, milyen értéket jelenthet alkalmazása a vállalat számára.

 

Mítosz 2: "A fiatalabb jelölteknél kevésbé hatékonynak gondolnak majd"

Nincs bizonyított összefüggés az életkor és a termelékenység szintje között. Tehát, nem kell tartania attól és lemondania arról eleve, hogy innovatív és kezdeményező legyen, sőt, be kell bizonyítania, hogy képes a dolgok tökéletes elvégzésére. Éppen ellenkezőleg, a tapasztalatok tekintetében ön az, aki hatékonyan járulhat hozzá a vállalat termelékenységének/hatékonyságának növeléséhez.

 

Mítosz 3: "Nem szeretném, ha fiatalabb alkalmazottak felügyelnének, utasítanának"

Tekintettel arra, hogy az iparágak ma fénysebességgel fejlődnek, elképzelhető, hogy a vezetője fiatalabb lesz önnél. Azonban, ha kifejezésre juttatja, hogy bízik önben és értékeli a hozzájárulását a csapat teljesítményéhez, akkor ne aggódjon tovább a korkülönbség miatt.

 

Mítosz 4: "A munkáltatók fennakadnak a fizetési elvárásaimon"

Amikor a fizetési elvárásai meghaladják az adott vállalat lehetséges javadalmazási forrásait vagy policyjének kereteit, akkor próbáljon megbizonyosodni arról, hogy a munkáltató ténylegesen elment az ön javadalmazási elvárásainak teljesítésében az elérhető maximumig és valóban ennyit tud nyújtani az elvárt képességekért cserébe.

 

A hazai munkaerőpiac esetében a helyzet az, hogy valóban továbbra is magas azoknak a 40-50 év feletti pályázóknak a száma, akiknek nehézsége van új munkalehetőséget találni: az ebbe a korosztályba tartozó munkavállalók, a tartósan munkanélküliek több mint 32% -át teszi ki. A megkérdezettek szerint, nehéz vagy egyenesen lehetetlen számukra új munkahelyet szerezni. Ezzel szemben, az ennél fiatalabb munkakeresők esetében, ez az arány lényegesen alacsonyabb az egyes korsávokon belül és sokkal pozitívabban ítélik meg munkavállalási lehetőségeiket.

Pontosan emiatt, az idősebb alkalmazottak munkaképességi „vonzerejének” növelése, a technológiai fejlődéssel kapcsolatos ismereteik naprakészen tartása vagy fejlesztése és a munkahely nyugdíjkorhatárig történő megőrzésének stratégiája az emberi erőforrások szakembereinek prioritásai közé kell tartoznia.

A 45 év feletti, munkalehetőségre jelentkezők esetében, a célvállalat HR policyjának néhány lényeges prioritást kell tartalmaznia, olyan kulcsfontosságú jövőbeli akcióterveket, mint: a folyamatos fejlődés, a rugalmasság feltételeinek és az alkalmazkodóképesség fókuszban tartása.