A technológia fejlődésének köszönhetően, a fejvadászoknak több lehetősége is van arra, hogy miként szervezzenek meg egy interjút. Egészen a közelmúltig, a hagyományos interjú és a telefon lefolytatott interjú voltak az egyedüli lehetőségek. 

Napjainkban, már arra is van lehetőség, hogy videóinterjút szervezzenek, különösen azoknak a jelölteknek, akik nem tudnak személyesen részt venni, egy közvetlen interjún. 

Ebben a cikkben, többet is megtudhatsz az alábbiakról:

  • A videóinterjú előnyei és hátrányai
  • Hogyan készülj fel egy videóinterjúra

 

A videóinterjú előnyei és hátrányai

Egy videóinterjú, a hagyományos interjúhoz hasonlóan zajlik le, de nem kerülsz közvetlen kapcsolatban a fejvadásszal, hanem egy webkamera segítségével fogjátok látni egymást. A fejvadászok vagy küldenek egy linket, melyre kattintva csatlakozol egy platformra, ahol az interjú történik, vagy jelzik, hogy melyik alkalmazást használd. 

A Skype és a Hangouts a videóinterjúkhoz leggyakrabban használt alkalmazások. Ezek, lehetővé teszik azt is, hogy üzeneteket küldjenek az interjú során, amennyiben a fejvadász csatolni szeretne számodra egy listát a juttatásokról vagy egy összetett javadalmazási ajánlatot. 

A videóinterjú fő előnye,  hogy a világon bárhonnan megtartható, ellentétben a hagyományos interjúval, ahol személyesen kell megjelenned a munkáltató székhelyén. 

Egy másik fontos előny,  hogy láthatod a fejvadászodat és megfigyelheted az arcjátékát. Összehasonlításképpen, egy telefonon folytatott interjú során, nincs lehetőséged szemkontaktusba kerülni a fejvadásszal, ami félrevezető lehet az interjú eredményét illetően. 

A telefonon folytatott interjú egyik hátránya hogy jó internetkapcsolatra van szükséged ahhoz, hogy ne kockáztassad, hogy a beszélgetés megszakad. Úgyszinténa műszaki problémák egy másik hátrányt jelentenek. Még abban az esetben is, ha úgy te, mint a fejvadász jó internet kapcsolattal rendelkeztek, a kép lefagyhat vagy a hang szaggatva hallható. 

 

Tanácsok egy sikeres videóinterjúhoz

Amennyiben ez az első alkalom, hogy videóinterjún veszel részt, fontos, hogy felkészülj bármilyen helyzetre, beleértve azokat a pillanatokat is, mikor megszakítások lehetnek, vagy a fejvadász nem láthat egy műszaki hiba miatt. 

 

1. Vedd komolyan az interjút

Sokan úgy vélik, hogy a telefonos és a videóinterjú nem ugyanannyira fontos, mint egy hagyományos interjú. Ezért, nem veszik komolyan, és így kockáztatják, hogy elveszítenek egy karrierlehetőséget. 

Viselkedj a videóinterjún pontosan ugyanúgy, ahogy egy hagyományos interjún viselkednél. Kezdve az öltözködéssel, ami legyen laza üzleti és befejezve a testtartásoddal, mindennek megbízhatóságot kell sugároznia a fejvadász felé.

 

2. Teremts megfelelő környezetet egy interjúhoz

Mivel az interjúra nem a munkáltató székhelyén kerül sor és a fejvadász látni fog téged, az interjúhoz megfelelő környezetet kell teremtened. Bizonyosodj meg róla, hogy egyedül vagy a szobában, és nincsenek körülötted olyan személyek, akik megzavarhatnak az interjú során. 

Ne ülj háttal az ablaknak vagy egy fényforrásnak, mert a fejvadász nem fog jól látni téged. A legjobb, ha háttal ülsz egy falnak és gondoskodsz arról, hogy a szobában legyen egy fényforrás.

 

3. Ellenőrizd a laptopot és a kellékeket

A videóinterjú előtt ellenőrizd, hogy a laptop vagy a számítógép jól működik-e. Továbbá, ha a laptopod nincs fölszerelve webkamerával, be kell szerezned egyet. 

Dönthetsz úgy is, hogy a videóinterjút telefonon keresztül valósítod meg, de ez nem ajánlott, mert a fejvadász nem fog jól látni, neked pedig rögzítve kell tartanod a telefonod az egész interjú alatt.

Kérd meg egy barátod, hogy hívjon fel videón, hogy le tudjad tesztelni a webkamerád. Még akkor is, ha a fejvadász azt szeretné, hogy lépjél be egy belső platformra a video interjú megtartásához, egy egyszerű beszélgetés egy barátoddal Skype-on vagy a Hangouts-on segíthet megszabadulnod a lámpaláztól. 

 

4. Fejhallgatóval vagy sem?

Még akkor is, ha egyedül vagy a szobában, biztosan előfordulnak háttérzajok, melyek megszakíthatják az interjút. Úgyszintén, a laptopok mikrofonjai nem a legjobbak. Azt javasoljuk, hogy használj mikrofonos fejhallgatót. Így tisztán hallhatod majd, amit a fejvadász mond, ő pedig képes lesz hallani téged. 

 

5. Készülj fel műszaki gondokra

Még akkor is, ha az interjú előtt letesztelted a laptopot, a webkamerát és a fejhallgatót, megtörténhet, hogy előfordulnak megszakítások, vagy, hogy ne halljad, mit mondott a fejvadász. 

Ne vonakodj megkérni a fejvadászt, hogy ismételje meg a kérdését vagy a megjegyzését. Úgyszintén beszélj hangosan és tagoltan, és kérdezd meg a fejvadászt, hogy értette-e, amit mondtál. Amennyiben műszaki okok miatt, nem tudjátok lefolytatni a videóinterjút, ajánld fel a fejvadásznak azt lehetőséget, hogy telefonon vegye fel veled a kapcsolatot a beszélgetés folytatásához. 

 

Összefoglalva

A videóinterjú, egy, a toborzási folyamatban egyre elterjedtebb gyakorlat, mivel a fejvadász láthat téged, mint egy hagyományos interjú során, de nem kell elmenned a cég székhelyére. 

Még abban az esetben is, ha először izgatott leszel, fontos, hogy komolyan fogd fel az interjút és próbáld meg bebizonyítani a munkáltatónak, hogy te vagy a megfelelő jelölt. Ne ess pánikba, ha kép vagy a hangszakadás fordulna elő, hanem közöld ezt beszélgetőtársaddal. 

Voltál már videóinterjún? Milyennek tűnt?

Ha tetszett, küld tovább!