Olvadó aszfalt, vibráló levegő, strandért és hűtött italért kiáltó lélek − bizony, a legforróbb nyárban nehéz lehet a munkavégzés. Néhány ügyes trükkel azonban megkönnyítheted saját, illetve kollégáid életét. Hogy ne essen vissza a hatékonyság, és bírható legyen a szabadságolások miatti extra munkamennyiség, válogass bevált gyakorlataink közül!

Augusztus végéig, sőt, már szeptember közepéig kisebb-nagyobb hőhullámok söpörnek végig Magyarországon, amiket valóban csak vízparton, árnyékban, szenderegve, olvasgatva kellemes átvészelni. Az idei rettentő aszály pedig csak tovább ront a helyzeten. A munka azonban nem állhat le, a partnereket ki kell szolgálni, a kitűzött eredményeket el kell érni, az ütemterveket tartani kell. Nézzük meg, mi mindent tehetsz, hogy komfortosabbá tedd ezt a türelmet, kitartást, koncentrációt igencsak próbára tevő időszakot.

 

Vezetőként lazíts a gyeplőn

Mármint, a szükséges mértékig. Addig viszont feltétlenül! Csoportvezetőid, beosztottjaid meg fogják hálálni, ha könnyítesz a dolgukon. A képzeletbeli employer branding pontozótáblán jóváírhatsz magadnak pár pirospontot, miközben a céged által végzett munka színvonalának fenntartásáét is elősegítheted, ha ezekben a hetekben fokozottan figyelembe veszed kollégáid szükségleteit.

Ha csak teheted, engedélyezd a home office-t, vagy növeld annak arányát. A munkahelyre való be- majd az onnan való hazajutás nyár derekán extra terhet jelent az emberi szervezetnek. Reggel már meleg van, délután még nem hűl a hőmérséklet, így a tömegközlekedéssel munkába járó kollégák számára igazi tortúra lehet az oda-vissza út. Az izzadtan, kitikkadtan, frusztráltan beeső munkatársak napi teljesítménye ráadásul össze sem vethető az otthon, kipihentebben, hűs környezetben laptop elé ülőkével.

Muszáj bejárni? Akkor ha megoldható, lazíts a ruházatot érintő szabályokon, és tedd lehetővé a rugalmas munkavégzést. Engedj a szigorúbb öltözködési szabályokon: a céged renoméján nem esik csorba, ha pár hétig engeded a szandál, a rövidujjú felső viselését, illetve nem várod el a zakót, a kosztümöt, a nyakkendőt. Ha kollégáid kérik, engedd, hogy korábban, a hűvösebb órákban kezdjék a munkát.

 

Munkavállalóként törekedj megfelelő munkakörnyezetre

A home office nyáron már fél siker, azonban könnyedén még magasabb szintre emelheted a hőség-túlélő munkavégzést. Mielőtt felsoroljuk a munkahelyeink.hu csapatának bevált megoldásait, még felhívjuk a figyelmedet egy fontos szempontra. Az otthonról való munkavégzés nem egyenlő a lógással, a félgőzös maszatolással. Dolgozz úgy, mintha a munkahelyeden, a főnököd látóterében lennél, figyelj a pontosságra, légy precíz, rendezett külsővel jelenj meg a videókonferenciákon. Ne feledd: ha lustálkodáson kapnak, felettesed akár bejárásra is kötelezhet, és hidd el, nem szeretnél augusztusban villamoson, buszon, közlekedési dugókban aszalóndi!

Ha készen állsz a munkára, próbáld ki a következőket, és ugorj neki az eredményes munkanapnak:

- Munkaállomásodat − legyen az akár egy egész szoba, akár a nappali egyik sarka − reggel, felkelés után szellőztesd ki alaposan, majd csukd be az ablakok, ajtót, hogy megtartsd a korai, hűvösebb levegőt.

- Zárd ki a napot! Redőnnyel, sötétítőfüggönnyel, akár az üvegajtóra akasztott takaróval előzd meg, hogy a napsugarak felmelegítsék a helyiséget. Ha túl sötét van, gyújts LEDes asztali lámpát, ami azon túl, hogy kíméli a környezetet, a használat során nem sugároz meleget.

- Ne feledkezz meg a hidratálásról! Készíts asztalodra egy kancsó jeges limonádét, behűtött vizet, amiből félóránként igyál meg egy jó pohárral. Ezzel megelőzöd a kiszáradást, a fejfájást!

- Mozgasd meg, és hűtsd a levegőt! Ha van klímád, használd, ha nincs, egy állványos ventilátor elé helyezett, megfagyasztott PET palack is megteszi. Az alacsonyabb hőmérsékletű, mozgó levegő sokkal kellemesebbé teszi a környezetet. Arra azonban ügyelj, hogy ne csinálj jégvermet: munkaállomásod körül ne legyek 46 foknál hidegebb, mint a szomszéd helyiségben.

- Ha így sem javul a helyzet, fordulj céged HReséhez vagy közvetlen felettesedhez, és kérj rendkívüli munkaidőt. Abban az esetben, ha munkád nem időhöz kötött (vagy automatizációs megoldásokkal időzíthető), akár át is rendezheted a napodat. Négy óra reggel 6 és 10 között, majd pihenés, túlélés, aztán újabb négy óra délután 5-6 órától, amikor már kapsz levegőt. Mennyiségre így megvan a munkanapod, sőt, jó eséllyel hatékonyságodat is növelheted. Ez a megoldás azonban bizalmi alapon működik: szolgálj rá, ha megkapod. Légy ugyanolyan elhivatott munkaerő, mint a hűvösebb napokon!