Kedves? Tisztelt? Sziasztok? A magyar nyelv szépségei közé tartozik, hogy, mint annyi minden, a hivatalos megszólítás is sokféleképpen megfogalmazható. A munkaerőpiacon azonban nem mindegy, a toborzást végző HR-est vagy a csapatát bővítő menedzsert hogyan adresszálod. A helyes felütés elengedhetetlen ahhoz, hogy pályázatodat komolyan vegyék.

Ráadásul bonyolítani is tudjuk: mi a helyzet több címzett esetén? Meg kell-e szólítani a másolatot kapó személyeket? A frappáns, de etikettnek megfelelő elköszönésről pedig még nem is beszéltünk. Az email megszólítás tehát nem magától értetődő apróság − segítünk neked tisztán látni, hogy amikor megpályázod álmaid állását, ne vérezz el a formaságokon. Kezdhetjük?

 

Kísérőlevél címzése

Akár elektronikusan, akár postán küldöd el jelentkezésedet, a profi, trendi, lényegre törő szakmai életrajz, valamint motivációs levél mellé kísérőlevél is dukál, melyben rögzíted, melyik meghirdetett pozícióra pályázol, és milyen csatolmányokat mellékelsz. 

Az email megszólítás ismeretlen címzett esetén alapestben a „Tisztelt Hölgyem, Uram!”, vagy a „tisztelt” felütés után írhatod a vállalat vagy intézmény nevét. Ez a forma megfelelő választás, ha például közigazgatásba, nagy presztízsű kulturális vagy civil szervezethez pályázol. Ha azonban egy startuphoz, vagy fiatalokból álló, lendületes ügynökséghez jelentkezel, választhatsz lazább megoldást is. Ilyen példul a fentiek „kedves” jelzővel illetett változatai, melyek szintén megfelelnek a protokollnak. A közvetlen(kedő), belsőséges címzést azonban nem ajánljuk: a „sziasztok”, a „helló”, és egyéb megoldások nem valók állásjelentkezéshez. Ezek tarts meg barátaidnak, családodnak − ne feledd, amikor pályázol, munkát kereső szakember, nem egy vicces, laza lány/srác vagy!    

 

munkahelyienk.hu TIP: Ha van rá lehetőséged, derítsd ki a pályázat címzettjének nevét. Sokkal szerencsésebb, ha a „Tisztelt HR Osztály!” helyett az adott pozíció felvételi folyamatát kezelő szakember teljes nevét írod le. Ezt az infót többféleképpen kiderítheted: nézd meg alaposan az álláskiírást, fuss végig a cég honlapján, vagy egyszerűen csak telefonálj oda, és a recepciósnál vagy az irodavezetőnél érdeklődj, közvetlenül kinek címezheted leveledet. 

 

Több címzett megszólítása

Kezdjük a végén: a „Tisztelt Cím!” megszólítást jobb, ha messziről elkerülöd. Akkor is, ha nem tudod pontosan ki nyitja majd meg a levelet (erre jó a korábban említett „Tisztelt Hölgyem, Uram!”), és akkor is, ha több címzetted van. Utóbb esetben két lehetőséget szeretnénk a figyelmedbe ajánlani: kisebb cégnél, ahol esetleg személyes ismeretséged van, nem veszik rossz néven, ha a „Kedves Edit és Csaba!” formával indítasz, míg ha egy minisztériumba adsz be pályázatot, a teljesen nevek, sőt, a titulusok is helyet kapnak a köszöntésben. Ilyenkor az egyes címzéseket egymás alá, több sorba rendezd. Elsőként a magasabb pozíciót betöltő személlyel kezdődik a levél megszólítás:
„Tisztelt Kiss Éva Főosztályvezető Asszony!  
Tisztelt Vas Péter Osztályvezető Úr!”

Amennyiben másolatban további címzetteket is csatolsz a levélhez, őket nem kell külön megszólítanod. Gondold azonban végig: biztos, hogy egy meghirdetett állásra való jelentkezéskor valóban szükséges a további címek megadása? 

 

Két mondat az elköszönésről

Álláspályázatod kísérőleveledet, illetve motivációs leveledet megfelelő stílusú elköszönéssel zárd. A „Sziasztok!” természetesen kizárt, még startup esetén is, a „Maradok tisztelettel” pedig ma már egy kicsit avíttnak számít. A visszajelzésük előzetes megköszönése és egyéb finomságok után használd nyugodtan a jól bevált „üdvözlettel” vagy „tisztelettel” elköszönést. A rövidítések nem vetnek rád jó fényt: az „üdv” nem elég! Az email elköszönés alatt azt se felejtsd el, hogy felsorold elérhetőségeidet. Bár azokat szakmai életrajzodon is feltünteted, nagyban megkönnyítheted vele a HR-es dolgát, ha már kísérőleveled megnyitásával hozzáfér telefonszámodhoz, email címedhez.