A Pénzügyminisztérium támogatásával átfogó kutatás indul annak feltérképezésére, hogy miként javíthatók a középkorúak elhelyezkedési esélyei. Miközben Magyarország is elöregedő társadalom, mégis több iparágban munkaerőhiány van.

A kutatást kezdeményező Restart-Up közösség külön az álláskeresők, és külön a foglalkoztatói oldal véleményét is várja. Az eredményektől azt várják, hogy csökkenhetnek az előítéletek a 45 éven felüliekkel szemben.

Két évvel ezelőtt még csak egy kisebb körű kutatást tudott elvégezni a Restart-Up. A társaság azóta is önkéntes trénekkel segít a középkor fel tartó munkavállalókat. Egyebek mellett korszerűbb életrajzzal, frissen tartott nyelvismerettel segítenek, hogy meggyőzőbb fellépéssel, céltudatosabb érdekérvényesítéssel sikeresebbek lehessenek az állásinterjún. A kutatási beszámolót és az elemzések alapján készített javaslatait az év végéig ígéri közreadni.

A cég sok esetben tapasztalata a saját kutatása alapján, hogy sok állásinterjú akár banális félreértéseken, tudat alatt táplált előítéleteken is elcsúszhat: az interjúztató és a pályázó közötti korkülönbség, a közösségi médiához való eltérő hozzáállás, az úgy nevezett „rigó utcai akcentus” vagy néhány avíttnak gondolt szófordulat is lehet oka 45 fölötti, akár több diplomával is rendelkező jelöltek elutasításának, a szakmai megfelelés ellenére. Ezt szeretnék kiküszöbölni az igények megismerésével. A válaszok birtokában még pontosabban deríthetik fel, hogy mik a valódi okok az állásinterjúk félrecsúszására, és ezek alapján adhatnak megoldást a 45 fölöttiek kezébe.

Tovább >>