A bérnövekedés tíz százalék fölött alakult a KSH adatai szerint, de a forint leértékelődése miatt megszűnt a fejlett országokoz való közeledés.

A közfoglalkoztatottak nélküli júniusi bruttó átlagkereset a KSH adatai szerint 341 700 forint volt, ami immár stabilan meghaladja az ezer eurót, függetlenül az árfolyam ingadozásoktól -írja a Növekedés.hu. A nettó összegnél azonban már más a helyzet: a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül 219 200 forint, azonban a portál kiszámolta a közmunka nélküli összeget, ez 227 ezer forint, ha pedig a családi kedvezményt is figyelembe vesszük, nagyjából 235 ezer forintot kapunk.
Az oldal szerint ezek az adatok jól mutatnak, ha a forintot nézzük, de euróban stagnálásnak lehetünk szemtanúi 700 és 725 euró közötti szinttel. Ez pedig kedvezőtlen, hisz a gyors béremelkedés legfőbb célja az, hogy csökkenjen a munkavállalók által preferált célországokhoz képesti jelentős lemaradásunk. Márpedig az eltérés a legnépszerűbb Ausztria és Németország esetében több mint 3-szoros, mivel ott a megfelelő adatok 2300-2320 euró, ráadásul náluk most a fejlett országok szintjén robusztusnak tekinthető, 2-3 százalékos bérnövekedés mutatkozik -írja a portál.

Tovább >>