A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank júliusi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett kiskereskedelmi, munkaerőpiaci statisztikák és az államháztartás június végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató is megjelenik.

Hétfőn közli a pénzügyminisztérium az államháztartás június végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A július 6-án kiadott első becslés szerint az államháztartás központi alrendszere június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül

- a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el.

A közlemény szerint júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a tavalyi azonos havi hiánynak. A tárca az év egészére nézve továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos hiánycéllal számol.

Kedden tartja júliusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Tovább >>