A menedzsmentet egyre gyakrabban bírálják az alkalmazottak. Az elemzések azt mutatják, hogy az alkalmazottak úgy vélik, hogy a nálunk alkalmazott vezetési stílus nincs az Európai Unióban gyakorolt vezetés szintjén.

A vezetők kritizálásának egyik oka a mikromenedzsmentet alkalmazó vezetői stílus. Ezt a vezetői stílust nem kedvelik az alkalmazottak és negatív hatással van a cég munkatermelékenységére. Ezért, ebben a cikkben többet tud meg az alábbiakról:

   - Mi a mikromenedzsment?

   - Melyek a mikromenedzsment hatásai?

   - Tanácsok a mikromenedzsment mellőzése érdekében.

 

Mi a mikromenedzsment?

Mikromenedzsmentről abban az esetben beszélünk, ha a vezető túlságosan figyeli a beosztottjait, valamint kifogásolja a csapata által végzett projekt minden vonatkozását.

Ez a vezetői magatartás a legtöbb esetben abban nyilvánul meg, hogy a cégvezetők tökéletesen, hibátlanul szeretnének végrehajtani minden projektet. Ilyenkor azonban az alkalmazottak úgy érzik, hogy őket nem értékelik. Ez kihat a csapat produktivitására

Továbbá a mikromenedzsmentet alkalmazó vezetők nem fogadnak el visszajelzéseket a csapat részéről, és ők azok, akik mindenben döntenek. Ez azonban az alkalmazottak motivációjának a csökkenéséhez vezet.

Hogy ismered fel, hogy a mikromenedzsmentet alkalmazó vezető vagy?

1. Nem ruházod át a feladatokat

2. Mindiig beleavatkozol mások feladataiba, hogy megmutasd a megfelelő módszert számukra.

3. Jobban figyelsz a részletekre, mint a project egészére. 

4. Kisajátítod a döntéshozatalt.

5. Állandóan figyeled a legapróbb részleteket és jelentéseket.

6. Figyelmen kívül hagyod a többi alkalmazott tapasztalatát

 

A mikromenedzsment hatásai  

   1. A termelékenység csökkenése

A mikromenedzsment a termelékenység csökkenéséhez vezet csapatszinten. Mivel a menedzser állandóan szemmel tartja az alkalmazottait, az alkalmazottak a menedzser feladatainak rendelik alá magukat.

Ily módon sok idő elveszik a feladat ajánlásával és gyakorlatba ültetésével. Az alkalmazottak és a menedzser is kevesebb feladatot lesz képes megoldani naponta, mivel a felülvizsgálattal lesznek elfoglalva.

  2. A motiváció csökkenése

Az alkalmazottak amint látják, hogy ötleteiket nem alkalmazzák, nem lesznek érdekeltek többé. lenni, Nem fognak motivációt érezni arra, hogy megosszák újabb ötleteiket, hogy más módszereket találjanak egy feladat megoldására, mivel egy mikromenedzsmentet alkalmazó vezető soha nem fogja jóváhagyni a munkafolyamat megváltoztatását.

   3. Nagy személyzeti fluktuáció

A motivációs szint csökkenésével egy időben az alkalmazottak olyan munkahelyre vágynak, ahol ötleteiket értékelik és gyakorlatba ültetik. Következésképp növekedni fog a felmondó alkalmazottak száma.

   4. A kreativitás csökkentése

A vállalatnál maradó alkalmazottak nem állnak elő kreatív ötletekkel, a folyamatot a menedzser dorgálásának az elkerüléséért tartják szigorúan tiszteletben. Ilyenkor csökken a kreativitás szint és a munkafolyamatok soha nem javulnak.

 

Tanácsok a mikromenedzsment mellőzéséhez

   1. Kérj visszajelzéseket (feedback) a csapatodtól

Ha tudatában vagy annak, hogy olyan menedzser vagy, aki túlságosan figyel a részletekre, és nem képes a felelősségeit átruházni, itt az ideje, hogy ezt megbeszéld a csapatoddal. Kérj visszajelzéseket tőlük, és változtass a magatartásodon.

  2. Tanuld meg fokozatosan

Minden mikromenedzsmentet alkalmazó vezető számára nehéz a feladatok egy részének átruházása, azonban fokozatosan meg kell tanulnod. Keresd meg a csapatodban azokat a személyeket, akik képesek a rendszerint általad végzett feladatokkal foglalkozni.

Ruházz át néhány feladatot, és anélkül, hogy közvetlenül beavatkoznál, csak figyeld az eredményeket. Ily módon idővel sikerül leosztanod a feladatokat és éreztetned alkalmazottaiddal, hogy mennyire értékesek számodra.

  3. Hallgasd meg és támogasd az alkalmazottak ötleteit

Ha alkalmazottaid a munkamódszer javítására vonatkozó új ötletekkel állnak elő, hallgasd meg őket, ismertesd velük visszajelzéseidet, és ha ötleteik jók, alkalmazd azokat. Eleinte nehéz lesz változtatnod a munkamódszereden, azonban idővel észreveszed jótékony hatásait.

 

Következtetés

A mikromenedzsment a cégek közös problémája. Ennek a vezetői magatartásnak számos negatív hatása van, ilyenek a termelékenység csökkenése és a személyzeti fluktuáció megnövekedése.

 

A mikromenedzsment kiküszöböléséhez meg kell tanulnod fokozatos átruházni a feladatokat. Ugyanakkor az alkalmazottak támogatójává kell válnod, ne javítsd ki a munkájukat.