A Covid okozta felfordulás a mai napig érezteti hatását a munkaerőpiacon. A legtöbb szektorban átalakult a munkavégzés módja, ám a sűrűn változó korlátozások miatt a hónapokkal előre szervezett csapatépítő tréningek helyére is új megoldások kellettek, ráadásul gyorsan. A bizonytalanságokkal teli, mentálisan megterhelő időszakban ugyanis nagyobb rájuk a szükség, mint bármikor.

Magyarországon a klasszikus nagyvállalati céges gálák, sportprogram-sorozatok, az egészhetes szállodai események ideje − néhány kivételtől eltekintve − szinte lejárt. Ennek alapvetően két fő eredője van: a tömegrendezvények szervezésének rizikói, illetve a járvány miatti gazdasági megtorpanás okozta költségracionalizálás. Bár pár multinacionális vállalat hazai ága mintegy presztízsből megtartotta egy-egy „régivágású”, fényűző csapatépítőjét, ma már egészen más vonal jellemzi a hazai gyakorlatot. 

 

Teljesen más körülmények

A nehezen kiszámítható környezet gyorsan, könnyedén megszervezhető, mégis tényleges hozzáadott értékkel bíró, a munkatársakat valóban összekovácsoló megoldásokat követelt, melyek a mindenkori járványügyi korlátozásoknak is megfeleltethetők. Nem csoda tehát, hogy a személyes jelenlétre építő programok helyett a hibrid, kültéri vagy virtuális jelenlét alapú, mégis minőségi csapatépítők ideje köszöntött be. De hogy néz ki egy ilyen „újgenerációs” rendezvény? A munkahelyeink.hu válogatásában négy kisebb-nagyobb cégek, csapatok számára ideális alternatívát mutatunk. 

Listánk összeállításakor törekedtünk arra, hogy a közösségépítő programok különböző típusait lefedjük. Ezzel együtt érdemes észben tartani, a munkáltatói igényeknek megfelelően, jelentős szervezési, HR szakmai és metodikai különbségek vannak az egyes programtípusok között. Nézzünk tehát példákat a közös kikapcsolódástól a csapattagok együttműködésének fejlesztését célzó, összetett tréningekig.

 

Ahány cél, annyi lehetőség

A kényszerű home office, az izoláció és az elhúzódó bizonytalanság nem „csak” az egyén, hanem a szervezet szintjén is komoly tüneteket produkált. Ennek egyik pozitív hozadéka az alulról szerveződő csapatépítő kezdeményezések voltak, melyeket HR szakértőink a mai napig igen értékesnek tartanak. A személyes találkozások, a közös tevékenységek értéke, az azokra való zsigeri igény hihetetlenül megnőtt, ami magával hozta a céges kirándulások, közös séták spontán szerveződését. Ezeken a programokon lehetőség nyílik beszélgetésre, az aggodalmak megosztására, általuk pedig a mentális fáradtgőz kieresztésére. Ráadásul profi coach vagy tréningvezető jelenlétére sincs szükség.  

A tartós otthoni munkavégzésből bő két év után visszatérő munkatársak gyakran számoltak be arról, mintha régi kollégáik megváltoztak volna, illetve nem ismerik a pandémia alatt − jellemzően a virtuális térben − felvett, új alkalmazottakat. A kiadós online korszak után érdemes tehát ismét hangsúlyt fektetni a csapatot összehozó tevékenységekre. A közös sport, a beszélgetős játékok, akár a céges tehetségkutatók is elérhetik céljukat. Számoljunk azonban azzal, hogy a sokáig otthonról dolgozó, megcsappant szociális életet élő kollégák komfortzónája beszűkülhetett, ezért ne extrém csapatépítő programokkal akarjuk őket újra összerázni. 

Ha a munkáltató célja a pozitív megerősítés és a közös élmény nyújtása, akkor 2022-ben már nem elég a szokásos kerthelyiségbe való iszogatás szervezése. Itt már nem önszerveződő lazításról, hanem tudatosan összeállított programról van szó. A játékos problémamegoldások, a csapatos próbatételek mezején a szabadulószobák és rejtélynyomozó vacsorák továbbra is kiemelt helyen szerepelnek, azonban hasznos lehet kreatív irányba eltolni a programot. Közös robotépítés, rövidfilm-forgatás, az iroda falaira szánt hatalmas festmények vagy kollázsok készítése mind teret ad az önkifejezésnek, a megszokott rutinok meghaladásának. Az alkotás örömének közös megélése pozitív hatást fejt ki egyéni és csapatszinten egyaránt. 

A Covid okozta változások több cégnél a munkavégzés, az eredmények erodálódásához vezettek. Ilyen helyzetben szükségessé válik az elakadások, a problémák feltárása, majd feloldása. Ehhez mindenképpen professzionális coaching igénybevételét javasoljuk, ahol a szakértő a cég HR-eseivel és vezetőivel pontosan lefektetik a célokat, melyek eléréséhez egy testreszabott, egyedi tervet állítanak össze.