Ebben a cikkben, a munkaerőpiac naprakész elemzését olvashatja. A COVID-19 vírus okozta világjárvány nyomán bekövetkezett gazdasági válság hatása, világszerte érezhető. Mindazonáltal, néhány gazdasági területen, a járvány okozta körülmények ellenére, tapasztalható a termelékenység megtartása. Cikkünkből megtudhatja, hol találhat munkalehetőséget, még ebben az időszakban is. 

 

Milyen volt a járvány hatása a munkaerőpiac dinamikájára ?

Noha a 2020. év elején, az aktív foglalkoztatottak száma nőtt az előző évhez képest, a COVID-19 világjárvány drámaian megváltoztatta ezt a helyzetet. Mintegy 100 -120.000 ember vesztette el munkahelyét és többszőröse vált technikailag munkanélkülivé. A csúcsot, június közepére érte el a munkanélküliség, több mint 376 ezer regisztrált munkanélkülivel.

 

Milyen területeken találsz munkalehetőséget, járvány idején is

 

A bevezetett korlátozások, néhány iparág illetve a gazdaság egyes területeinek visszaszorulásához vagy akár a működésük átmeneti felfüggesztéséhez vezetett.

A szakértők szerint, a világjárvány okozta válság kettős, egyszerre fogyasztási és termelési is. Gyakorlatilag, ez a rendszer már nem maradhatott működőképes, mivel minden egyes eleme blokkolva lett. A karanténintézkedések hatására, csökkent a fogyasztás. A társadalmi távolságtartás, eddig nem ismert nehézségekkel járt a termelési és ellátási tevékenységekben.

 

Melyek a leginkább érintett területek?

Közvetett módon, szinte minden terület kedvezőtlenként élte meg ezt az időszakot. Egy ország gazdaságának alapját, egymástól kölcsönösen függőfüggő kapcsolatrendszerek alkotják. A nemzetgazdaság, mint egyéni rendszer működik, a világgazdaságba kapcsolódva. A rendszeren belül felmerülő gondokat, néhol a globális zavarok is generálták vagy felerősítették azokat.

Az utazási korlátozások miatt, az idegenforgalom, a közlekedés (elsősorban a légi) és a HORECA tevékenységek voltak az első szektorok, ahol a tevékenységet szüneteltették. Sajnálatos módon, ezek lesznek egyben az utolsók is, ahol a korlátozások teljesen megszűnnek. Hovatovább, a korlátozások megszüntetését követően is, mikor a dolgok visszatérnek majd a szokványos kerékvágásba, a szakemberek szkeptikusak az emberek ezt követő választási opcióiban. A többség alighanem úgy dönt, hogy óvatos marad.


Az ezeken a területeken tevékenykedő vállalkozások közül sok bezárt, mivel nem tudtak olyan működési módot megtervezni, ami biztosította volna a folytatólagosan rentábilis üzemeltetést. Noha a mostanáig foganatosított enyhítések, sok olyan intézkedést tartalmaztak, melyeket a nevezett ágazatok támogatása érdekében hoztak, ezek továbbra is a szakágak munkanélküliségi rátáinak az élvonalában állnak, bár a felzárkózás jelei is kimutathatók. A munkahely teremtő és megtartó támogatások nyomán illetve az enyhítő intézkedéseket követően, a legtöbb új munkahely a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén jött létre, de a legtöbb esetben, ezek a korábbi elbocsátások visszapótlását jelentik.

Az értékesítési volumenek csökkenése, a gyártási tevékenységben tapasztalt munkanélküliségi ráta emelkedéséhez vezetett. Az első helyen, a gépjármű szektor áll: a gyártás és az üzemeltetés/ karbantartás.  A feldolgozóipar is megszenvedte a válságot. Ez, magával hozta a nyersanyagpiac válságát is, ami viszont blokkolt több gyártási szakterületet (mezőgazdasági, kozmetikai, textil). További érintett területei a gazdaságnak azok a tevékenységek voltak, melyek a közvetlen kapcsolatot feltételezik, úgymint a kulturális vagy pénzügyi szolgáltatások, ezen a területen belül, a szórakoztatóipar válsága tartósnak és igen mélynek látszik, a tömegesen elmaradt és jelenleg is tiltott rendezvények nyomán.

 

Milyen igények generálodnak a munkaerőpiacon?

Ebben az időszakban, a kereslet jelentősen csökkent, gyakorlatilag minden gazdasági ágazatot érintve, mivel mindenki fókuszában elsősorban az egészségügyi helyzet és a védekezés volt. Az egészségügy, a szociális ellátás és a gyógyszeriparhoz tartozó tevékenységi körök voltak azok, melyek a legtöbb munkalehetőséget generálták, mivel a járvány hatására a korábban is tapasztalt személyzethiány elmélyült, a betegek és rászorultak ellátása akadozott és csak komoly erőfeszítések, túlmunka és civil segélyszervezetek segítségével tudták néhol ellátni feladataikat. Az orvosok és az ápoló személyzet iránti kereslet továbbra is állandó. Ezt követte szorosan a gyógyszeripar és az orvostechnikai eszközök iparága.

Erre a három területre összpontosul elsősorban a járványügyi helyzet, de általában a betegségek kezelésének igénye. Az elemzett időszak másik fontos tényezõje a megelőzés volt, ezért a fertőtlenítőszerek, a higiéniai termékek és a védőeszközök iránt jelentősen megugrott a piaci kereslet. Ezt tovább fokozta a világjárvány kezdetén kialakult akut hiány ezekből a termékekből. Sok esetben lehettünk tanúi annak, hogy olyan – néha mamut - cégek kezdtek bele védőeszközök vagy fertőtlenítő szerek gyártásába, melyek korábban ezzel soha sem foglalkoztak vagy profilidegenek voltak.

 

Milyen más területen várható a kereslet élénkülése?

A jelenlegi munkaerő-piaci keresletet a felmerülő új igények vezérlik. A nagyvállalatok működésében mutatkozó zavarok, lehetőséget jelentettek a kisvállalkozók számára. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar jó példa erre. A behozatal ellehetetlenülése vagy akadályoztatása, a logisztikai és ellátási zavarok, a területi kisvállalkozások helyi fejlődéséhez vezetett, melyek képesek voltak az így támadt űr részbeni betöltésére.

Az új kisvállalkozások megjelenése vagy a meglévők átszabásának és újraindításának alkalmas környezet által, a vállalkozói tevékenység továbbra kiemelkedő lehetőség. Még akkor is, ha a viszonyok is megváltoztak, a verseny a piacon állandó, ezért egy másik olyan terület, ami nem szűnt meg munkaerőkeresletet generálni: a marketing. A vállalatok megpróbálják újra-pozícionálni magukat a munkaerőpiacon, hogy létrehozzák a sikeres visszatérés vagy folytonosság feltételeit.

 

On line lenni – vagy nem lenni?

Az elmúlt évek egyik legerőteljesebb munkaerő keresletet generáló területe az informatika. Úgy tűnik, hogy ez a lázas kereslet, még ebben az időszakban sem szorul háttérbe. A digitalizáció az a megoldás, ami sok vállalkozást megmentett a csődhelyzettől, lehetőséget biztosítva számukra az otthoni vagy távoli munkavégzésre. A távoli munkavégzési helyek – home office – számának növekedése március óta meghaladta a korábbi többszörösét. A kormány tervei között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, az ilyen jellegű munkavégzés rugalmasságának növelése. Az online munkakörnyezet megfelelő működését támogató műszaki háttér és a platformok, tevékenységi folytonosságot biztosítanak az IT megoldásokat szolgáltató vállalkozások számára, ezért a munkaerő kereslet itt lankadatlan, sőt fokozódik. A távoli munkahelyek megteremtése, megkerülhetetlen megoldás lett a munkaadók számára. Ugyanakkor a munkavállalók, biztonsági szempontok miatt, szívesebben választanak ilyen állásokat.

 

A home office környezetben dolgozó, kevésbé lesz kitéve a fertőzés veszélyének. A saját otthona kényelmének élvezete és a rugalmas munkaidő lehetősége szintén fontos elemek a megálmodott munkahely meghatározásakor. A Munkahelyeink.hu, a távoli munkavégzésnek szentelt cikksorozatot kínál felhasználói számára, azoknak, akiket az ilyen lehetőség érdekel. Annak ellenére, hogy mindannyian egy teljesen szokatlan időszakot éltünk át, amiben néha úgy érezhettük  hogy elakadtunk, azt is látni kell, hogy az rengeteg új lehetőséget is teremtett. Ha új állást keresel, ne felejtsd el, hogy a legfontosabb tényező ilyenkor a készségeid tárházának minél szélesebb spektuma. Napjaink elengedhetetlen követelményei az alkalmazkodóképesség és a rugalmasság!  A Munkahelyeink.hu cikkei hathatós támogatást jelentenek és választ adnak kérdéseidre. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk megtalálni számodra a legmegfelelőbb megoldást!