Nem olyan ritkán fordul elő itthon a több jelentkezőt egymással versenyeztető toborzási technika, mint gondolnád. Legyél felkészült, ha téged is ilyen helyzet vár, ugyanis ott nem csak a kérdezővel, hanem a többi, ugyanarra a pozícióra pályázóval is szót kell tudnod érteni. A sikert más szabályokkal, más taktikával érheted el – mutatjuk, merre indulj!

 

A csapatmunka nem a múlté, sőt! 2021-ben – bizonyos ágazatokban, bizonyos mértékig – akár fontosabb is lehet a szociális készség, a beilleszkedés, mint a szakmai kompetencia. A legnagyobb, dinamikusan fejlődő vagy piacvezető vállalatok HR osztályain egyre gyakrabban illesztik be a kiválasztási folyamatba a több fős szakmai beszélgetést. Bár az elérhető állások kiírásában jó eséllyel nem szerepel tételesen, hogy csoportos állásinterjún kell majd részt venned, a sorok között olvasva következtethetsz rá. Ezeket eláruljuk neked – ahogy azt is, a munkahelyeink.hu csapata mit javasol számodra, hogy brillírozhass a megmérettetésen!

 

Apró utalások, finom jelek

Ha megtetszett egy pozíció, és szakmailag is késznek érzed magad a kihívásra, olvasd át még egyszer a kiírást. Keress vállalti kultúrára, csapatmunkára, összeszokott társaságra, kiemelt fontossággal kezelt csapatépítésre való hivatkozásokat. Ha az adott munkáltató közösségként tekint az alkalmazottakra, jó eséllyel tesztelni fogják szociális, interperszonális készségeidet. Ugyanígy, ha (közép)vezetői pozícióról, vagy olyan beosztásról van szó, ahol kollegák összefogása, a velük való kommunikáció kap nagy hangsúlyt, szintén számíthatsz csoportos interjúra.

Szeretnél biztosra menni? Amikor megkapod a várva várt telefonhívást a HR-estől, hogy szakmai élezrajzod alapján bejutottál a következő körbe, nyugodtan kérdezz rá a felvételi folyamatra. Elképzelhető, hogy tételesen nem mondja a csoportos interjút – hiszen a kiválasztást végző szakember senkit nem hoz előnybe a többi jelentkezőhöz képest –, de ha jól odafigyelsz a válaszra, kihallhatod az utalást.

 

Hogy néz ki egy csoportos állásinterjú?

A jelöltek egymás előtt mutatkoznak be, azonban ritka, hogy mindenki füle hallatára soroltatják fel velük előmenetelüket és szakmai tapasztalataikat. Egy ilyen alkalom jellemzően kötetlenebb beszélgetést vagy közösen megoldandó feladatot jelent, ahol nem csupán ezt nézik a megfigyelők, mit mondasz, hanem azt hogyan teszed, mennyire figyelsz a többiekre, dominálsz-e vagy láthatatlan maradsz.

Tartsd mindig szem előtt, hogy két irányba kell megfelelned: egyrészt a többi résztvevővel kel megtalálnod a közös hangot, másrészt a pozíciót kiíró cég munkatársait is meg kell győznöd, te vagy a legrátermettebb jelentkező a pozícióra.

 

Tedd – ne tedd dióhéjban

Hagyj teret a többi jelentkezőnekis, de ne maradj passzív! Igen, ez késélen való táncolás, ha nem figyelsz, mindkét irányban elvághatod magad. Gondolj bele: ha csapatmunkát vagy vezetői soft skill-eket mérik fel, biztosan nem a másokba szót belefolytó megmondóembert keresnek, de egy csendben ülő, a feladathoz érdemben alig hozzájáruló pályázó sem kap ajánlatot.

Légy figyelmes, de határozott! Ha van meglátásod, mondd el – ne vágj más szavába, de ne hagyd, hogy ugyanezt veled megtegyék. A célod nem más, mint kiemelkedni a csoportból, ezért maximális udvariassággal, de tudatosan küzdj a tömegbe olvadás ellen.

Légy őszinte, de soha ne személyeskedj! Ha egy problémát kell közösen megoldanotok, és egy másik jelölt szerinted hibás úton indítaná el a folyamatot, nyugodtan mondd el, te mit javasolsz, és miért nem értesz egyet vele. Arra azonban ügyelj, hogy ne magára a versenytársadra tegyél megjegyzést! Szorítkozz szigorúan az előttetek álló feladatra, illetve szakmai érveidre.

Készülj fel, és add önmagad! Semmiképp ne játssz szerepet – arra időd sem lesz, illetve előrébb sem kerülsz vele. Azt mutasd meg, ki vagy, te hogyan kommunikálsz, miként közelítesz egy-egy feladat, valamint a másokkal való közös munka felé. Ne feledd, álmaid állása a tét, és te interjún veszel részt. Nézz utána a munkáltatónak, legyél képben a céget és az ágazatot érintő újdonságokkal, készülj saját ötletekkel és véleménnyel. Így kevésbé jössz zavarba, nyugodtabb maradhatsz fokozott stresszhelyzetben, illetve gyorsabban reagálhatsz, amikor elindul a beszélgetés – ez már fél siker!