Az átlagos idő a munkába nagyjából bő félóra. De vannak, akik több mint egy órát is utaznak naponta a munkahelyükre, csak oda. Összesen másfél millióan kényszerülnek ingázni.

Egyre kevesebben dolgoznak a lakóhelyük közelében és a tendencia csak fokozódik. Míg ezredfordulós adatok szerint az emberek 70 százaléka viszonylag helyben dolgozott, addig 2011-ben csak 63 százalék és így tovább. A 2017. IV. negyedévben készült munkaerő-felmérés idején pedig csupán 56 százalékot tett ki ez a ráta a 15-64 éves foglalkoztatottak körében. Utóbbi arány 2,37 millió embert jelent -írja az ado.hu.
Ebben a vonatkozásban a másik nagy csoportot a napi ingázók alkotják, akik tavaly a 4,25 milliós vizsgált foglalkoztatotti kör 33 százalékát tették ki. Ez az 1,4 millió ember naponta vagy hetente többször (legalább 2-3 alkalommal) megteszi a lakóhely és a másik településen található munkahely közötti utat. A huzamos ingázók mintegy 87 ezren vannak, ők családjuktól távol élnek, csak viszonylag ritkán járnak haza, és közben ideiglenes szálláson laknak.

Tovább >>