Egy Önnek megfelelő munkahelyet keresett és talált. A CV-je kitűnő, rengeteg pozitív tulajdonsággal és ötlettel rendelkezik, sőt már az új karrierjére vonatkozó terveket is szőtt, de mégis elutasították az állásinterjún. Hogyan őrizze meg nyugalmát?

Bár az „ennek így kellett lennie” mondás nem rossz magyarázat, a szakértők véleménye, hogy ne ragadjon le ennél, hanem készítsen egy új tervet és folytassa a munkakeresést.

Szüneteljen

Banális, sőt váratlan tanácsnak tűnhet. Ennek ellenére természetes, hogy egy kis időre leálljon, szüneteljen mielőtt reagálna a kudarcra. Ez nem azt jelenti, hogy elmehet vakációzni vagy lemondhatja a másnapi állásinterjút.

Aludjon vagy végezzen bármilyen más tevékenységet, de mindenképp hagyjon szükséges időt önmagának mielőtt valami újba kezdene.

Egy rövid szünet jól jön, hogy magához térjen a sokkos állapotból és lehetőséget nyújt arra, hogy érzelmileg eltávolodjon az elutasítás által kiváltott érzelmektől. Teljesen másképp fogja látni a helyzetet, ha a hír után nem próbál meg azonnal reagálni.

Kérjen visszajelzést

Ha egy toborzó ügynökséggel működik együtt, érdeklődjön a tanácsadónál az interjúval kapcsolatos visszajelzés iránt vagy arra vonatkozóan, hogy lehetséges-e visszajelzést kérni a munkáltatótól. Abban az esetben, ha közvetlen kapcsolatban áll a munkáltatóval az interjút követően egy külön megbeszélést is igényelhet a kiértékeléshez.

A szakemberek azt javasolják, hogy e-mailen keresztül kérjen visszajelzést.

Hangsúlyozza, hogy a bármilyen visszajelzés válasz jellegétől függetlenül tanulságos lehet, és segít majd kijavítani az esetleges hibáit.

Vegye újra lépésről lépésre az interjú lefolyását

Az interjú lépéseinek újbóli áttekintése lehetőséget nyújt az interjú alatt nyújtott teljesítményének a kielemzésére. Biztos talál majd olyan tényezőket, amelyeket a jövőbeli interjúk során ki kell küszöbölnie.

Elemezze figyelmesen a vállalattól kapott visszajelzést és mérje fel, hogy valóban tükrözi-e a történteket. Ha a válasz nem szűkszavú, mérlegelje, hogy a visszajelzés alapján miben tudna fejlődni.

Friss értékelések

Vizsgálja felül a kiválasztott munkahelyet

Ne induljon ki abból, hogy az interjún amiatt utasították el, mert valami oda nem illőt mondott, nem volt megfelelő a magatartása vagy az öltözete. Gondoljon arra, hogy a kérdező az interjú alatt talán rájött arra, hogy az illető munkakör nem talál Önhöz vagy a vállalat profilja nem az, amit Ön keres.

Az alábbiakban összefoglaltuk a munkakeresés néhány lényeges szempontját:

- gyűjtsön elegendő információt a vállalatról;
- vizsgálja felül a CV-jét/újítsa fel;
- vegye számba képességeit;
- alkalmas arra a szerepkörre, amit vállalni szeretne?
- a saját értékrendje összeférhető a vállalatéval, ahova jelentkezett?

Ne hagyjon ki egyetlen felsorolt elemet sem, ugyanis ezek a lépések képezik a hatékony munkahelykeresés struktúráját.

Küszöbölje ki a lehetségesen fennálló problémákat

A kapott visszajelzések felhívhatják a figyelmét arra, hogy valahol hibázott vagy akár önmagától is rájön, hogy valami nem ment a legjobban. Dolgozzon ezen a problémán.

Ne féljen felvenni a kapcsolatot a toborzó vállalat tanácsadójával az elkövetett hibák jóvátétele érdekében vagy tekintse meg az undelucram.ro oldal állásinterjúkra vonatkozó írásait.

Könnyen előfordulhat, hogy nem rendelkezik bizonyos speciális ismeretekkel. Ebben az esetben jelentkezzen egy továbbképzésre, majd ennek elvégzése után próbálkozzon újból.

Lépjen tovább

Nem könnyű túllépni az elutasítás pillanatán. Ennek ellenére, miután tanult a hibáiból, keressen egy új munkalehetőséget, fogadjon el egy újabb kihívást.