Szeptember végén 251 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint, ez 17 ezres csökkenés a tavaly szeptemberi adathoz képest. A nyilvántartott munkanélküliekből csaknem 134 ezer nő, a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya pedig mintegy 43 százalék. Csaknem 15 ezren felsőfokú végzettséggel sem tudtak elhelyezkedni.

Szeptemberben 136 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, e kör 47 százaléka álláskeresési ellátásban, 53 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők csaknem fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A munkavállaló korú népességhez mért relatív ráta Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb: 1 százalék.

A nyilvántartott pályakezdő munkanélküliek száma 26 ezer volt, a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek:

- 40 százalékuk legfeljebb általános iskolát végzett, csaknem 5 százalékuknak pedig felsőfokú iskolai végzettsége volt.

Egy év alatt 11 százalékkal 66 ezer főre csökkent az egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma. A szakképzetlen álláskeresők aránya Csongrád, Győr-Moson-Sopron megyében és a fővárosban volt a legalacsonyabb.

Tovább >>