Saját viselkedésünkre, kapcsolatainkra és a világra adott reakcióink jobb megértése javíthat a működésünkön, a kapcsolataink minőségén, a környezet eseményeire adott válaszainkon. Mindez végső soron javulást jelent a teljesítményünkben, jobblétet az életünkben. Vezetőként, fejlesztőként, coachként, emberként mindannyian ezt szeretnénk, ugye?

A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia szeptemberi workshopjának előadója Mark Bisson (UK) az önmagunk megértéséhez szükséges eszközök közül az önreflexiót választotta és egy azonnal használható eszközt is bemutatott.

A workshop délelőtti részében az önreflexió értelmét, hasznát ismerhettük meg a vezetői, fejlesztői mindennapokban is kiválóan használható modell a Gibbs féle reflexiós ciklus által. “Nem elég csak csinálni, és nem elég csak gondolkodni. A tapasztalatokból való tanulás magában foglalja a csinálni és gondolkodni rész egymáshoz kapcsolását.” (Graham Gibbs, 1988) E megállapítás az önreflexió lényegére mutat rá: A reflexióból nyert meglátások egyenesen a jövőbeni gyakorlathoz adnak információkat. Így ez pedig nem más, mint tanulás. Tehát az önreflexió a cselekedetek és gondolkodás összekapcsolásával ad lehetőséget a jövőbeni cselekvéseink, viselkedésünk, kapcsolódásunk és teljesítményünk javítására. Mi kell ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk? Mi jellemzi ezt a tanulást? A reflektív tanulás 3 alapvető jellemzője:

- Elfogulatlan, nyitott gondolkodásmód - az alternatívák figyelembe vétele.
- Teljes odaadás (teljes szívvel csinálni) - belemerülés a folyamatba.
- Személyes felelősségvállalás - elfogadás.

 

Tovább >>