Ma már sokkal lazább a hétköznapi etikett, azonban bizonyos események alkalmával továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítanod öltözködésedre. Bizony, jól sejted: ilyen például az állásinterjú. Akár egyéni szakmai beszélgetésre, akár csoportos interjúra vagy hivatalos, válassz elegánsan visszafogott darabokat, tartózkodj a rikító színektől, hiszen karriered egyik fontos, sőt, talán legjelentősebb találkozója előtt állsz. 

Ha megfogadtad korábbi tanácsunkat, és a legújabb elvárásoknak megfelelően összeállított szakmai életrajzodat, illetve újrafogalmazott motivációs leveledet több, kvalitásaidnak megfelelő pozícióra benyújtottad, jó eséllyel várhatsz egy emailt vagy telefont, melyben személes interjúra hívnak be téged. Már épp egy, két, három ilyen megmérettetésre készülsz? Akkor gratulálunk, új munkahelyed megszerzésében már meg is nyerted az első csatát: kitűntél a tömegből, papírjaid alapján szeretnének közelebbről megismerni téged. 

Milyen kár lenne az eddigi kőkemény munkát egy nem megfelelő megjelenéssel romba dönteni, ugye? A rosszul megválasztott ruházat azonban pár másodperc alatt potenciális jelöltből egyszerű tévedéssé fokozhat le téged − még mielőtt kinyitod a szádat. Nézzük, mit tegyél, hogy a szóban forgó állásinterjú ruha fronton is kiválóan sikerüljön. 

 

Tipikus bakik

Az alapvető, sajnos a mai napig gyakran elkövetett öltözködési fiaskókat, bízunk benne, már ismered. Alább megmutatjuk azt is, mit tegyél, hogy elkerüld ezeket a hibákat.

  •   -Kakadu hatás: személyiségedről, kreatív énedről ruháiddal is mesélhetsz, azonban ne ess túlzásba! Ez nem a neonsárga blézerek és ananászmintás ingek alkalma. Ha mindenképpen ragaszkodsz némi színhez, az élénk árnyalatokat egy kiegészítőre korlátozd. Egy meghökkentő gyűrű, egy jópofa óraszíj éppen eléri a kívánt eredményt.

  •    -Kutyarágta megjelenés: hogy a legelőnyösebb benyomást keltsd magadról, kerüld a könnyen gyűrődő blúzokat, nadrágokat. Ha hajlamos vagy stresszhelyzetben izzadni, ne válassz látványos foltokkal átnedvesedő darabokat. Cél, hogy ha nem is skatulyából kihúzottan, de rendezetten jelenj meg. Ha harisnyát viselsz, tegyél el egy cseredarabot: útközben felfuthat a szál, megérkezéskor pedig még kiléphetsz a mosdóba átöltözni.

  •    -Márkajelzések és egyéb lezserségek: nem minden esetben kötelező a vaskalapos kosztüm és öltöny, azonban a mellkason hatalmas feliratokkal tarkított felső nem megfelelő állásinterjú öltözék. Kapucnis pólók, lyuggatott nadrágok helyett válassz konszolidált darabokat. A sötét színű, sima nadrág (akár fekete farmer is jöhet), hivalkodó márkajelzéstől mentes ing vagy pulóver már jó irány.

  •    -Kihívó részletek: a „mit vegyek fel állásinterjúra?” kérdés örökérvényű válasza pofonegyszerű. Semmi olyat, ami többet mutat az ízlésesnél. Ne dekoltázsoddal vagy a feszülő izompóló alatt kivehető kockás hasfaladdal akarj érvényesülni! Emlékezzenek rád szakmai képességeid miatt. Megbízható szakemberként mutatkozz be, és nem lesz gond!

 

Hölgyek, urak

Szerencsére néhány kivétellel a munkáltatók, valamint a felvételi folyamatot menedzselő HR-esek ma már tényleg nem várják el a konzervatív öltönyöket és szoknyás kosztümöket, így nem kell költségekbe verned magad, vagy teljesen kényelmetlen ruhakölteményekben feszülnöd.

A megpályázott pozíciótól függően hölgyeknek elegáns szoknyát vagy nadrágot, blézert és szolid felsőt, vagy egy csinos inget javaslunk. A magassarkú nem kötelező, különösen azok ne kísérletezzenek vele, akik nem tudnak biztosan közlekedni benne. Az ékszer, továbbá a smink legyen visszafogott, parfümből pedig erre az alkalomra érvényes az aranyszabály: a kevesebb több. 

Az urak bátran félretehetik a lakkcipőt. Tiszta, sötét színű, akár kissé sportos félcipőben teljesen szalonképes a megjelenés. A nadrág sötét tónusú, de nem kötelező, hogy élrevasalt legyen. Ing és zakó az alap, de nagy melegben, vagy kevéssé formális munkáltatónál egy egyszínű pamutpóló is megteszi a zakó alá. A nyakkendő, ha valaki ragaszkodik hozzá, legyen visszafogott, ahogyan a karóra vagy egyéb ékszerek is. A napszemüvegnek nincs helye a homlokon, a fej tetején, azt érdemes az épületbe való belépés után eltenni.   

Végezetül pedig: ha ránk hallgatsz, akkor kényelmes, már kipróbált ruhadarabokat veszel fel a nagy napra. Az állásinterjú öltözet akkor jó, ha komfortosan érzed benne magad. Izgulni úgyis fogsz, ne nehezítsd saját dolgodat egy szűk szoknyával vagy bőrödet dörzsölő ingnyakkal.