Bár tény, hogy pár év tapasztalattal a hátad mögött némileg könnyebb megtölteni rezümédet, azonban akkor sincs okod aggodalomra, ha most lépsz először a munkaerőpiacra. 2022-ben az ideális szalmai életrajz eredményközpontú, és elárul valamennyit személyiségedről is. Mutatjuk, pályakezdőként hogyan készthetsz ilyen CV-t!

A 2-3 oldalas, kaotikus vagy éppen száraz, átláthatatlan dokumentumok ideje már a 2000-es években lejárt. A mai trendek fókuszált tartalomvezetést, ésszerű, követhető felépítést, és kizárólag releváns információkat követelnek meg. Ezért mi ennyek fényében alkottuk meg négy professzionális sablont tartalmazó, ingyenes online életrajz készítő felületünket. Figyelem: ezek a formák nem csak több pozíciót betöltött, számos készséget, versenyképes szakmai tudást felhalmozó munkavállalóknak valók! Frissen végzett pályakezdőknek is kiválóak, csak sokan közülük nem tudják, milyen tényeket, értékeket, képességeket írjanak első CV-jükbe. Ha te is közéjük tartozol, ez a cikk neked szól!

 

Amid máris van

Alapvető fontosságú dolgok: képesítés, tanulmányi eredményyek, karriercél, szakmai tervek, az iskolapadan vagy diákmunkán elsajátított készségek és képességek. Ezeknek mind ott a helyük egy olyan CV-ben, ami kiemel majd a sok-sok jelentkező tengeréből. Junior pozíciók meghirdetésekor ugyanis a HR szakértők rendszerint olyan jelöltet keresnek, aki − amellett, hogy megfelelő végzettséggel, előképzettséggel rendelkezik − tudja, mit szeretne, tudja, merre fejlődne, és tudja, most mit tud nyújtani a cégnek.

A toborzást végző személy mindenekelőtt arra kíváncsi, a jelentkező felkészült-e a munkakörre − ezt iskolai végzettségeiddel, minősítéseiddel alá tudod támasztani. Helyt tud-e állni − tanulmányi versenyeken szerzett helyezéseid, sportteljesítményed, vagy bármi más, kitartásodat és elszántságodat aláhúzó eredményed utal arra, hogy lehet rád számítani. Fontos szempont az is, hogy a pályázó beillik-e a csapatba és a szervezeti kultúrába − a CV-ben felsorolt soft skilljeid (csapatmunka, megbízhatóság, kreatív hozzáállás stb.) árulkodni fognak erről.

Mid van még? Időd! Van lehetőséged alapos munkát végezni, igényes, hiba-, illetve elütésmentes szakmai önéletrajzot készíteni. Élj ezzel a lehetőséggel, és máris megelőzted a slendrián anyagot benyújtó versenytársakat.

Végezetül pedig, ha például a munkahelyeink.hu egyik szakmai életrajz mintáját használod, rezüméd már izuálisan is megnyerő, ízléses, átlátható (vagyis a 2022-es trendeknek megfelelő) lesz. A szövegszerkesztőben, Times New Roman fonttal írt anyagok már a múlté, sablonjainkkal viszont első blikkre kitűnhetsz a tömegből.

 

És egy kis csavar

Az egyediség, ahogy már te is látod, a sikeres elhelyezkedés egyik kulcskérdése lehet. Legalább egy blokknál szakadj el a szokásos megoldástól, és vigyél bele némi csavart. Ez elsőre talán bonyolultnak hangzik, pedig egyszerűbb, mint gondolnád! Ahelyett, hogy csak felsorolod az információkat, mutass rá, azok miben és miként segítenek majd neked megfelelni az állásban.

Kapcsold például össze referenciáidat a megpályázott pozíció elvárásaival. Például: a szakdolgozati témavezetőd analitikus képességeidet dícsérte? Írd le, hogy meggyőződésed, erre a készségedre támaszkodva gyorsan felveszed majd a fonalat, és átlátod az összefüggéseket. Edződ kitartásodat emelte ki? Máris megvan az aduászod, amire hivatkozva állíthatod, a pozícióval járó monotonabb feladatok sem fognak neked nehézséget okozni.

Az egészséges egyensúlyra, az álommunkahely stíluásra természetesen figyelj! Tájékozódj a pályázatot kiíró cégről, ismerd meg szervezeti kultúráját, amennyire csak tudod, és mérlegelj. Nagyon fontold meg, egy vizuálisan kirívó szakmai életrajzot milyen cégnek nyújtasz be, mikor nyersz, ha a motivációs levelet rövid bemutatkozó videóval helyettesíted.

A legfontosabb azonban, hogy higyj magadban: mindenki volt már pályakezdő, az életrajzokat átválogató, a felvételi beszélgetést vezető HR-es is. Nincs hát mitől félned!