Egyre több munkáltató úgy döntött, hogy munkavállalóit otthonról engedi dolgozni, annak érdekében hogy megakadályozzák a Koronavírus terjedését. Sajnos, a távolból történő munkavégzés nem mindig élvezetes, és nehéz lehet koncentrálni, amikor otthon vagy.

 

Ebből  a cikkből  megtudhatod, hogyan tudsz teljesíteni ugyanúgy vagy talán még hatékonyabban mint az irodában. Ugyanakkor megtudhatod,hogy az otthonról végzett munkának melyikek az előnyei és hátrányai.

 

A remote work előnyei

Az otthonról, vagy egy kávézóból  végzett munkának sok előnye van. Természetesen, ebben az összefüggésben, egyes munkavállalok  úgy érezhetik hogy kötelesek otthonról munkát végezni  vagy akár karanténba vannak. Ennek ellenére, még mindig van jó oldala, az otthonról végzett munkának.

 

1. Kevesebb időpazarlás

Tudjuk,hogy milyen nehéz reggel felkelni, hamar meginni a kávét és gyorsan elkészülni,hogy munkában menjünk. Amikor felszámítod a 45 perc vagy egy oránál is több időt amelyet munkába vezető uton töltesz, a helyzet még nehezebb.  

 

Otthon ülve, ezeknek a dolgoknak a többségét nem kell elvégezned. Természetesen ébredhetsz, miközben dolgozol megiszod nyugodtan a kávédat és nincs szükséged sminkre vagy irodai ruhákra.

 

Így, több mint 3 orát megspórolsz naponta: egy óra a készülődéssel és kettő az úton töltött idő.

 

2.  Rugalmasabb munakidőd lehet

Hamarabb kezdheted és munkaidő után is tudsz dolgozni. Természetesen, ez csak akkor érvényes hogyha előre megbeszétled a munkáltatóddal. Ellenkező esetben, élvezheted azt,hogy egy órával többet alszol.

 

3.  Az otthon kényelmét élvezheted

Mivel otthon vagy, sokkal kényelmesebben érzed magad. Tudod, hogy hol van minden, dolgozhatsz az ágyban, az irodaasztalnál, a konyhában. Elkerülöd azokat a  munkatársakat akik  általában félbeszakítanak, és sokkal könnyebben tudsz koncentrálni.

4.  Pénzt takarítasz meg

 Amikor az irodában hajlamos vagy arra,hogy vásárolj magadnak valami harapnivalót, hogy rendelj ebédet,hogy vásárolj valami szénsavas italt vagy kávét. Amikor otthon vagy, elkészítheted magadnak az ennivalót és elkerülöd azt,hogy egézségtelen és drága készítményt vásárolj.

 

Hátrányok

Mint minden más helyzetnek, az otthonról történő munkavégzésnek is vannak hátrányai. Lássuk melyikek ezek a hátrányok

1. A kommunikáció hiánya

Hogyha egyedül vagy akkor hiányozni fognak a munkatársak akkikel személyesen szoktál találkozni. Akkor is ha  Skype-on, Slack-en vagy bármilyen más uton beszélsz velük, nem ugyanaz mint ha személyesen találkoznál velük.

 

Még hogyha az élettársaddal vagy, akkor is szükségéd érzed annak,hogy más személyekkel is beszélgess. Ez attól is függ,hogy mennyi időt kell otthonról dolgozzál. Hogyha egy hétről van szó, ezek a problémák nem merülnek fel.

 

2.  Könnyebben elvonja valami más a figyelmed

Amikor az irodába vagy nem kell takarítani, nem kell ruhát mosni, nem kell mosogatni (esetleg a tányért amiből éppen elfogyasztottad az ebédet) és nem kell főzni.

 Amikor otthon vagy,akkor hajlamos vagy arra hogy miközben dolgozol takarítasz is egy kicsit vagy esetleg az ebédet is megfőződ.

 

Tanácsok arra,hogy hatékony  legyél amikor otthonról dolgozol

1.  Tartsál szüneteket

Amikor otthonról dolgozol hajlamos vagy arra,hogy non-stop, szünet nélkül dolgozzál, hogy minél hamarabb befejezd és minél több dolgot végezzél el.

 Figyelj arra,hogy minél több,rövid szünetet tartsál az ebédszünet mellett. Ha folyamatosan dolgozol, a termelékenység csökkenni kezd.Ezért ajánlott szüneteket tartani,kikapcsolodni,hogy könnyebben tudjál tovább koncentrálni.

 

2.  Munka közben ne végezz más tevékenységet

Tudjuk, hogy nehéz megállni  multitasking-ot végezz, mivel amint elkezdel dolgozni, az az érzésed, hogy túl sok por van a házban, hogy a ruhákat ki kell mosni, vagy hogy elfelejtettél vásárolni valamit.

Ezeknek a dolgoknak az elvégzésére szentelj fel minden nap egy bizonyos időt,amikor csak ezeket végzed. Vagy a munkaidő elkezdése előtt, reggel végzed ezeket a tevékenységeket, vagy este, a munkaidő lejártát követően, vagy napközben, egy-egy kicsit, úgy ahogy neked kedvezőbb.

Hogyha egyszerre több dolgot is végzel, egyikre sem tudsz koncentrálni. Nemhiába van az a mondás,hogy ,, Nem lehet egy tűzzel két nyúlat lelönni.,,

3.  Maradj távol a social media-tól

Nap mint nap a social media-hoz vagyunk kapcsolva.Ebben a kontextusban, a Koronavírussal kapcsolatos minden hamis hírekkel kapcsolatban a legjobb, ha néhány óráig távol maradsz a közösségi médiától. Még hogyha a tevékenységi kör is a social media-hoz fűződik, akkor is kikapcsolhatod néhány orára az értesítéseket.

4.  Ne halogasd a feladatokat(task)

Amikor otthonról dolgozol, több időd van és hajlamos vagy arra,hogy egyes feladatot elhalassz. Nem tanácsos, mivel, annak ellenére hogy több időd van, a koncentrálóképességed ugyanaz marad. Minél többet halasztunk valamit, annál nehezebben fogunk neki.

5.  Szigorú programot hozzál létre magadnak

 Annak érdekében, hogy hatékonyan dolgozzál otthonról, fontos, hogy a programod hasonló legyen az irodai programmal. Nem kell mindent másodpercre kiszámítani, de az lenne az ideális, ha összeállítod az összes munkafeladatot, hozzárendelsz egy bizonyos időtartamot, és közben néhány szünetet is beíktatsz.

Ezek a tanácsaink és reméljük, hogy segítenek abban, hogy a lehető leghatékonyabban működjél az otthonról történő munka közben. Próbáld ki , és mondd el nekünk a hozzászolásokban, ha segítettek!