Ha álláskeresőként most készíted el életed első CV-jét, ez a cikk neked szól, de akkor is tudunk újat mondani, ha „öreg rókaként” csak leporolni szeretnéd a korábban használt változatot. Nézzük meg együtt, milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy igazán profi, meggyőző szakmai életrajznak, járjuk körbe, mi kell ahhoz, hogy kiemelkedj a tömegből!

 

Mindig nehéz olyan elvárásoknak megfelelni, ahol nem teljesen tisztázottak a feltételek. Amikor nincs egy (vagy néhány) követendő minta, amelyektől tilos eltérni, nem könnyű eltalálni a kifogástalan tartalmat és formát. Pontosan így van ez a CV készítés esetében is, ahol millió megoldás kering a munkaerőpiacon, nagyrészük mégsem igazán jó – bizonyos százalékuk pedig sajnos egyenesen hajmeresztő. Hogy neked a lehető legprofibb, kellően informatív, mégis könnyen áttekinthető életrajzod legyen, mellyel nagyobb eséllyel célozhatod meg a hőn áhított pozíciót, összeszedtük a lényegi szempontokat.

 

Megfelelő felépítés

Az online itt-ott elérhető formáknak se szeri, se száma, mégis meglepően sok HR-es kollégától kapjuk a visszajelzést, hogy sokan rossz úton járnak. A szakmai önéletrajz készítés egy speciális feladat, ahol érdemes a profik tapasztalataira hagyatkozni. A munkahelyeink.hu-n például négy különböző, szakértők által megtervezett minta közül választhatsz. Nincs más dolgod, mint megadni a szükséges adatokat, feltölteni egy portré fotót, és a generátor elvégzi a munkát helyetted: pár kattintással azonnal letöltheted új, professzionális, legszigorúbb toborzók számára is tetszetős anyagodat.

A négy séma bármelyikének segítségével logikus sorrendben, megfelelő mélységben tárgyalva, vizuálisan is kellően elkülönített blokkokban szerepelnek majd személyes adataid, készségeid, szakmai előmeneteled és legfontosabb sikereid. A végeredmény egy kerek egész lesz, amivel könnyűszerrel kiemelkedsz a mezőnyből.

 

Fókuszált tartalom

Sok adatnak van helye a szakmai életrajzban, még többnek viszont nincs. Mindig gondolj arra, a szóban forgó pozíció betöltése szempontjából mi a releváns, mi az érdektelen információ. Korábbi munkahelyeid, felelősségi köreid feltétlenül kapjanak helyet kronologikus sorrendben, de arra már nem kell kitérned, melyik munkáltatódat miért szeretted, miért nem. Szakmai készségeidet sorold fel (javasoljuk a skálás vagy pontozós szemléltetést, mint például a szakmai, az egyszerű és a kompakt életrajz mintánkban), de a hobbijaidnak, kedvenc olvasmányaidnak nincs feltétlenül helye a CV-n.

Idézetek, ajánlások, más, szubjektív tartalmak leírását nem javasoljuk – ezeket, ha a felvételi folyamat következő fordulójában megkeresnek egy szóbeli interjú lehetőségével, lesz majd lehetőséged személyesen megemlíteni. Az írott anyag azonban akkor jó, akkor meggyőző, ha lényegre törő, objektív és pontos.

 

Fontos apróságok

Néhány kisebb, de igen fontos szempontot muszáj még szem előtt tartanod, mielőtt egy álláskiírásra is jelentkezel. Ha azt szeretnéd, hogy megbízható szakemberként tekintsenek rád, a CV-det ne szerkeszthető Word fájlban, hanem PDF-ben add le, minden esetben a határidő lezárulta előtt. Portrénak véletlenül sem buliban vagy a fürdőben lőtt szelfit mellékelj, hanem szorítkozz egy megfelelően éles, színhelyes, formális beállításban, konszolidált ruházatban készült képre. A fájl elnevezéséből derüljön ki minden fontos részlet: írd ki teljes nevedet, a fájl tárgyát (pl. szakmai életrajz vagy motivációs levél), a céget, ahova jelentkezel, sőt, akár a megpályázott beosztást is.