Álláskereső vagy, de még nem tudsz tíz év tapasztalatot felmutatni? Az első munkahelyedet vadászod, így nincs referenciád? Aggodalomra semmi ok, több releváns információt is meg tudsz adni magadról, mint elsőre gondolnád! Összeszedtük javaslatainkat, mire helyezd a hangsúlyt – és eláruljuk azt is, mit hagyj inkább ki a CV-ből.

 

Többen a mai napig nem tudják, ezért tegyük tisztába: a szakmai életrajz nem egyenlő az önéletrajzzal. Az utóbbi egy sokkal átfogóbb (akár regény formában megírt) beszámoló saját magunkról, ahol az érzelmek, a vélemények, a megélt kalandok is helyet kapnak, míg az előbbi egy sokkal fókuszáltabb, áttekinthetőbb összefoglaló, ami a karrierre, előmenetelre, elért munka-vonatkozású sikerekre koncentrál. Itt már nincs helye anekdotáknak, kedvenc idézeteknek, hanem a tényekre – vagyis pozíciókra, feladatkörökre, szakmai kihívásokra – kell kitérni úgy, hogy a CV-t olvasó munkáltató meggyőződhessen, minket érdemes választania.

Persze, gondolod jogosan, ha lenne már pár év a hátad mögött, könnyen összeállítanál egy szakmai életrajzot, de kezdő munkavállalóként nehezebb a dolgod. Ne aggódj, az önéletrajz készítés nem ördöngösség, ráadásul a munkahelyeink.hu most is segít! A linkre kattintva egy használatra kész, szakemberek által összeállított, profi CV formát találsz, alább pedig sorra vesszük, mik nem hiányozhatnak a papírodról:

 

1. Tanulmányaid és kutatási témáid

Semmiképp ne hagyd le a középiskolát, sőt, ha például kéttannyelvű intézménybe jártál, vagy szakirányú oktatásban részesültél, feltétlenül emeld ki. Ugyanígy a listán a helye az OKJ-nak, a nyári kurzusoknak, a suli mellett megszerzett képesítéseknek. Ha jártál egyetemre, a szak mellé írd le azt is, milyen témában írtad záró-, illetve évfolyamdolgozatodat, milyen kutatóműhelyekben, projektmunkákban vettél részt.

 

2. Elért eredményeid

Írd le nyugodtan, amire büszke vagy – persze csak addig, amíg az a pozíció szempontjából releváns. Ha például egy sportszergyártó céghez jelentkezel, mindenképpen sorold fel bajnoki címeidet, ha tegyük fel, egy német gyökerű vállalatba szeretnél bekerülni, hangsúlyozd a német irodalmi esszéversenyen elért helyezésedet. Ha mást nem, beszélgetésindítónak jó téma lehet az állásinterjún.

 

3. Ajánlásaid

Bár ezek még nem munkahelyi méltatások, lehetnek igen értékesek! Kérd meg egyetemi konzulensedet, laborvezetődet, írjon a közös munkátokról két mondatot. Neki tetszeni fog, hogy kikérted a véleményét, a HR-esnek pedig egy releváns jellemzést tudsz felmutatni „felettesedtől”.

 

         +1. Önkéntes tevékenységed

Nyaranta gyerektáborokban voltál felügyelő? Vízimentőként dolgoztál? A helyi idősek otthonában olvastál fel néha szabadidődben? A kezdő CV-n a helye! Írd le, milyen feladatokat kaptál, mit tanultál, milyen készségeidet fejleszthetted. Ne feled, az önkéntesség is munka, ami jellemez téged, mint álláskeresőt, csak nem jár érte bérezés.

Ha eddig nem végeztél ilyenfajta tevékenységet, kezdd el most! Amíg álmaid munkahelyéért küzdesz, nem árt, ha elfoglalod magad, továbbá egy szociális terület iránti érdeklődésed pozitív irányba billentheti a mérleget. Ráadásul te fejlődsz, gazdagodsz közben!

 

Tiltólista

A tételes felsorolás hosszú lenne – helyette elég, ha azt mondjuk, ne akard kényszeresen teleírni a szakmai életrajzodat! Pályakezdő vagy, ebben semmit nem kell szégyellni. Szüleid jellemzésének, kedvenc íród mottójának, tibeti bölcsességeknek semmi keresnivalója a papíron. Arról nem is beszélve, hogy füllentéssel, ferdítéssel sem érdemes próbálkoznod, hiszen csak te járhatsz vele rosszul. Maradj hiteles és őszinte.

A munkaerőpiacon mindannyian voltunk kezdők. Nekünk sikerült elindítani karrierünket – neked is fog!