Az önéletrajzírásnak számos módja van, és ezért valójában lehetetlen egy olyan formátumot találni, amely a jelölt szükségleteit és a munkaadó követelményeit is kielégítené. Miközben lépten-nyomon akad olyan információ arról, hogy hogyan vagy hogyan ne írjunk egy önéletrajzot.

 

És akkor mi miért ne mondanánk el még egyszer, hogy mit ne írj bele az önéletrajzodba? Vajon arról van-e szó, hogy csak közölni szeretnénk veletek azt az információ-mennyiséget, amelyet célul tűztünk ki magunknak? Vagy azért, mert ebben az ágazatban dolgozunk, és látjuk, hogy ezek a lépten-nyomon rendelkezésre álló információk semmiképp sem befolyásolják a végeredményt?

 

Eldöntöttük, hogy felsorolunk további öt dolgot, amely, habár egyesek számára az önéletrajz szempontjából nagyon fontosak, mégsem hiúsítja meg az esélyünket, hogy egy adott munkát megkapjunk, de annál is inkább meghiúsítja az esélyünket arra, hogy eljussunk egyáltalán a meghallgatásra. Ez nem a legsúlyosabb, azonban a leggyakoribb öt hiba. És nem kellene az önéletrajzban szerepelnie.   

 

1. A fényképed. Valaki, valahol úgy képzelte, hogy az önéletrajz egyfajta profilkép egy közösségi oldalon, és ezért odaillesztette a fénykép hozzáadása opciót is. És ekkor elsiettük, és a fenti sarokba biggyesztettük a fotónkat önelégülten, hogy bármelyik munkaadónk örül majd, hogy 2D-ben láthat bennünket. A képünk – bármennyire egyedi is – nem mond semmit a szakmai tapasztalatunkról. Íme, egy külvárosi lagziban viselt öltönyöm/ruhám, de ez még nem utal arra, hogy mennyire „profik” vagyunk.

2. Az összes előző 36 munkahelyünk. Minél részletesebb az önéletrajzunk, annál jobb benyomást kelt. Téves. Ha 20 éves vagy, de már 5 munkahelyet váltottál, ez nem válik javadra. Ha idősebb vagy, akkor már senkit sem érdekel, hogy az első munkahelyeden zsaluköveket öntöttél. Természetesen, az eddigi fejlődésed valóban látványos, de a munkaadódat nem érdekli, ha tudsz-e a lapáttal bánni, hanem annál is inkább az, hogy tudsz-e értékesíteni, ahogyan azt a munkaköröd megköveteli.

3. Csak a számodra érdekes teljesítményeid. Fiatal korodban modelltanfolyamot végeztél. A hálószobád falán ott lóg egy gimnazista korodban kapott kitűnő magaviseletet tanúsító oklevél. Valamikor közös képviselő voltál. Kiváló! De ne írd be az önéletrajzodba (hacsak nem modellállásra pályázol).

4. Egyedi készségek és ismeretek, amelyekkel mindenki rendelkezik. Rendben van az, hogy önéletrajzodba alapos Microsoft Word vagy számítógépes ismeretek is szerepelnek. Ez persze, ha te még csak 1998-at írsz. Megkérdezte valaha valaki tőled, ha tudsz-e olvasni? Akárcsak az olvasási képesség, egyes ismeretek kötelezővé váltak anélkül, hogy a munkahelyi követelmények között szerepelnének.  

5. Szemet szemért. Amikor a követelmények között olyan képességek is szerepelnek, amelyek nem mérhetők, talán úgy tűnik, hogy rendben lenne ugyanígy válaszolni rájuk: csapatjátékos, jó kommunikációs képesség, önfejlesztési vágy. Csakhogy ez nincs rendben. Ha ők nem tudnak többet, mi tudunk.