Az üzleti élet öltözködési szabályairól írni hálátlan feladat, hiszen a cipőtől a sálig kiegészítőkön keresztül rengeteg olyan részlet van, amit sosem lehetne kellő alapossággal bemutatni. Nem is ez a szándékom. Csupán egy megfigyelés: hogyan és miért egyszerűsítettem.

Az új trendek, amelyek az üzleti világ működéséből, változásaiból érkeztek az utóbbi években, egyre maradandóbb nyomot hagynak a stíluson, az egyes darabok kiválasztásán.

Az egyik legnagyobb hatás a multifunkcionalitás. Napjaink sokfélék: tárgyalással kezdődik, ajánlatírás követi, meetinggel folytatódik, utána anyák napi ünnepség jön az óvodában, majd a szakmai szövetség gálavacsorája a város másik végében. Edzés is volt előtte reggel? Olvastuk tegnap a neten, hogy napközben jelentős lehűlés várható? Megannyi szempont, amit figyelembe kell venni a reggeli outfit kiválasztásakor.

Ezek közül a legfontosabb, hogy a választott ruha legyen a lehető legkényelmesebb. Ki tudna egy ilyen napot végigtipegni tizensok centiméter magas tűsarkokon, szűk szoknyában, esetleg arra ügyelve, hogy a bonyolult szabású blúz fodrai délutánra ne gyűrödjenek nevetségesre? Viszont az üzleti világ nem ugyanazt érti a kényelmes öltözéken, mint a sport gondolatköre, így szerencsére megjelentek azok a letisztult vonalú, elegáns darabok, amelyekben az egész napot eltölthetjük anélkül, hogy bárhol is alul- vagy túlöltözöttnek éreznénk magunkat. Egy sötétszürke ruha, ha egyenes szabású, térd alatt ér véget, könnyen feldobható az esti programra az úgynevezett statement necklace-szel, vagyis egy olyan hangsúlyos nyaklánccal, ami feltűnő méretével, színével, formájával ellensúlyozza az alapdarab egyszerűségét.

Egyre többet tudunk a testről, az anatómiáról, az ízületeinket és az izomzatunkat érő hatásokról - divatos szempont lett az öltözködés témájában az egészség is. Már tudjuk, hogy néhány tűsarokban „végigtipegett” év milyen hatással van a gerincre, a nyakra, a tartásra, az egész szervezetre - és már vannak szerencsére olyan cipők és csizmák is, melyek tervezői és gyártói éppen ezt az összetett igényt szolgálják ki. Csinosan, de okosan - még a táska mérete, formája, pántjának hossza és szélessége is más információt jelent, ha az ember megtapasztalta, hogy néhány év alatt csekély, de szemmel látható aszimmetria alakulhat ki a két váll között. Még gyorsabban zajlik mindez, ha a táskába laptop is kerül…

Tovább >>