Az egyre gyorsabb ütemben fejlődő ágazatok, trendek, illetve a pandémia hatásai markáns változásokat eredményeztek a munkaerőpiacon is. Jóval többről van szó, mint az automatizációról és a home office-ról. A munkáltatók ma már egészen más készségeket keresnek egy-egy jelentkezőben, mint öt éve. Nézzük meg közelebbről, mivel emelkedhetsz ki idén a többi álláskereső közül!

Azt mindenképpen le kell fektetnünk, hogy a meghirdetett pozíciók betöltéséhez szükséges végzettségek, szakmai tapasztalatok, az elvárt munkaévek száma továbbra is mérvadó. Speciális feladatok elvégzésére ágazaton kívüliként, vagy senior státuszra karrierkezdőként jelentkezve továbbra is a legritkább esetben számíthatsz sikerre. A munkahelyeink.hu-n folyamatosan frissülő álláshirdetések azonban az ún. soft skillek tekintetében izgalmas elmozdulást mutatnak.

 

A szakmai tényezők mellett

Fontos tehát, hogy „mellett”, nem „helyett”! A munkaadók és HR-esek szempontjából rendületlenül tartja magát, hogy az ideális munkaerő anyanyelvén túl legalább angolul is helytáll, hatékonyan oldja meg a problémákat, nem jön zavarba az alapvető informatikai eszközök használatától, csapatban és egyedül dolgozva egyaránt hatékony. Előtérbe kerülnek azonban új, eddig ritkábban preferált munkavállalói készségek is.

1. Empátia

A beleérző képesség segítségével egy másik ember – a munka világában kolléga, ügyfél, partner, stb. – lelkiállapotát, érzéseit ismered fel, érted meg. Ez nem csupán a kereskedelmi pozíciókban érdekes: a hatékony csapatmunkához, az inspiráló, kríziskezeléshez, támogató munkahelyi környezet megőrzéséhez, a sikeres vállalati kapcsolatépítéshez is elengedhetetlen.

 

2. Kifinomult kommunikációs képességek

A legkisebb cégtől a legnagyobb vállalatig kulcsfontosságú szociális készség. Megkerülhetetlen a hatékony működéshez, termeléshez, a stratégiák megfogalmazásához, átadásához, majd végrehajtásához. Ezért a kommunikáció-PR-marketing háromszögnél bőven szélesebb kör számára életbevágó. A belső és a külső információátadásnak egyaránt alapja, így nem csoda, hogy a kiírt állások legtöbbjében szerepel az elvárások között.

 

3. Proaktív hozzáállás

A verseny élesedése mindenhol szembeötlő. Ebből következik, hogy egy munkáltatónak sem elég, ha alkalmazottai csak végrehajtják a kiadott feladatokat, követik a rutinokat és korábbi megoldásokat. A sikerhez a trendeket követő, kreatívan gondolkodni, illetve azokat adaptálni képes szakértőkre van szükség. Az ideális munkaerő e tekintetben eléje megy a problémának, elemzi az új helyzeteket, nyomon követi a konkurenciát, és szállítja a különböző megoldási javaslatokat.

 

4. Kreativitás a csapatmunkában

Ha jól megnézed, ehhez mindhárom fenti készségre szükséged lesz. Rá kell tudnod hangolódni a munkatársakra, torzulás nélkül kell tudnod átadni gondolataidat, új, formabontó, naprakész ötleteidet. A csapatban megnyilvánuló kreativitás azt jelenti, hogy ha szükséges, képes vagy átlépni a merev protokollt, és alternatív megoldásokat ajánlasz. Ez természetesen nem a közvetlen felettesed megkerülését jelenti, hanem sokkal inkább az out-of-the box jellegű hozzáállást.

 

Hogyan tehetsz szert ezekre az értékes készségekre?

Soft skill-jeid fejlesztésével komoly versenyelőnyre tehetsz szert. A jó hírünk pedig az, hogy ezt soha nem túl korai vagy túl késő elkezdeni! Már akár egyetemistaként is csiszolhatod kommunikációs készségedet – használd ki a különböző kurzusokat, próbálkozhatsz vitakörrel, szakkollégiummal vagy akár színjátszással –, pályakezdőként, sőt 10-20 éves szakmai tapasztalattal a hátad mögött is finomíthatod beleérző képességedet, vagy elsajátíthatod a proaktív gondolkodásmódot.

Ezek a készségek ugyanis egytől egyig fejleszthetők! Sok gyakorlással, türelemmel szemmel látható javulást érhetsz el akár hónapok alatt. Ha megteheted, fogadj coach-ot, vagy iratkozz be egy tanfolyamra. Ha inkább az önképzést választod, az interneten fizetős és ingyenes tartalmak egész hadát találod egyetlen kereséssel – itt arra ügyelj, hogy csak megbízható forrást válassz.

Tanulásra, készségfejlesztésre fel!