Emelkedő minimálbér, lassuló infláció, több ágazatban élénkülni látszó piac, folyósított európai uniós támogatások. A jövő év izgalmasnak ígérkezik a magyar munkaerőpiacon, ezért megkérdeztük szakértőinket, az aktuális változások és trendek fényében mire számíthatunk a bérek tekintetében.

Az elején leszögezzük: nincs minden kérdésre válaszunk. Az uniós támogatások megérkezéséhez kötött pedagógus fizetések rendezése még várat magára, és bár az orvosok elismerése idén emelésen esett át, az egészségügyi dolgozók nagy részének bérkorrekciója is asztalon van még. A fizetések alakulását az ágazati piacok, illetve végső soron a munkáltatók uygancsak alakítják, de van okunk optimistán kezdeni az új évet! 

A Munkahelyeink portál fizetésmérőjén pedig mindig meg tudod nézni, béred hogyan viszonyul a hasonló pozíciót betöltők átlagához. Ne feledd: az átlagbér Magyarország tekintetében is egy alap statisztikai adat – ha tudni szeretnéd, jelenlegi munkahelyeden valóban megbecsülnek-e, a fizetésmérővel mindig ellenőrizd azt is, hogy a te állásod hogy fizet a konkurenciához képest. 

 

A minimálbér emelése – és annak hatásai

Ahogy arról már biztosan olvastál, 2023 december 1-ével 15 százalékos emelésnek örülhettek a dolgozók: a minimálbér összege bruttó 266 800 forintra, a szakképzettek garantált bérminimuma 326 000 forintra nőtt. Nettóba átszámítva, a bérkalkulátort kedvezmények nélkül használva az előbbi 177 422 forint, az utóbbi pedig 216 790 forint. A 4 órás minimálbér összege 2024-ben bruttó 133 400 forint lesz (nettóban 88 711 forintot jelent), míg a 6 órás minimálbér bruttó 200 100 forint lesz (nettóban 133 067 forintot jelent).

A minimálbér összege már csak azért is sarkalatos kérdés, mert többféle juttatás kapcsolódik hozzá. Amikor emelkedik a minimálbér, ezek összege szintén nő. Ide tartozik például a táppénz, a csed, a gyed, a gyermekek otthongondozási díja, valamint az álláskeresési járadék. 

Arról nem is beszélve, hogy a minimálbér-emelés fontos tárgyalási alapot jelenthet a magasabb bérsávokba eső munkavállalóknak is. Azzal ugyanis, hogy a minimálbér 15 százalékkal nő, az ő fizetésük értéke „romlik”, hiszen kisebb lett a különbség. Ez erős érv lehet a bértárgyalások során, pláne így, hogy az emelés már decemberben életbe lép: így az év végi, vagy a jövő év eleji fizetésemelési igények benyújtásakor már te is tudsz erre építeni! 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Tervezett béremelések

2023 szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 384 900 forint volt, ami jelentősen elmarad az európai uniós átlagtól. A gyorsan változó gazdasági helyzetben kihívást jelent a munkaadóknak a bérek hosszú távra történő tervezése, ugyanakkor a munkaerőpiaci trendek sürgetik a fizetések és a kapcsolódó egyéb juttatások mielőbbi rendezését.

Erre irányuló hajlandóságot tükröz a HR Körkép felmérése, mely szerint a magyarországi vállalatok 53 százalékánál szerepel a 2024-re vonatkozó tervek között a bérfejlesztés. Az érintett cégek átlagosan 12 százalékkal emelnék a fizetéseket. Bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezett cégek 45 százaléka jövőre javulásra számít pénzügyi eredményeit tekintve, harmada pedig az idei évhez hasonló helyzetet prognosztizál. 

Csökkenésre az építőipar, élelmiszeripar és az oktatás képviselői, valamint az évi 10 millió forint árbevételű cégek számítanak magasabb arányban, növekedésre pedig az adminisztratív szektor válaszadói készülnek.

 

Béren kívüli juttatások

Mivel az előbb említett felmérés szerint szinte minden második cégnél van cafeteria rendszer, érdemes erre a területre is kitekintenünk. A fizetés mellett adható juttatási csomag tekintetében kisebb változások várhatók 2024-ben. Ilyen például, hogy míg a jelenlegi szabályok szerint évente egyszer adhat a munkáltató csekély értékű ajándékot a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben, 2024-ben évente három alkalomra nő. 

A borkedvelők pedig annak is örülhetnek, hogy a munkáltatók adómentesen adhatnak borászati termékeket üzleti ajándékként, csekély értékű ajándékként, ami várhatóan több cégvezetőt ösztönöz jobbnál jobb magyar borok nőnapi, karácsonyi, munkahelyi évfordulós átadására.