Világszerte emberek százmilliói áldoznak a tökéletes mosolyra, olykor egész vagyonokat. A rendezett, egészséges, esztétikus fogsor mára alapelvárássá vált − a fogorvosok és a fogtechnikusok nagy örömére. Persze nem mindenki a mesés bevételek miatt indul el ezen a pályán: az alkotás öröme, a kreativitás, a folyamatos innovációkutatás ugyanúgy része a hivatásnak. 

 

Nézzük meg, mit tanul, mit csinál egy fogtechnikus, és mik a frissen végző szakemberek munkaerőpiaci lehetőségei!


Nem fogorvos

Érdemes már a legelején tisztáznunk, a fogtechnikus nem orvos. Persze szorosan együttműködik a doktorral, feladatkörük azonban élesen elkülönül egymástól. Nem helyettesítik egymást: a két pozíció között nincs átfedés, a szájsebészeti folyamatoknak egészen más lépéseit végzik. Sőt, ha olajozottan megy a munka, a két szakértő a hétköznapokon nem is találkozik egymással. 

A „mit csinál egy fogtechnikus” kérdésre a válasz tehát a következő: a fogorvos a szájüreg betegségeinek kezelésével, lyukak tömésével, fogkő eltávolítással, gyökérkezeléssel foglalkozik a rendelőben. Eközben a laborban működő fogtechnikus különböző fajta, egyedi fogpótlásokat készít − a fogorvos által készített lenyomatok alapján. Bár a technológiai fejlődésnek hála mára a legtöbb munkafolyamat gépesített, a technikus mégis mindig egyéni, az adott paramétereknek, igényeknek és esztétikai elvárásnak megfelelő pótlásokat gyárt. Futószalagon készülő tucatmegoldásokról tehát szó sincs!

A fogtechnika a leggyorsabban fejlődő ágazatok közé tartozik: mindössze 150 ével ezelőtt még a halottak fogaival való pótlások jelentették e legmodernebb megoldásokat, ma már azonban hightech eszközök, 3D nyomtatók, digitális tervezőprogramok szavatolják a tökéletesen élethű, tartós végeredményt. Persze nem „csak” a foghiány orvoslásával foglalkozik a szakma − a fogtechnika egy speciális oldalága a fogszabályzás, mely szintén izgalmas és összetett szakmai kihívások elé állítja a laboratóriumban dolgozó szakértőket. 

 

Mostanában hozzáadott bérek


Modern szakképzéssel a modern megoldásokért

Fogtechnikus képesítés az ország több pontján megszerezhető, az évfolyamok minden évben indulnak. Az oktatás nagy hangsúlyt fektet a digitális technológiák és eszközök megismertetésére, azonban a manuális tárgyak továbbra is fontos szerepet játszanak. A tökéletes formatervezés, a megfelelő anyagszükséglet számítás, a tökéletes kivitelezés ugyanis kizárólag mindkét készséghalmaz elsajátítása esetén lehetséges. 

A tantárgyak között anyagismeret, tervezés, gyártás, a hozzáférhető technológiák bemutatása szerepelnek, melyekhez nem árt egy cseppnyi műszaki érdeklődés, némi kézügyesség, szorgalom és kreativitás. Az igen magasfokú precizitás is megkerülhetetlen: a jó fogtechnikus kizárólag a tökéletes végeredménnyel elégedett, hiszen mindig a páciens igényeit tartja szem előtt. 


Fogtechnikusok az álláspiacon

Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy a jól képzett, ügyes, lelkes és elhivatott fogtechnikusok iránt évek óta magas a kereslet. Ez nem csoda: Magyarország világviszonylatban is a legjobbak közé tartozik, az itthon végzett és dolgozó szakértők komoly megbecsülést vívtak ki maguknak. A hazánkba Nyugat-Európából érkező fogászati turizmus Sopronban és környékén, illetve Pest megyében évtizedek óta stabil, az átlagkeresetnél jóval magasabb bérezést biztosít.  
Bár a koronavírus járvány az egész ágazatot egyik napról a másikra hibernálta, a vírus leküzdése után szinte azonnal újraindult a munka. Kivehető vagy rögzített pótlásokra ugyanis mindig szükség van − ahhoz pedig a fogtechnikusokra.