Az elmúlt években Magyarországon is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a munkavállalói elégedettséghez milyen jelentős mértékben járul hozzá a munka és a magánélet közötti egyensúly feltételeinek megteremtése. A több mint kétszázezer regisztrált munkavállalóval rendelkező Munkahelyeink.hu a felhasználói értékelések alapján készített elemzést a magyar foglalkoztatottak vonatkozó attitűdjeiről.

 

A Munkahelyeink.hu platformon 2022. augusztusa és 2023. júliusa közötti időszakban született több mint 10.000 szöveges értékelés szemantikai elemzése szerint a felhasználók 58%-a elégedett a munka-magánélet egyensúlyával, ill. a távoli/hibrid/rugalmas munkaidővel kapcsolatos lehetőségeivel, de a felhasználók 61,5%-a optimálisabb lehetőségekre vágyik ezen a területen. Az elemzés szerint ugyanakkor nem minden munkavállaló keres feltétlenül olyan pozícióit, amely biztosítja a távmunka lehetőségét: az adatok alapján 32% pozitívumnak, míg 21% kifejezetten negatív szempontnak tekinti a home office-szal kapcsolatos rugalmasságot. A vizsgálat arra is rámutat, hogy a munkavállalók 55%-a számára a munkáltató rugalmasság iránti általános nyitottsága fontosabb szempont, mint a távoli munkavégzés lehetősége. Az oldal felhasználói a szöveges értékelések mellett különböző szempontok szerint pontszámokkal, illetve csillagokkal is minősíthetik a munkaadókat. Ebben a rendszerben a felhasználók 43,6%-a adott maximális 5 csillagos, 11,7% pedig 1 csillagos értékelést munkáltatójának a munka és magánélet egyensúlyának területén.

 

Elemzésünk eredményei azt mutatják, hogy a munka és a magánélet harmonizálása érdekében megalkotott jogszabályi környezet által biztosított előnyök nagyon fontosak a magyar munkavállalók számára, de még mindig azok vannak többségben, akik úgy érzik, hogy ezen a területen további előrelépésre lenne szükség a vállalatok oldaláról. A munkáltatók számára is számos előnnyel jár a családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahely kialakítása, mivel számos kutatás igazolta, hogy azok az alkalmazottak teljesítenek jobban a munkahelyükön, akiket nem pénzzel vagy béren kívüli juttatásokkal (uszodabérlet, üdülési csekk stb.) ösztönöznek, hanem akik rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak” – tette hozzá Costin Tudor.

 

A Munkhahelyeink.hu-ról

A Munkhahelyeink.hu munkavállalói és munkáltatói platform célja a munkaerőpiaci szereplők igényeinek összehangolása, ezáltal egy átláthatóbb és hatékonyabb munkaerőpiac megteremtése.   Az oldal a munkakeresők számára információkat kínál a munkáltatókról, a munkaadók számára pedig lehetőséget nyújt a munkáltatói márkaépítéshez és célzott toborzáshoz. A platform egy szabadalmaztatott mesterséges intelligencia algoritmusnak köszönhetően további testreszabott tartalmakkal és eszközökkel is támogatja az egyes felhasználókat.   A platform Magyarországon kívül jelen van Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Görögországban, Ukrajnában és Moldovában, Algériában, Egyiptomban, Marokkóban, Tunéziában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben. A vállalat 1 millió felhasználóval az egyik legnagyobb munkavállalói és munkáltatói platform a közép-kelet-európai (CEE), valamint a közel-keleti és észak-afrikai (MENA) régióban.