A Magyar Postánál folyamatosan találhatsz betöltésre váró pozíciókat, így, ha most kezded karrieredet, állást váltanál, vagy egy egészen új ágazatra nyergelnél át, adja magát a lehetőség. Mit tudsz azonban arról, milyen fizetésekre, milyen feladatkörökre számíthatsz? Utánajártunk, mit is takar a postai szolgálat, hogy neked könnyebb legyen a dolgod. Tarts velünk!

A kiszámítható, stabil vállalatoknál való elhelyezkedés sok munkavállaló számára vonzó út. Nem nehéz kitalálni, miért: míg a versenyszféra szereplői egy-egy rossz év után akár csődbe is mehetnek, vagy komoly létszámleépítéssel próbálhatják menteni a menthetőt, addig az olyan, állami tulajdonban lévő vállalatokat, mint a Magyar Posta, ez a veszély nem fenyegeti. Posta mindig volt, mindig lesz, hiszen kizárólagos jogosítványa van Magyarország postaforgalmát bonyolításában. 

Ha a várható stabilitáson túl úgy érzed, valóban érdeke az ágazat, és van pár terület, amiben el tudod képzelni magad, a posta karrier befutó lehet. Nézzük meg, milyen pozíciókról, milyen feltételekről van szó hazánk egyik legnagyobb vállalatánál.

 

Mit csinál a postás?

A 26 ezer főt foglalkoztató postánál többről van szó, mint a levelek házhoz szállítása. Kezdjük azzal, hogy több kézbesítői pozíciót is megkülönböztetünk. Jelentkezhetsz gyalogos, kerékpáros, elektromos kerékpáros, motors vagy személygépkocsis kézbesítőnek, de a legjobban fizető állásokhoz már nem „B”, hanem „C” kategóriás jogosítványra is szükséged lesz. A postánál jellemzően a 8 általános iskolai végzettség, illetve a bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány az alapelvárás, ezt egészíti ki – pozíciótól függően – a megfelelő kategóriájú jogosítvány. 

A munka tulajdonképpen a levelek és küldemények házhoz történő kézbesítését, kezelését, szállítását, illetve a küldeményekkel való elszámolást jelenti. A feladatok közé tartozik a készpénzkezelés, valamint az adminisztratív feladatok ellátása is. Kivételt képeznek ezek közül az szellemi munkának minősülő állások, mint például a postai ügyfélszolgálati ügyintéző, a postavezető vagy a vezetői asszisztens, melyeks peciális, egyedi és a szóban forgó pozícióra szabott feltételekkel rendelkeznek. 

 

Keresetek 2023-ban 

A vállalat honlapján található számos kiírást átnézve láthatod: a tipikus magyar posta karrier, a legkönnyebben elcsíphető posta állás nem más, mint a futár és a kézbesítő pozíció. Alapvetően egyikhez sem kell 8 általánosnál magasabb iskolai végzettség, azonban a „B” kategóriás jogosítvány emelhet a fizetésen. A biciklis kézbesítő átlagosan bruttó 360 000 forintot vihet haza egy hónapban, az autós kézbesítő a karácsony előtti hónapokban több mint bruttó 450 000 forintot kereshet. A kerékpáros és autós kollegáknak a fizetésen felül jár úgynevezett belépési bónusz is, amelynek összege bruttó 150 000 forint. 

Az olyan extra juttatásokban, mint a munkába járás támogatása, valamint a lakáscélú támogatások, a csoportos élet- és balesetbiztosítás, és a próbaidőn túl járó bruttó 20 ezer forint/hó cafeteria, minden munkatárs részesül. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Nem diadalmenet

A Magyar Posta fizetési sávjai jóindulattal sem nevezhetően trendkövetőnek, ugyanis a fent említett fizetések nem képesek felvenni a versenyt az egyéb futárszolgálatok kézbesítő munkáinak ajánlataival. Az idén áprilisban bejelentett átlagosan 10 százalékos béremelés a júliusban is 17,6 százalékos infláció mellett nem tudta visszafogni a reálbércsökkenést.

A képet tovább árnyalja, hogy a rezsiválság miatt bezárt többszáz postafiók a megmaradt állománynak komoly munkatöbbletet jelent, melyért extra bérezés nem jár. Az ország minden szegletéből találhatsz olyan véleményeket, cikkeket, melyek az alacsony fizetéssel járó egyre nagyobb leterheltséget, a megbecsültség hiányát, a rossz menedzsment döntéseket hangsúlyozzák.