Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn – hogy csak a legnagyobbakat említsük. Mindegyik csatornának megvannak a lehetőségei, ha új munkahely vagy új munkatárs kereséséről van szó. Ma már a legtöbb cég social media hálóján keresztül (is) hirdet, ezért, ha váltáson gondolkodsz, vagy éppen két állás között vagy, ezt a területet semmiképp ne hagyd figyelmen kívül!

Szeretnél továbblépni karrieredben? A „klasszikus” digitális felületeket, vagyis az álláskereső portál választékot nézd továbbra is rendszeresen, ám azt javasoljuk, indulj el másmerre is: az álláskeresés közösségi médián keresztül igazi 21. századi jelenség. Népszerű, mert gyors, mindenki számára elérhető, és nem utolsó sorban ingyenes. Persze, ahogy az lenni szokott, itt is érdemes néhány fontos apróságra odafigyelni, ám igencsak megéri a plusz energiabefektetés – mutatjuk miért!

 

Így állj neki

Közösségi médiában háromféleképpen kereshetsz állást. Egyrészt folyamatosan nézheted lakóhelyed, illetve szakmád tematikus Facebook csoportjait, ahol egymást követik a friss kiírások, munka hirdetések, másrészt ellátogathatsz álommunkahelyeid oldalaira, hátha új szakembert keresnek csapatukba. A legtöbb ugyanis cég már ezeken a felületeken megosztja pályázatait, így elsőkézből értesülhetsz az aktuális lehetőségekről. Harmadrészt pedig te is hirdethetsz, ezzel láthatóvá téve magadat az új kollégát vagy alvállalkozót kereső munkáltatók előtt (erről a következő fejezetben lesz szó részletesebben).

Bár kétségtelen, hogy a LinkedIn az állás hirdetés elsődleges csatornája a digitális térben, Magyarországon a Facebookot is nyugodtan használhatod erre a célra. Arra azonban ügyelj, ha munkát keresel, tedd rendbe online „arcképedet”! A munkáltatók biztosan megnézik majd profiljaidat, ezért szűrd ki a kényes vagy kellemetlen tartalmakat, váltsd le a bulizós vagy nagyon elvont portréképedet, hogy megbízható, komoly jelentkező benyomását kelthesd. 

A szimpatikus, szakmai kompetenciáidnak, tapasztalatodnak és érdeklődésednek megfelelő pályázatokra bátran jelentkezz! Ha a kiírásban nem találsz közvetlen elérhetőséget, kérj egyet DM-ben, vagy látogass el a cég honlapjára. Tartsd azonban szem előtt, hogy a közösségi média felületek álláshirdetései között vannak gyanús darabok. Ha a szövegből nem derül ki, mi a tényleges munka, ha szó sincs fizetési sávról, ha előre kellene valamiért fizetned (például munkaruháért), legyél óvatos, és informáld le a céget, nehogy átverés áldozatává válj! 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Önmagad hirdetése munkavállalóként

A közösségi média csatornáit fordítva is használhatod álláskeresésre. Egyre többen élnek ezzel az eszközzel – nem véletlenül: nemrég indult cégek, családi vállalatok, kisvállalkozások jellemzően nem szoktak vagyonokat költeni különböző állásportálokon való hirdetésre vagy fejvadász alkalmazására. Sokan belépnek a szóban forgó ágazat és/vagy munkakör Facebook csoportjaiba, és átnézik a szabad kapacitással rendelkező jelentkezők posztjait, vagy LinkedIn-en böngészik át a „munkát keresek” funkcióval ellátott, számukra releváns profilokat.

Ahhoz azonban, hogy házhoz jöjjenek hozzád az ajánlatok, tenned is kell. LinkedIn profilodat frissítsd rendszeresen, tölts fel minden fontos információt! Ha csak a szükséges elégséges olvasható oldaladon, azon nem akad meg egy munkáltató szeme sem. Facebookra készíts egy szakmai életrajzot vagy digitális portfóliót, és írj egy frappáns, egyedi, de tartalmas posztszöveget – ezeket publikáld a szakmád nyílt vagy zárt csoportjaidba. Ne felejtsd, szemet is vonzó, trendkövető, profi CV minták a munkahelyeink.hu oldalon két kattintással, teljesen ingyenesen elérhetők! 

Egy dologra viszont nem árt felkészülnöd: a közösségi média – főleg a Facebook – a trollok és a kanapészájhősök világa. Akármilyen profi anyagot is állítasz össze, egy-egy rosszindulatú megjegyzés érkezhet posztod alá. Ezeket kezeld a szituációnak megfelelően (rejtsd el, vagy csapd le őket egy ügyes kommenttel), ám ne hagyd, hogy önbizalmadat kikezdjék! Az online álláskeresés nem könnyű, de nem is lehetetlen. Készíts egy remek szakmai életrajzot, posztold bátran, és lépj előre karrieredben!