Digitális megoldások, változatos feladatok, rugalmas munkavégzés, számtalan lehetőség. Papíron az újságírás remek választás lehet, hiszen rengeteg online és nyomtatott médium van a magyar piacon is, az információáramlás gyors és folyamatos, ráadásul „írnivaló” is rengeteg akad a hirdetésektől a klasszikus cikkeken át a tartalommarketingig. Tarts velünk, járjuk körbe, mik a tényleges kilátások!  

Az újságírói lét egyik izgalmas oldala a médiumok sokaságából fakadó hihetetlen sokszínűvég és változatosság. Legyen szó a hagyományos nyomtatott médiáról vagy az online valóság rohamosan terjeszkedő területéről, a szerteágazó csatornákon minden történetmesélő számára van hely. A digitális kor nemcsak demokratizálta az információkat, hanem új utakat is megnyitott az újságírók előtt. Ha tehát ebben az irányban tervezed karrieredet, izgalmas, mozgalmas, folyamatosan fejlődő úton indulsz el. Lehetőségből ugyanis nincs hiány, ráadásul az újságíró fizetés sem tartozik a legrosszabbak közé. 

Az újságírók bére természetesen attól függően változik, hogy melyik médiumnál dolgoznak, és milyen tapasztalattal rendelkeznek, de a tehetséges, kitartó és jól teljesítő szakemberek általában versenyképes fizetésre számíthatnak. Érdekesség: az online újságírók gyakran többet keresnek, mivel az online médiumok, hírportálok felületein egyszerre több bevételi forrást is teremthetnek maguknak. A cikkeken túl készíthetnek hirdetéseket, írhatnak szponzorált tartalmakat, specializálódhatnak akár közvetlenül tartalommarketingre, azaz hó végén több részfeladat díjazásából áll össze a fizetésük. Idehaza is sok újságíró állás, azon belül is online újságíró állás vár betöltésre, érdemes tehát rendszeresen átfutnod a Munkahelyeink.hu portál aktuális álláshirdetéseit. 

 

Stabil fizetés

Az újságírás területén a bérsávok ugyanolyan sokfélék, mint minden más ágazatban. A javadalmazás a médiumtól, az újságíró tapasztalatától, elért szakmai eredményeitől függően változik. Mielőtt azonban fejest ugrasz ebbe az ágazatba, érdemes utánajárnod annak is, hol milyen szerződéssel foglalkoztatják a munkavállalókat. Erre a területre is jellemző ugyanis – elsősorban hazánkban, de nem kizárólag nálunk –, hogy az újságírókat nem alkalmazzák, hanem alvállalkozói szerződést kötnek velük. Ez persze nem feltétlenül rossz, hiszen megvannak az előnyei, de feltétlenül vizsgáld meg a könyvelési, adózási szempontokat is. 

Használd a Munkahelyeink fizetésmérő funkcióját, és néz meg, ma Magyarországon milyen átlagfizetésre számíthatsz újságíróként! Ez segít, hogy felmérd, ez a pálya megfelel-e az általad elérni kívánt életszínvonalnak, de azt is megtudod, egy-egy állásinterjún mennyit kérhetsz, illetve mi az, amire pedig nem kell igent mondanod. 

 

Rugalmasság és digitális előny

Az újságírás ma már nem klasszikus irodai munkát jelent, a legritkább esetben kell 9-től 5-ig az asztalnál ülni. Interjúk, infók, sztorik, események várják az újságírót, így a jövés-menés az általános. A rugalmasság pedig soha nem volt kényelmesebb, mint a 21. században: az állandó internetelérés, a laptop-irodák és a home office világában kötetlen munkarendet alakíthatsz ki magadnak. A határidők természetesen itt is kőbe vannak vésve, ám amíg munkádat pontosan, időben, magas minőségben végzed el, addig kiélezheted a szakma adta rugalmasságot. 

A távmunka sok esetben javítja a munka és a magánélet egyensúlyát, az alvállalkozói lét pedig lehetővé teszi számodra is, hogy párhuzamosan több ügyfélnek dolgozz. Ezzel színesebb, mozgalmasabb, izgalmasabb munkakört alakíthatsz ki magadnak. Az újságírás tehát jó irány lehet számodra, ha szeretsz és tudsz írni, történeteket átadni – és nem kedveled a monoton, kiszámítható munkát. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Készségek és képzettségek

Ha komolyan gondolkodsz az újságírói pályán, a sikeres starthoz a következőkkel kell felvértezned magad. Először is, elengedhetetlen egy erős kommunikációs alap. Az írott és a beszélt magyar nyelv legmagasabb szintű ismerete az alapfelszereltségbe tartozik. Az igényes, precíz munka, a részletekre való odafigyelés és a kritikai gondolkodás szintén megkerülhetetlenek. A nyelvtudás is ide tartozik!

Magyarországon sok sikeres újságíró rendelkezik kommunikációs, PR, médiatudományi vagy társadalomtudományi diplomával, mint például politológia vagy szociológia. Mint ahogy minden szakmában, az újságírás területén sem a feltétlenül a formális oktatás keretein belül találod majd meg saját utadat. Már az iskolaévek alatt keress változatos szakmai gyakorlatokat, szabadúszó lehetőségeket, ahol több részterületen kipróbálhatod magad. A cél az, hogy megtaláld saját stílusodat, saját hangodat és műfajodat. 

Digitális technológiai ismereteidet folyamatosan kell majd fejlesztened. A média világa folyamatosan változik, platformok jönnek-mennek, a tartalmak jellege, hossza, hírértéke is átalakul. Elengedhetetlen tehát a digitális eszközök, a közösségi média platformok és a multimédiás technológiák beható ismerete. Újságíróként továbbá tájékozottak kell lenned az aktuális eseményekről, a politikai közéletről és a társadalmi trendekről, hogy kontextust és mélységet biztosítsanak munkádnak. Ha mindez az alaposság és kíváncsiság természetesen jön belőled, jó úton jársz, az újságírás munka helyett valódi hivatás lehet számodra!