Érdekel a buszsofőr állás? Szívesen kipróbálnád egy buszvezető másodállás kihívását? Akkor igencsak izgalmas karrierút elé nézel! Nagy felelősség, nagy fegyelem, ám hatalmas kaland és átlag feletti bérezés vár rád. Ráadásul nem feltétlenül kell mérnöknek lenned, mégis bejárhatod az országot, vagy, ha úgy helyezkedsz el, egész Európát. 

A hivatásos buszvezetők fizetése változó lehet attól függően, hogy hol és milyen típusú járművet vezetnek. Hazánkban Budapesten vagy más nagyvárosokban általában valamennyivel magasabb a buszvezetők fizetése, mint vidéken. Munkabeosztása általában szigorú, különösen azoknál, akik menetrend szerinti járatokat vezetnek, azonban vannak olyan munkahelyek és helyzetek, ahol rugalmasabb munkaidőre van lehetőség. Buszvezető állás szép számmal akad itthon is, nézzünk hát a dolgok mélyére!

 

Bérezés itthon és külföldön

Magyarországon a buszvezetők fizetése jelentősen eltérhet a városok és a vidéki területek között. Budapesten, ahol a közlekedési infrastruktúra sokkal fejlettebb és összetettebb, a buszvezetőknek gyakran kell kezelniük a forgalmi dugókat, illetve a nagy utasforgalmat, a buszvezetők átlagosan 400 000 forintot kereshetnek havonta. Ezzel szemben a vidéki területeken, ahol a buszvezetők gyakran kevesebb utast és kevesebb forgalmi dugót tapasztalnak, a havi fizetés átlagosan 300 000 forint körül mozog. 

Mivel pedig hazánkban jellemzően száznál több hivatásos buszsofőrt keresnek – gondolj csak egyedül a BKV állás buszvezető beosztásban meghirdetett pozíciókra – , így e karrier stabil munkalehetőséget kínál Magyarországon.

A nemzetközi buszvezetők, akik gyakran hosszabb utakat tesznek meg, és akiktől speciális készségeket, képességeket várnak el munkáltatóik – ilyen például a több nyelven való kommunikáció –, általában magasabb fizetést kaphatnak. Az átlagos fizetés itt 500 000 forintig is elérhet havonta, de ez nagymértékben függ a munkáltatótól, az útvonaltól és a buszvezető tapasztalatától. Persze egy 52 fős nagybuszt senki nem tud csak úgy elvezetni, ám a magas kereslet miatt egyre több munkáltatónál érhető el buszvezető állás képzéssel. Ez azt jelenti, hogy konkrét szaktudás nélkül is elhelyezkedhetsz, és munkaidődben szerzed meg a hivatalos képesítést. (Természetes a B kategóriás jogosítvány, illetve a sokéves, évtizedes balesetmentes vezetés jellemzően a minimum feltétel.)

 

Mit kell, hogy tudjon egy hivatásos buszvezető?

Ahány álláskiírás, annyiféle autóbuszvezető állás, ám az alapok szinte mindig megegyeznek. Bizonyos képességek és tulajdonságok ugyanis elengedhetetlenek az utasok biztonságos és hatékony szállításához. Először is, kivételes vezetési képességekkel kell rendelkezniük, beleértve a különféle járműtípusok irányításának elsajátítását, a navigációs készségeket és a defenzív vezetési technikákat. 

A gyakorlott buszsofőrök ügyesen manővereznek nagy járműveket a legkülönbözőbb forgalmi körülmények között is, miközben az utasok biztonságát helyezik előtérbe. Ezen túlmenően erős kommunikációs készségekkel rendelkeznek ahhoz, hogy udvariasan kommunikáljanak az utasokkal, útmutatást adnak, és hatékonyan kezelik a kérdéseket vagy aggályokat, szükség esetén egy közúti ellenőrzés során is képesek helytállni. 

Ezen túlmenően a részletekre való odafigyelés a legfontosabb, mivel be kell tartaniuk a menetrendet, be kell tartaniuk a közlekedési törvényeket, és rutinszerű járműellenőrzést kell végezniük az optimális funkcionalitás és a biztonsági előírások fenntartása érdekében.

A sikeres buszsofőrök a technikai készségek és képesítések mellett gyakran olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak munkájuk eredményességéhez. A türelem és a higgadtság létfontosságú a sokféle utas kezelésekor, valamint a kihívást jelentő forgalmi helyzetekben való navigálás során. Az alkalmazkodóképesség is kulcsfontosságú, mivel a menetrendek és az útvonalak változhatnak, ami nem kevés rugalmasságot igényel. ​

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

A munkaidő rugalmassága

Bár a buszvezetők munkabeosztása általában szigorú, vannak olyan munkahelyek és helyzetek, ahol rugalmasabb munkaidőt ajánl egy-egy munkáltató. Például a charter buszvezetők, akik csoportokat visznek kirándulásokra vagy eseményekre, gyakran élvezhetik a rugalmasabb munkaidő előnyeit. Ezzel szemben a menetrend szerinti járatokat vezető buszvezetőknek gyakran szigorúan be kell tartaniuk a menetrendet, ami kevésbé rugalmas munkaidőt – ám ezzel együtt jobban tervezhető munka és magánélet egyensúlyt – jelent.