Kisebb-nagyobb mérföldkövek, KPI-ok, szakmai és személyes célok, karrierépítés. Mind csupa izgalom és kihívás – illetve, ha jól alakítod az ütemtervet, egyben sok-sok sikerélmény is! Segítünk abban, hogy ne vállald túl magad, mégis motiváló célokat tűzz magad elé, melyeket decemberig utolsó szálig elérhetsz. Legyen 2023 a te éved az irodában!

Most, hogy a tavalyi év végi elszámolásokon, projektzárásokon túl vagyunk, ideje előre tekinteni, és a rád váró munkaévet megtervezni. Ha van már pár év munkatapasztalatod, akkor tudod – ha pályakezdő vagy, nyugodtan higgy nekünk –, az esetleges elképzelések, a „majd alakul” hozzáállás nem fogja karrieredet előrébb mozdítani. A tudatos évtervezés elengedhetetlen, és bár elsőre talán nem hangzik a legvonzóbbnak, a gyakorlatban garantáltan megtérül. Miért? Mert ha tudod, hova tartasz, melyik lépés után mi következik, ha kristálytiszta célokat kell elérned, hatékonyságod jelentősen megnő. Produktívabb, motiváltabb, strukturáltabb leszel – amit nem csak te, hanem felettesed is örömmel konstatál majd.

Cikkünkben megosztjuk veled, mi, a munkahelyeink.hu csapata, hogyan állunk az évtervezéshez, nálunk miként épülnek egymásra a lépések!

 

A célok megfogalmazása

Gondold végig, mit kell, mit szeretnél elérni 2023-ban. Ide tartozik minden: adott bevétel, megrendelésszám, új ügyfél, kampány, átadás, bármi, amit a te szakmádban e legfontosabb KPI-ok (mérőszámok) közé tartozik. Ne felejtsd el, ezek nagy részét munkáltatód jelöli ki! Utána írd fel, te miben látod fejlődésed útját. Két továbbképzés? Szakmai nyelvvizsga letétele? Egy társterület elsajátítása? Gyűjtsd össze a lehetőségeket, időpontokat, és szervezz egy megbeszélést feletteseddel, ahol mindezt átbeszélitek. Együtt lefektethetitek az operatív célokat, megszabhatjátok az év ütemét. 

Tipp: ügyelj arra, hogy terveid reálisak, megvalósíthatók legyenek. Ha munkahelyeden fix továbbképzési büdzsével gazdálkodhatsz, tájékozódj a részletekről, tartsd szem előtt a kereteket. Főnököddel így gyorsan, könnyedén végigszaladhattok az előtted, előttetek álló hónapokon.

 

Az idővonal lefektetése

Január-február során osztályoddal, csapatoddal már minden bizonnyal átbeszéltétek a nagyobb ívű terveket. Látod tehát, melyik negyedévben kb. mi vár rád, mikor kell majd maximális fordulatszámon teljesítened, hol vannak lazább időszakok. Az előbbiek képezik a munkaév gerincét, míg az utóbbiak teret adnak saját fejlődésed, fejlesztésed időzítésére, vagy az előredolgozásra. 

Szinte kivétel nélkül minden ágazat, minden szakma rohamtempóban fejlődik, így továbbképzésre, ismereteid felfrissítésére, illetve aktualizálására mindig szükség van. A lazább hetek, hónapok remek időablakok erre. Másik oldalról, ha tudod, például októbered kevésbé lesz terhelt, akkor előkészítheted a decemberi hajtás egyes lépéseit, így év végén nem kell (annyit) túlóráznod.

 

Váratlan helyzetek kihasználása

Legyen a tarsolyodban pár ötlet, kisebb cél, ami első blikkre nem fér be a 2023-as munkatervbe. Ezek egyrészt segítenek már a következő év körvonalazásában, ám jól jönnek akkor is, ha váratlanul felszabadul némi kapacitásod. Elmentettél pár 2-3 napos, egyhetes online tréninget? Villantsd fel őket főnöködnél, amikor egy ügyfél kiesése miatt lazább munkanapok elé nézel. Kis szerencsével beütemezheted valamelyiket. Jelezd azt is, ha megüresedik egy hely a hőn áhított kurzusodra, mert elképzelhető, hogy egy kis átszervezéssel megoldhatóvá válik részvételed. 

 

Újratervezés

Bizony, a mai világban sajnos ezt is benne van a pakliban. A magyar munkaerőpiaci trendek azt mutatják, a munkavállalók többsége 2-3 évente állást vált, ráadásul a kiszámíthatatlan gazdasági viszonyok munkáltatói részről is eredményezhetnek olyan lépéseket, amelyek miatt esetleg engedned kell elképzeléseidből. 

Nagyon bosszantó, ha például egy kampányod végül nem indulhat el, ha a cégvezetés lemondja azt az eseményt, amin hetek óta dolgozol. Az sem esik jól az embernek, ha egy megígért, jóváhagyott szakmai továbbképzést el kell halasztania. Az élet most azonban ilyen – a legjobb, amit a váratlan helyzetekben tehetsz, az a konstruktív újratervezés. Ha gyorsan és nyugodtan reagálsz, még az is lehet, hogy jobb megoldást sikerül kieszközölnöd, miközben agilis, higgadt, professzionális szakember képét mutatod feletteseid felé. Abból pedig baj nem lehet!