Megtaláltad a nagybetűs állást? Netán már ajánlatot is kaptál? Gratulálunk, ez fantasztikus! Az ünneplés mellett azonban érdemes pár gyors kört futni, nehogy meglepődj vagy rosszul járj. Mutatjuk, minek nézz utána, mielőtt leszerződsz!

 

Az internet korában már szinte képtelenség titkot tartani – ez vonatkozik munkavállalókra és munkáltatókra egyaránt –, mégis meglepően kevés munkakereső szimatol körbe, ha egy adott cégnél kilátásba kerül egy pozíció. Karriered építésénél pedig kritikus, hogy jó döntéseket hozz, így megéri az extra körültekintés! Természetesen nincs nem kell magánnyomozót fogadnod, de ha tisztába szeretnél kerülni a szóban forgó vállalat hátterével, nézd át korábbi munkaerőpiaci tippjeinket, majd a következő checklist-en is szaladj végig.

 

Az alapok

Tudtad, hogy a munkahelyeink.hu-n más munkavállalók értékeléseit is megtalálod? Kattints, és nézz körül – a 100%-ban anonim rendszerbe az adott céggel kapcsolatba lépett, vagyis állásinterjún részt vett vagy (korábban) a vállalatnál dolgozó beosztottak írják le tapasztalataikat. A számodra aktuális munkahelyről szóló bejegyzések kincset érhetnek, így mindenképpen tegyél próbát!

 

Használd ki a közösségi média erejét: érdeklődj körbe Facebook-on, van-e ismerősöd, aki régebben vagy jelenleg alkalmazásban áll a vállalatnál. Ha találsz kapcsolatot, aknázd ki! Nem baj, ha másik szervezeti egységben dolgozik a kontaktod, a belső dolgokról biztosan lesznek érdekes és értékes információi. Ne felejtsd el ellenőrizni a cégről LinkedIn-en zajló diskurzust sem!

 

A több ingyenes céginformáció honlap segítségével a legalapvetőbb tudnivalókat pár kattintással megszerezheted. A dolgozói létszámon túl kiderül azonnal többek között az alapítás dátuma, a jegyzett tőke, az éves nettó bevétel – mind olyan számadat, ami képet alkot a cég fejlődéséről, volumenéről, stabilitásáról. 

 

Haladó szint

Ha szeretnél mélyebbre ásni, számos lehetőséged van. Íme egy kis ízelítő:

 

- A részletes cégadatokat rendelkezésre bocsátó portálok szolgáltatásait igénybe véve jobban átvilágíthatod a vállalatot. Ha úgy döntesz, erre valóban szükséged van, ne habozz, sok tanulságos, beszédes adatot kaphatsz pénzedért. Ha például végrehajtási bejegyzést fedezel fel, azonnal ne dobd be a törölközőt, de légy résen!

 

- Ellenőrizd az online feketelistákat! Ha például kiderül, a cég nem fizet az alvállalkozóinak, vagy több eljárás van ellene folyamatban, jobb, ha még döntésed meghozatala előtt tisztán látod a képet!
 

- Igyekezz kontaktot szerezni egy-két, a cégtől a közelmúltban távozott alkalmazotthoz. Ha illedelmesen közelítesz, jó eséllyel szívesen elmondják, mit tapasztaltak az ott töltött évek alatt, és mi miatt döntöttek a távozás mellett.
 

- Az online interjúk miatt még nem láttad az irodát? Tarts terepszemlét! Ha napközben a vállalat irodaháza környékén jársz, szánj 10-15 percet a kitérőre: nézd meg, rendezett-e a környék, milyen benyomást tesz rád az épület. Bár hívatlanul nem javasoljuk, hogy besétálj, az utcáról is levonhatsz pár következtetést. A ki-be járó dolgozók feltűnően komorak? Képtelenség a közelben parkolni? A szomszédban most kezdődik egy – akár évekig hangos zajjal és porral járó – társasház építése? Hidd el, ha évekre elkötelezed megad a cég mellett, ezek a szempontok is fontosak lesznek, megéri tehát a helyszíni felderítés. Sok sikert!