Körbenéztünk, mi a helyzet a magyar fizetések piacán. A KSH szerint a hazai átlagkereset júniusban 16 %-kal magasabb volt, mint előző évben. A reálkereset 3,4%-kal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 20,1%-os növekedése mellett. Ha tudni szeretnéd, mindez mit jelent, hogy melyik szakmák bérezése kiemelkedő, olvass tovább! 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztus végi jelentése szerint 2023 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 566 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 390 900 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,0, a nettó átlagkereset 15,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. 

 

Bérezés vs költségek

A fizetések alakulása a KSH adatai szerint legalábbis papíron biztatóan hangzik, hiszen az átlagkereset 2022-höz képest szemmel láthatólag nőtt. Ennél azonban, mint ahogy az lenni szokott, jóval árnyaltabb a kép. A PwC munkaerőpiaci kutatása mindeközben azt mutatta ki, hogy a megélhetési költségek durva növekedése miatt minden ötödik munkavállaló valószínűleg munkahelyet fog váltani a következő 12 hónapban. Ennek oka nem más, mint hogy a lassuló gazdaság és az infláció miatt a munkavállalók egyre inkább pénzszűkében érzik magukat.

A PwC szerint a magyar válaszadók 59 %-a, azaz majdnem kétharmada azt mondta, a rezsit rendezni tudja ugyan, de alig vagy egyáltalán nem marad pénze megtakarításra, nyaralásra és egyéb kiadásokra. Ezt támasztja alá a K&H 30-59 éves korosztályban készült felmérése is, melyből kiderül, Magyarországon több tízezer forinttal nőtt a havi megélhetés, és a szerény bérezési növekedés nem tudja az aránytalanul magas kiadásokat ellensúlyozni.

A számok önmagukért beszélnek: a válaszadók 92 százaléka havonta átlagosan 64 ezer forinttal költ többet a mindennapi életre, mint egy évvel korábban. A bevételek emelkedésével együtt pedig 46 ezer forinttal rosszabb helyzetben vannak, mint 12 hónappal korábban.

 

Mostanában hozzáadott bérek

Így tudod követni a fizetések trendjeit

Ahány felmérés, annyi adat, ahány cég, annyi közvéleménykutatás – nem csoda, ha úgy érzed, igen nehéz tisztán látni. Van egy eszköz azonban, ami segít naprakésznek maradni szakmád bérezése kapcsán. A fizetés kalkulátor, vagy más néven hr bérkalkulátor mindig azt mutatja, adott pillanatban mennyit keresnek az egy-egy szakmában dolgozók. 

A Munkahelyeink portál munkabér kalkulátor eszköze ráadásul nem a cégek önbevallására, hanem amunkavállalók adataira épít: a felületen jelenleg alkalmazásban álló szakértők adják meg bérsávjukat, így sokkal őszintébb, valós adatokat találsz. 

A fizetésmérő használata pofonegyszerű: megadod munkahelyed nevét, pozíciódat, a feladatkörben szerzett szakmai tapasztalatodat, és természetesen fizetésedet. Majd gyorsan beállítod végzettségedet, ha akarod, feltüntetheted legfontosabb készségeidet is, és elküldöd az adatokat. A Munkahelyeink rendszere pillanatok alatt összeveti azokat a saját adatbázisában található értékekkel, és kiadja a részletes eredményt. Kiderül, jelenlegi kereseted hol helyezkedik el az átlaghoz képest, a veled megegyező pozícióban dolgozók minimum, illetve maximum mekkora bért kapnak. 

 

Legjobban fizetett szakmák Magyarországon

A legmagasabb bérezéssel járó foglalkozások között nem volt sok változás. Tavaly is a légiforgalmi irányítók keresték a legtöbbet, átlagosan 2 297 405 forintot vittek haza havonta. Míg a közvélekedés szerint egy kőműves, egy ügyvéd vagy egy önkormányzati képviselő keres legendásan sokat, addig a számok mást mutatnak. 

A dobogón az orvosok következnek: 2022-ben a doktorok fizetése emelkedett legjelentősebben (csaknem 25 %-kal), így a szakorvosok átlagbére is átlépte a havi bruttó 2 millió forintot. Őket követik a miniszterek, államtitkárok átlagos 832 000 forintos bruttóval, majd az egészségügyi intézmények vezetői 1 654 757, illetve a pénzintézetek vezetői átlagos 1 519 406 forintnyi bruttó bérrel.