Te is érezted már egy-egy kiírást böngészve, hogy valami nem stimmel? Könnyen lehet, hogy igazad van! Álláskeresőként érdemes megtanulnod a sorok között olvasni, hogy kiszűrhesd az előnytelen vagy csapdákat rejtő hirdetéseket. Cikkünkben tipikus példákat gyűjtöttünk össze neked.

Gyakorló álláskeresőként azt már biztosan tudod, hogy kizárólag megbízható állásportálokon, a vállalatok saját honlapjain, hivatalos közvetítőknél, fejvadászoknál érdemes karriered következő állomását keresned. Ezek azok a fórumok, ahol hiteles információt és komoly ajánlatokat találsz − sőt, a munkahelyeink.hu oldalon ennél is többet: elolvashatod mások véleményét az adott cégről, a fizetésmérővel pedig a szóban forgó bérsávot is jobban el tudod helyezni a piacon.

A mérleg másik nyelvét az esetleges, lekövethetetlen, nem hivatalos „álláshirdetések” jelentik, amelyeknek gyakran már a szövegezéséből láthatod, hogy egy percet sem érdemes velük foglalkoznod. Mi a helyzet azonban a köztes zónával? Ahol elsőre minden úgy tűnik, rendben van, de mégis az az érzésed, a munkáltatóval vagy a pozícióval valami nem stimmel? Megkérdeztük HR szakétőinket, milyen körülményekre, milyen mondatokra kapd fel a fejed.

 

Slendrián álláskiírás, lenyomozhatatlan cég

Bár önmagában nem jelent kizáró okot, ha egy pozícióra gmail-es (vagy más ingyenes) email címre várják a jelentkezéseket, ilyen esetben mégis légy óvatos. Fuss egy kört online, nézd meg a honlapot, kérd le az ingyenesen is elérhető cégadatokat, nézz utána a tulajdonosnak. Ha semmi nyomot nem találsz, esetleg az információk ellentmondanak egymásnak, az már jogos gyanúra ad okot.

Ha a szövegezésben túlzások, bulváros megfogalmazások követik egymást, netán a kiírás többet dicsőíti a munkáltatót, mint hogy leírja a pozícióval járó feladatkört, szintén légy résen. Egy-egy elgépelés kellemetlen hiba ugyan, de nem kell egyből továbblépned, ám az igénytelenül, rossz nyelviséggel írt pályázat önmagáért beszél: ha a rekrutáció minősége ilyen silány, a cégtől sem várhatsz jobbat. 

 

Gyanús mondatok, részletek

Abban az esetben is javasoljuk, hogy kétszer-háromszor elolvasd az adott hirdetést, ha a fentieket figyelembe véve mindent rendben találsz. Attól, hogy nem kell csalástól tartanod, még belefuthatsz előnytelen, alulfizetett vagy túlterhelt pozíciókba, esetleg nem neked való vállalati kultúrával bíró cégbe.

A következő mondatok még nem jelentenek garanciát arra, hogy kellemetlen feltételekkel és feladatokkal szembesülnél az első munkanapodon, mégis érdemes odafigyelned.

- „Mi leszünk az új családod.” Jelentheti, hogy a munka mennyisége miatt gyakran az irodában fogsz élni, akár munkaidőn túl is igényt tartanak közreműködésedre.

- Ha pályakezdő vagy junior pozíció elvárásai között többéves tapasztalatot, felelősségvállalási hajlandóságot, nagy stressztűrést látsz, ott előfordulhat, hogy magasabb szintű feladatkört próbálnak meg tapasztalantlanabb (olcsóbb) munkaerővel betölteni.

- „Alapfizetés és eredménytől függő bónusz.” Jó eséllyel alulfizetett állásról van szó, ahol a szerény alapbér fölötti juttatásoknak irreális, elérhetetlen feltételeket szabnak.

- Amikor alkalmazotti pozícióra számlaképes jelentkezőket várnak, előfordulhat, hogy minimálbérre jelentenek csak be, a fennmaradó összeget számla ellenében utalják.

- Ha már első körben, az önéletrajz mellé szakmai anyagot, például pénzügyi tervet vagy kampánystratégiát kérnek, gondolkodj el azon, valóban új kollégát keresnek, vagy csak ötleteket gyűjtenek.

- „Olyan jelentkezőket várunk, akik szeretnek és tudnak gyorsan változó környezetben, extra nyomás alatt dolgozni.” Valószínűleg utolsó pillanatban kért változtatások, mikromenedzsment, változó elvárások és kiszámíthatatlan tervek lapulnak a háttérben.

- A feladatok felsorolása kitölt fél oldalt, mégis részmunkaidős a meghirdetett pozíció? Könnyen lehet, hogy túlterhelt, teljesíthetetlen munkamennyiségről beszélünk.

- Ugyanígy gyanús lehet, ha a „kínálunk” szekció érdemi juttatási, képzési csomag helyett olyanokat tartalmaz, mint „vidám hangulat, irodai kutya, gyümölcsnap, ingyen kávé”.

 

Ha egy álláshirdetésben túl sok a piros zászló, sose fájjon érte a szíved! Böngészd át rendszeresen a megbízható állásportálokat, amikor csak teheted, tarts több vasat a tűzben, de csak releváns pályázatokra nyújtsd be anyagodat. Készíts minőségi, egyedi, meggyőző szakmai önéletrajzot, alaposan készülj fel minden interjúra − így mindent megteszel azért, hogy álláskeresésed rövid távon sikerrel záruljon.